Bugün 28 Mart 2024 Perşembe
  • Antalya19 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2297.275
    %0.94
  • Dolar
    32.3247
    %0.22
  • Euro
    35.0665
    %-0.10
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
“Tarımda dünyaya hükmedebiliriz”
06 Kasım 2017 Pazartesi 07:45

“Tarımda dünyaya hükmedebiliriz”

Türkiye’nin tarımsal üretim bakımından çok iyi bir potansiyele sahip olduğunu vurgulayan ANTKOMDER Başkanı Nevzat Akcan, “Tarımda dünyayı doyurabileceğimize inanıyorum. Türk çiftçisi para kazandıktan sonra dünyayı fetheder” dedi.

Antalya Toptancı Hal Yaş Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği (ANTKOMDER) Başkanı Nevzat Akcan, Türkiye’nin dünyada hakim olabileceği bir konu olan tarıma dikkat çekti. Tarımsal üretim konusunda Türkiye’nin her türlü potansiyele sahip olduğuna işaret eden Akcan, bu potansiyelin iyi değerlendirilerek pazar bulunması gerektiğini kaydetti. Tarımsal desteklere de dikkat çeken Akcan, ihracatçıya yapılan desteğin çiftçiye yansıyacağını belirterek ihracatçıların desteklenmesi gerektiğini söyledi. Görselliğe önem verilmesinden dolayı görselliği ve dayanıklılığı ön plana çıkaran üretime yönelme olduğunu belirten Akcan, damak tadının geri planda kaldığına işaret etti.

“DÜNYAYA HÜKMEDEBİLİRİZ”

Tarımda Türkiye’nin dünyaya hükmedebileceğini kaydeden ANTKOMDER Başkanı Akcan, “Tarımda dünyayı doyuracağımıza inanıyorum. Türk çiftçisi para kazandıktan sonra dünyayı fetheder ama bütün tarım girdilerimiz ithal. Biz dünyayı doyuracağız ama bütün ana maddelerini, tohumunu, gübresini her şeyini ithal ediyoruz. Sebzenin tohumu altın fiyatında. Biz niye üretmeyelim bunu. Bu işin hamallığını yapıyoruz. Yerli tohumcularımıza sahip çıkmalıyız” diye konuştu.

“DESTEK İHRACATÇIYA VERİLMELİ”

“Üretici ürettiğini anında satabilmeli” diyen Akcan, desteklemelere dikkat çekti. Desteğin ihracatçıya verilmesi gerektiğini dile getiren Akcan, “Ben desteklemelere karşıyım. Köylüye her şey dışından sıfır maliyetle verilse ürün satılmadıktan sonra ne yapayım? Böyle sadece hamallık yapmış oluruz. Pazar bulamaz, ihracat yapamazsak sadece iç piyasa kaldırmaz bizim yükümüzü. Biteriz. Bizim pazara ihtiyacımız var. Üretici ürettiğini anında satabilmeli. Destek ihracatçıya verilmeli. Yurt dışından döviz girmeli ve cari açığımızı kapatmalıyız. Para ülkemizden çıkmamalı aksine ülkemize girmeli. O zaman önümüz açılır” ifadelerini kullandı.

“İHRACATÇIYA YAPILAN DESTEK ÇİFTÇİYE YANSIR”

Pazara destek verildiğinde desteğin çiftçiye de otomatik olarak yansıyacağını vurgulayan Akcan, “İhracatçıya yapılan destek çiftçiye de yansır. Pazar, satış arttığı için fiyatlar da otomatikman yükselir. O zaman üretici 1 Liralık malını 2-3 Liraya satmaya başlar” diye konuştu.  

“TÜKETİCİLER GÖRÜNÜŞE ALDANMASIN”

Son olarak tarımsal üretimde görüntü ve dayanıklılığı ön plana çıkaran bir üretime yönelme olduğuna işaret eden Akcan, “Tüketiciyi biz öyle alıştırmışız ki damak tadından uzaklaştırarak dayanıklılığa, görselliğe yönlendirmişiz. Tüketicinin isteği doğrultusunda ürün yetiştiriliyor. Görselliğe önem verildiği için hibrit tohumlar daha çok kullanılıyor. Tohumcular bizlere tüketici ne istiyor diye soruyor. Bizler raf ömrü veya görüntü diyoruz mesela. Görüntü, dayanıklılık oluyor ama o zaman damak tadı olmuyor. Tüketiciler görünüşe aldanmasın” diyerek uyarıda bulundu. HABER: YUSUF KATRAĞ

Bu haber toplam 10930 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim