Bugün 20 Nisan 2024 Cumartesi
  • Antalya20 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2496.161
    %0.03
  • Dolar
    32.4971
    %0.13
  • Euro
    34.5977
    %-0.09
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Tarımda Türkiye'nin avantajı azalıyor
23 Ağustos 2017 Çarşamba 14:52

Tarımda Türkiye'nin avantajı azalıyor

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası'nın Ağustos ayı meclis toplantısında konuşan başkan Davut Çetin, Çinlilerin Afrika'da domates yetiştirip Avrupa'ya sattığını söyledi.

 

TÜRKİYE'NİN AVANTAJI AZALIYOR

ATSO Başkanı Davut Çetin,  tarımda gıda güvenliği ve ihracat çalışmalarının son derece önemli bir hale geldiğini söyledi.  Rusya'ya yapılan domates ihracatında iyimser olunmaması gerektiğini daha önce açıkladığını söyleyen  Çetin, bu konuda çok çarpıcı bir bilgiyi meclis üyeleriyle paylaştı. Çetin; " Geçen yıl önce Rusya’ya domates hükümeti izin verecek diye bekleyerek ayları geçirdik. Rusya kendi domates üretimini koruyacağını artık net bir biçimde açıkladı. Biz Rusya’yı konuşurken, Fransa’da bir araştırma yapıldı ve Kırmızı Altın İmparatorluğu diye yeni bir ülkenin ortaya çıktığını öğrendik. Kırmızı altın denilen şey domates. İmparatorluk dediği yer Çin. Çinli şirketler Afrika’da domates yetiştiriyor ve Avrupa Birliği ile Afrika arasındaki anlaşmalardan faydalanarak Avrupa’ya domates ürünleri satıyorlar. Çin’in İpek yolu projesi de hızla ilerliyor, bir dönem sonra Çin’den yüklenen mallar, 8-9 günde Avrupa’da olacak ve Türkiye’nin coğrafya avantajı azalacaktır.Yani artık, Rusya dışında bütün dünyaya, Çin gibi ülkelere de bakmak ve dünyayı daha yakından takip etmek zorundayız" ifadelerini kullandı.

BAYRAM TATİLLERİ UZATILMALI

30 Ağustos Zafer Bayramı ile Kurban bayramının birlikte yaşanacağını, milli ve dini bayramların en önemli birleştirici unsur olduğuna dikkat çeken Çetin; Türkiye Cumhuriyeti’nin demokratik, laik, hukuk devleti temellerinde güçlü bir milli uzlaşmaya ihtiyacı olduğuna dikkat çekti.  Bayramların acı  ve üzüntüyle değil, renkli ve eğlenceli kutlanması gerektiğini ifade eden Çetin; turizmin canlanması için bayram tatillerinin uzatılmasını istedi.  ATSO Başkanı Davut Çetin; "Turizm canlansın diye bayram tatillerinin uzatılmasını istiyoruz, ama turizm ve ticarette canlılık olması için bayramlarda kentlerin şenlenmesi, eğlenceli olması gerekir. Zaten fazlasıyla ciddi, hatta gergin, neşesi, eğlencesi az bir milletiz. Bayramlarda caddeleri süslemeli, ışıklandırmalı, konserler, şenlikler düzenlemeliyiz ki, yerli ve yabancı turistler için tatil biraz cazip olsun. Bayram tatiline dair bir konuya daha dikkat çekmek istiyorum. Turizmin en önemli unsurlarından birisi ulaşımdır. İnsanlar kolay, hızlı ve güvenli ulaşım imkanı olursa seyahat ediyorlar" diye konuştu.

YATIRIMLAR TAMAMLANIRSA İÇ TURİZM HAREKETLENİR

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Davut Çetin, yaptığı konuşmasında Türkiye'nin ulaşım sorununa da değindi.  Son 10 yılda otomobil sayısının 6 milyondan 12 milyona çıktığını aktaran Çetin; yapılan duble yolların ulaşımı kolaylaştırdığını söyledi. " Türkiye’de son 10 yılda otomobil sayısı 6 milyondan 12 milyona çıktı. Binek oto gibi kullanılan küçük ticari araçlar 10 yılda 1,5 milyondan 3,5 milyona çıktı. Duble yollar ulaşımı kolaylaştırdı, fakat çok fazla onarım, köprü inşaatı çalışması yapılıyor.  Şehirler arası yollar üzerinde çok fazla yerleşim yeri var ve ulaşım kesintiye uğruyor. Oto yollar artık ihtiyaca cevap vermiyor. Uçak, otobüs seferleri çözüm olmuyor. Bu nedenle şehirler arasında hızlı trenlerin, şehir içlerinde metroların yaygınlaşması acil hale gelmiştir. Son yıllara kadar metro üç büyük ilde yapılmıştı. Artık Konya, Bursa’dan sonra Gaziantep’te bile metro inşaatı başladı" diye konuşan Başkan Çetin,  yatırımlar tamamlandığında iç turizmin hareketleneceğini savundu.

BUTİL OTELCİLİĞİ DESTEKLENMELİ

Turizm sektörünün değerlendirmesini  yapan ATSO Başkanı Davut Çetin, yaptığı konuşmasını şöyle sürdürdü: " Şu durumda bayram tatilinde Ege’ye ve Antalya’ya gelen kadar yurtdışına giden de oluyor. Yunanistan’a her yıl 1 milyon vatandaşımız tatile gidiyor. Yunan adalarına defalarca gidenler var. Bu nedenle bayram tatili kararlarına bizim kadar Yunan turizm sektörü de seviniyor. Ayrıca iç pazarımızda talebin kitle turizminden bireysel turizme kaydığını da artık görmemiz ve konuşmamız gerekiyor.  Geçen hafta Sayın Valimiz ve bir milletvekilimiz butik otellerin önemine dikkat çektiler ve Batı Antalya’da kitle turizmine izin verilmeyeceğini açıkladılar. Bu yaklaşımı doğru buluyor ve destekliyorum. Turizmin çeşitlenmesi için de Batı Antalya’da bireysel turizm, butik otelciliğin desteklenmesi isabetli olacaktır.

BAŞARILI ÖĞRENCİLERE 3 BOYUTLU YAZICI

Antalya BİLSEM öğrencilerinden oluşan Antalya Robot Takımı, Çin’in başkenti Pekin’de düzenlenen Uluslararası Robot Şampiyonası’nda, ‘Zihin gücü ile giden tekerlekli araç’ projesiyle kendi kategorisinde Dünya Şampiyonu olmuştu.  Konuyu meclis konuşmasında tekrar gündeme getiren Çetin;" Yarışmada Türkiye’yi temsil eden Antalyalı öğrenciler ‘Akıllı Ev’ projeleriyle de dünya 2’ncisi olma başarısı gösterdi. Çocuklarımızın yarışmaya katılmalarına destek olduk, ne kadar doğru bir iş yaptığımızı söylemeye gerek yok.  Bildiğiniz gibi, Türkiye 19. yüzyılda sanayi devrimini kaçırdı, 21. Yüzyılda dijital devrimi kaçırmasın istiyoruz. Bizleri dünyanın en büyük ekonomileri arasına sokabilecek nesil bu çocuklar olacaktır. Çocuklarımız bugün aramızdalar. Kendilerini, velilerini ve Antalya BİLSEM Merkezi Müdürümüz Arif Aydeniz’i, öğretmenlerimiz Orhan Çevik ve Hatice Küpeli’yi bu başarıdan dolayı tebrik ediyorum. Hep birlikte alkışlayalım" ifadelerini kullandı. Ayrıca meclis toplantısına katılan başarılı öğrencilere üç adet 3 boyutlu yazıcı, yani 3D printer armağan edildi.

TÜRKİYE'NİN BİLİM İNSANLARINA İHTİYACI VAR

Başkan Davut Çetin,  konuşmasının geriye kalan bölümünü ATSO faaliyetlerine ayırdı. ATSO olarak çocuklara robotik kodlama konusunda eğitim verdiklerini hatırlatan Başkan Davut Çetin; " Bizim öncü bir çalışma ile verdiğimiz kodlama eğitimi gelişmiş ülkeler tarafından eğitim müfredatlarına alınmıştır. Türkiye’nin de geç kalmaması gereklidir. Bu iki olaydan çok büyük mutluluk duyduğumu tekrar vurgulamak istiyorum. Türkiye’de kodlama eğitimi, hele robotik kodlama eğitimi henüz gelişmedi. ATSO olarak öncü kurumlardan birisi olduk. Bu çalışmamızın gelişerek devam etmesini diliyorum. Katkı yapan bütün arkadaşlarıma teşekkür ederim. Türkiye’nin gündemi BİLSEM öğrencileri gibi çocuklar ve bu başarılar olmalıdır. Maalesef ülkemiz gündeminde bu konular fazla yer bulamıyor.  Yine eğitim alanında bir başka başarımız ATSO Mesleki Sınav ve Sertifikasyon Merkezi (MESEM)’in, aşçı ve kahve bar görevlisi (barista) mesleklerinde akredite edilen ve yetkilendirilen Türkiye’deki ilk ve tek Merkez olmasıdır. Emeği geçen arkadaşlarıma teşekkür ediyorum" dedi. (Haber: Eyüp KOÇAK)

  

Bu haber toplam 370 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim