Bugün 25 Nisan 2024 Perşembe
  • Antalya22 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2428.571
    %-0.03
  • Dolar
    32.5199
    %-0.10
  • Euro
    34.8
    %-0.22
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
“Tapu harcı düşürülmeli”
01 Ocak 2019 Salı 16:37

“Tapu harcı düşürülmeli”

Tapu harcı oranları yüksek olduğu için sıkıntı yaşadıklarını söyleyen emlakçı Halil Ersoy, yüzde 3 olan oranın yüzde 1’e düşürülmesini istedi. Ersoy, dar gelirlilerin ev sahibi olabilmesi için konut faizi oranının yüzde 1’in altına düşmesi gerektiğini de

Tapu harcı oranları yüksek olduğu için sıkıntı yaşadıklarını söyleyen emlakçı Halil Ersoy, yüzde 3 olan oranın yüzde 1’e düşürülmesini istedi. Ersoy, dar gelirlilerin ev sahibi olabilmesi için konut faizi oranının yüzde 1’in altına düşmesi gerektiğini de vurguladı.

 

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası’nın emlakçı meclis üyesi Halil Ersoy, sektörle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Tapu harcının yüksekliğinden yakınarak yüzde 1 oranında sabitlenmesini isteyen Ersoy, sektörün önünün açılması için kredili konut faizlerinin de yüzde 1’in altına düşürülmesi gerektiğini vurguladı. Parası olanlara uyarıda bulunan Ersoy, gayrimenkulün her zaman kazandırdığını kaydederek fiyatlar düşük olduğu için mevduat faizi veya Dolara değil, gayrimenkule yatırım yapmalarını önerdi.

 

“TAPU HARCI KALICI OLARAK YÜZDE 1’E İNDİRİLSİN”

Yüzde 4’ten yüzde 3’e indirilen tapu harçlarının kalıcı olarak yüzde 1’e indirilmesini isteyen Ersoy, “Tapu harçlarının düşürülmesi için uzun yıllardır uğraşıyoruz. 20 yıldır bir türlü başaramadık. Bizler gayrimenkul alıp satan kişileriz. Alım satım yaparken belediyeden borcu yoktur yazısı alıyoruz. Alım satımlar belediyeden alınan rayiç bedel üzerinden gösteriliyor. Yeni çıkacak olan yasada artık aldığımız değeri göstermek zorundayız. Önceden yüzde 4’tü. Yapılan indirimle şuanda yüzde 1 buçuk alıcıdan, yüzde 1 buçuk satıcıdan olmak üzere yüzde 3 tapu harcı alınıyor. Bedel çok yüksek. Biz değerinden gösterelim, kaçmayalım. Zaten bu konuda sıkıntı yaşıyoruz. Değerinde gösterelim ama oran yüzde 1’e indirilsin. Bu da kalıcı olsun” dedi.

 

“MALİYECİ NE ZAMAN GELECEK DİYE UYKUSUZ KALIYORUZ”

“Tapu harcı yüzde 1’e düşürüldüğünde millet kaçmaz. Bizlerde evlerimizde rahat rahat uyuruz” diyen Ersoy, “Çünkü biz 1 milyon liraya mülk alıyoruz, 100 bin lira gösteriyoruz. 900 bin lira kâr görünüyor. Bu durumda acaba maliyeci veya bildirim zarfı ne zaman gelecek diye uykusuz kalıyoruz. Bu konuda rahat olmamız için biz aldığımız bedeli tam gösterelim. Buna razıyız ama oranlar yüzde 1’e inmeli. Biz gayrimenkulü kaç paradan aldığımızı göstereceğimiz için belediyelerden de değer almamıza gerek kalmasın” ifadelerini kullandı.

 

“KONUT KREDİ FAİZLERİ YÜZDE 1’İN ALTINA DÜŞMELİ”

Kredili konut satışlarının artık tamamen durduğunu da belirten Ersoy, “Şuanda konut kredi faizleri de çok yüksek. Kredili satışlar tamamen durdu. Dar gelirlilerin kredi kullanarak konut satın alabilmesi için faiz oranlarının yüzde 1’in altına düşmesi gerekiyor. Emlak, inşaat sektörünün ayağa kalması için gerekiyor bu. Şuanda yüzde 0.98 faizle kredi herkese verilmiyor. Bunun genele yayılması gerekiyor ki vatandaş bundan faydalanabilsin” diye konuştu.  

 

“KREDİYLE KONUT ALACAKLARA BEN KENDİM ALMA DERİM”

Konut kredisinin ödenme zorluğuna dikkat çeken Ersoy, “Şuanda vatandaş bana krediyle konut almak için gelse bizzat ben kendim alma derim. Çünkü, ödeyemez. 3 ay üst üste ödeyemediğinizde artık bankalar malınıza el koyuyor. Parası olan zaten alıyor dairesini. Bizler dar gelirlileri ayağa kaldırmak istiyoruz. Onun için de faizler yüzde 1’in altına düşmeli” dedi.

 

“MEVDUAT FAİZLERİ DE YÜKSEK, KİMSE YATIRIM YAPMA TARAFTARI DEĞİL”

Mevduat faizleri yüksek olduğu için yatırımcıların da parasını faizde tutmayı tercih ettiğine dikkat çeken Ersoy, “Kimse şuanda elindeki parayı harcamak istemiyor. Hem mevduat faizlerinin yüksek olması hem de kimsenin önünü görememesinden dolayı yatırımlar ertelendi. Kimse yatırım yapma taraftarı değil ama ekonomiye güven gelir, satışlar açılırsa para faizde niye tutulsun?” diye konuştu.

 

“PARASI OLAN İÇİN YATIRIM YAPMANIN TAM ZAMANI”

Son olarak gayrimenkul yatırımlarının her zaman kazandırdığına işaret ederek, fiyatlar düşük olduğu için gayrimenkule yatırımın tam zamanı olduğunu vurgulayan Ersoy, “Ben parası olanın parasını faizde tutmasına gerek olmadığını düşünüyorum. Gayrimenkul her zaman kazandırır. Ben ne Dolar ne Euro ne de faiz derim. Parası olan gayrimenkule, toprağa yatırım yapsın. Çünkü, şuanda piyasa durgun ve fiyatlar çok düşük. Gayrimenkule yatırım yapmanın tam zamanı” diyerek sözlerini noktaladı. HABER: YUSUF KATRAĞ

Bu haber toplam 7302 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim