Bugün 26 Nisan 2024 Cuma
  • Antalya17 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2427.694
    %-0.04
  • Dolar
    32.5699
    %0.15
  • Euro
    35.0032
    %0.66
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Tarihi eserler için imzala
28 Eylül 2020 Pazartesi 10:26

Tarihi eserler için imzala

Antalya Tanıtım Vakfı tarafından geçmişte yurt dışına götürülen 8 tarihi eserin geri getirilmesi için başlatılan “Eserler Ait Olduğu Yerde Güzeldir” projesi kapsamında change.org da başlatılan imza kampanyası devam ediyor. Kampanyanın 100 bin imza sayısın

Antalya Tanıtım Vakfı tarafından geçmişte yurt dışına götürülen 8 tarihi eserin geri getirilmesi için başlatılan “Eserler Ait Olduğu Yerde Güzeldir” projesi kapsamında change.org da başlatılan imza kampanyası devam ediyor. Kampanyanın 100 bin imza sayısına ulaşmasının ardından, eserlerin geri iade edilmesi talebi UNESCO’ya iletilecek. Antalya’dan yurt dışına götürülen eserlerin geri getirilebilmesi için kampanyaya destek bekleniyor.

 

Antalya Tanıtım Vakfı (ATAV) tarafından “Eserler Ait Olduğu Yerde Güzeldir” projesi kapsamında geçtiğimiz yıl Haziran ayında change.org da başlatılan imza kampanyası devam ediyor. 100 bin imzanın toplanmasının hedeflendiği kampanya kapsamında,  Antalya'daki antik kentlerden 1800 ve 1900’lü yıllarda yurt dışına götürülen 8 tarihi eserin doğduğu topraklara geri getirilmesi amaçlanıyor. Hedeflenen 100 bin imza sayısına ulaşıldıktan sonra eserlerin geri iade edilmesi talebi UNESCO’ya ulaştırılacak. Antalya’dan yurt dışına götürülen tarihi eserlerin geri iadesini sağlamak için çok önemli olan imza kampanyasına, tarihine ve eserlerine sahip çıkmak isteyen herkesten destek bekleniyor. Destek vermek isteyenler, change.org internet sitesine girerek arama bölümünden kampanyayı bulup elektronik ortamdan kolayca imzalayabiliyor.

d-ky2gqw4aetgxa.jpg

8 ESER VE GÖTÜRÜLDÜKLERİ YERLER

ATAV’ın imza kampanyası kapsamında iadesini talep ettiği eserler şöyle:

 

Nereidler Anıtı, Harpy Anıtı, Ksanthos F,G, H Anıtı ve Payava Lahdi  – Londra Britanya Müzesi’nde. Trysa Heroonu - Viyana Sanat Tarihi Müzesi’nde. Myra Kaya Mezarlarından bir çocuk kabartması - Atina Müzesi’nde. Perge’den bir Thyke Heykeli –Belçika’da. Sion Definesi - Washington, Dumbarton Oaks Arkeoloji Entitüsü – ABD’de.

 

TURİSTLERE YÖNELİK ÇALIŞMA VAR

Başlatılan proje kapsamında Antalya Havalimanı Dış Hatlar Terminali'ne halihazırda yurt dışında müzelerde sergilenmekte olan eserlerin fotoğraflarından oluşan bilgilendirme panoları yerleştirildi ve dış hatlar terminalinin önüne Xanthos’tan yurt dışına götürülen Nereidler Anıtı’nın orjinaline uygun yapılan bir bölü iki ölçeğindeki replikası kuruldu. Nereidler Anıtı’nın yanına Prof. Dr. Nevzat Çevik’in hazırlamış olduğu “Eserler ait olduğu yerde güzeldir” projesini anlatan broşürler ve Nereidler Anıtı’nın yer aldığı kartpostallar yerleştirildi. Gelen turistler, kartpostallar üzerindeki tanımlanan QR kodlarla; culturalheritages.org web sitesinden konu hakkında bilgi alırken, aynı zamanda change.org’da başlatılan “Eserler ait olduğu yerde güzeldir” imza kampanyasına yönlendiriliyor. Perge Antik Kenti’nden İsviçre’ye götürülen ve Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın girişimleriyle 2017 yılında iadesi sağlanan Herakles Lahdinin replikası ise Antalya Akvaryum’un önüne konuldu.

hmgowyjzohfhgel-800x450-nopad.jpg

KAMPANYA ÖDÜL ALDI

Antalya Tanıtım Vakfı’nın yurt dışına götürülen eserlerin iadesi için başlattığı “Eserler Ait Olduğu Yerde Güzeldir” projesi, MICE ve etkinlik sektörünün Oscar’ı kabul edilen Ace of MICE Awards 2020’de “En iyi sosyal sorumluluk projesi” kategorisinde Jüri Ödülü’ne layık görüldü. ATAV Başkanı Yeliz Gül Ege, İstanbul Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen ve 18 ayrı dalda ödül verilen törende ödülü aldı.

 

GERİ GETİRİLEN ESERLER VAR

Antik dünyanın parlak eserlerinin en seçkinleri, çoğunlukla 19’uncu yüzyıl karanlığında ana vatanından kopartılarak Londra, Viyana, Berlin, Atina, Washington Batı Metropollerinin Müzelerini zenginleştirdi. Kültür ve Turizm Bakanlığı da ülkemizden götürülen tarihi eserlerin geri getirilmesi için büyük çaba harcıyor. Daha önce Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın girişimleriyle Elmalı Definesi, Yorgun Herakles, Herakles Lahdi ve Yüzyılın Definesi Elmalı Sikkeleri Antalya’ya geri kazandırıldı ve Antalya Müzesi’nde sergileniyor.

sam_9051.jpg

“ESERLERİN İADESİ TALEBİMİZİ TÜM DÜNYAYA DUYURACAĞIZ”

Kampanyayı tüm dünya vatandaşlarının izinsiz tarihi eser değişimine dur demesi ve tarihi bilincin artması adına başlattıklarını belirten ATAV Başkanı Yeliz Gül Ege, Antalya’dan kaçırılmış eserlerin iadesi için yürüttükleri kampanyada atılan imzaları izinsiz el değişimine karşı mücadele veren UNESCO’yla paylaşacaklarını ve eserlerin iadesi talebini tüm dünyaya duyurmayı planladıklarını kaydetti.

 

“DUYARLI OLMALIYIZ”
Tarihi eserler için duyarlı olunması gerektiğinin altını çizen Ege, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yurt dışına götürülen tarihi eserlerin ülkemize geri döndürülmesi için çetin mücadeleler verdiğine dikkat çekti. Sivil inisiyatif olarak bu mücadeleye destek verilmesi gerektiğine işaret eden Ege, kampanyanın imzalanarak desteklenmesini istedi. HABER: YUSUF KATRAĞ

Bu haber toplam 2026 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim