Bugün 28 Mart 2024 Perşembe
  • Antalya21 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2301.553
    %1.13
  • Dolar
    32.325
    %0.23
  • Euro
    35.056
    %-0.17

Adem Vural / SON HABER

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Adem Vural / SON HABER

Tarımda örnek çalışmalar

28 Nisan 2021 Çarşamba 03:45

      Tarımı geliştirmek, yaygınlaştırmak ve bilhassa gençlere sevdirebilmek amacıyla yapılan bazı örnek çalışmalar hakikaten olumlu.

            Antalya bildiğiniz gibi turizmin yanı sıra bir tarım şehri.

            Tarım şehrinde tarımı daha da cazip kılacak projelere her zaman büyük gereksinim bulunmakta.

            Yerel belediyelerin son zamanlarda yaptığı bu konu ile alakalı çalışmaları zaman zaman köşemde değerlendirmekteyim.

Mesela bunlardan bir tanesi de Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı çalışmalar.

Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin tarımsal alanda üreticilere alternatif gelir kaynakları sağlamak amacıyla geliştirdiği proje kapsamında İbradılı çiftçilere Adaçayı ve Lavanta fidesi verildi. Bölgenin tıbbi aromatik bitkiler ve ipekböcekçiliği üretiminde merkez olması hedefiyle kullanılmayan köy okulu da restore edilerek, üretim merkezine dönüştürülecek. 

 

Yerelden kalkınma hamlesi doğrultusunda Antalyalı çiftçilerin desteklenmesi ile ilgili çalışmalar devam etmekte.  Bu kapsamda Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı tarafından çiftçiyi ekonomik değeri yüksek tıbbi aromatik bitki üretimine teşvik etmek için İbradılı üreticilere adaçayı ve lavanta fideleri hibe olarak dağıtıldı. İbradı’da ilk kez lavanta fidesi ve adaçayı dikimi gerçekleştirildi.  

  Büyükşehir Belediyesi tarafından bölgede yetişen ve 'çalba otu' olarak da bilinen adaçayı türü çoğaltılarak fide haline getirildi. Adaçayı fideleri Ürünlü Mahallesi’nde üreticilere dağıtıldı.  İbradı Tarımsal Üretim Kooperatifi’nin de desteğiyle adaçayı fidelerinin 4 dönüm alana dikimi yapıldı. 

  Ayrıca İbradı’da ilk kez Ormana bölgesinde denenecek olan lavanta bitkisi de üreticilere teslim edildi. Lavanta ve adaçayı dikimi ve yetiştiriciliği ile ilgili bölgedeki üreticilere bilgi verildi. Lavanta bitkisinin görsel güzelliği kadar maddi olarak da kazançlı bir üretim olduğuna, özellikle lavanta balı üretimini artırdığına dikkat çekildi. 

  Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı yetkilileri, İbradı’nın çok verimli topraklara sahip olduğunu ve bu toprakların işlenmesine teşvik için projeler geliştirdiklerini kaydetti. Tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği ile bölgeye has yerel ürün çeşitliliğin artırılmasını ve üreticilere yeni gelir kapısı açılmasının hedeflendiğini ifade eden yetkililer, bölgenin turizm faaliyetlerine de katkı sağlayacağını belirtti. 

 

  Öte yandan Büyükşehir Belediyesi, İbradı bölgesindeki tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliğini arttırmak için Ürünlü Mahallesi’nde kullanılmayan köy okulunu üretim merkezine dönüştürecek. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Büyükşehir Belediyesi’ne tahsis edilen okulda özüne uygun bir şekilde tadilat çalışması gerçekleştirilecek. Büyükşehir Belediyesi, üretim merkezine tıbbi ve aromatik bitkilerin işlenmesi ve mamule dönüştürülmesi için gerekli makine, teçhizat ve teknik destek sağlayacak. 

            İlçelerimizdeki bu tarz çalışmalar üreticileri de motive ediyor.

            Yeni gelir kapısı oluşturulması açısından da bu tarz projeler diğer ilçelerde de yaygınlaşmalı.

            Esen kalın.

Bu yazı toplam 1086 defa okunmuştur.
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim