Bugün 26 Nisan 2024 Cuma
  • Antalya19 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2435.681
    %0.33
  • Dolar
    32.5203
    %-0.13
  • Euro
    34.8906
    %-0.16
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Tat: “Acilen rahatlatıcı önlemler alınmalı”
24 Eylül 2020 Perşembe 12:15

Tat: “Acilen rahatlatıcı önlemler alınmalı”

Covid-19 salgınının ekonomik etkilerinin çok ağır olmaya başladığını vurgulayan EMO Antalya Şube Başkanı Şaban Tat, “Acilen çiftçiyi sanayiciyi ve üretimi rahatlatıcı önlemler alınmalı. Böyle dönemlerde üretici devletten fedakarlık bekler. Buna göre, sana

Covid-19 salgınının ekonomik etkilerinin çok ağır olmaya başladığını vurgulayan EMO Antalya Şube Başkanı Şaban Tat, “Acilen çiftçiyi sanayiciyi ve üretimi rahatlatıcı önlemler alınmalı. Böyle dönemlerde üretici devletten fedakarlık bekler. Buna göre, sanayide ve tarımda kullanılan elektrik fiyatlarında gerekli desteğin sağlanması anlamlı teşvik olacaktır” dedi.

 

“ÜRETİCİ ÇIKMAZ İÇİNDE”

Çok önemli bir halk sağlığına dönüşen salgının ekonomik etkilerinin çok ağır olmaya başladığını vurgulayan Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Antalya Şube Başkanı Şaban Tat, “Çok önemli bir halk sağlığına dönüşen salgının ekonomik etkileri de çok ağır olmaya başladı. Buna bağlı olarak, birçok sektörün etkilenmesi ile birlikte tarım ve sanayii sektörü de nasibini aldı. Bu sebeple, dünya çapında yaşanan ekonomik durgunlukta üreten ve çalışanların daha fazla desteklenmesi hayati öneme sahip. Tarım ve imalat sanayii sektörü, stratejik sektörlerdir. Olağan günlerde dahi tarımda ve sanayide artan girdi fiyatları karşısında beli bükülen üretici, olağanüstü bu dönemde tam bir çıkmaz içinde. Çiftçi hem kendisini koronavirüs salgınından korumak isterken hem de tarımsal üretimi sürdürmeye çalışıyor. İlimizde üretimin düştüğü sanayi tesissileri ise can çekişir hale gelmiş bulunmakta” dedi.

 

“TARIMDA KULLANILAN ELEKTRİĞİN FİYATI DÜŞÜRÜLMELİ”

“Tarım, ülkemiz ve ilimiz için en büyük üretim sektörlerinden biri. Tarımın başkenti Antalya, tarımsal potansiyeli ile Türkiye’nin en önemli merkezlerinden biri ve tarımsal ürün ihracatının lokomotifi. Bu kriz döneminde sektörün kendisinden beklenen sorumluluğu yerine getirebilmesi, bir arz şoku yaşanmaması için tarıma ve çiftçilere her türlü desteğin acilen sağlanması gerekmekte” diyen Tat, sözlerini şöyle sürdürdü:

“İlimizde güz sezonu ürünlerin ekim dikim döneminin geldiğini bu dönemde tarım sektörüne üretim sağlayan fidecilerin ve üretim yapmaya çalışan çiftçimizin elektrik enerjisi tüketimi artmakta. Çiftçilerimiz bazı kalemlerde destekleniyor ancak sulu tarımda ana girdi maliyeti olan elektrik konusunda herhangi bir destek sağlanmıyor. Elektrik fiyatlarındaki artış sadece küçük ve orta ölçekli çiftçileri değil, büyük araziler işleyen çiftçileri de zorluyor. Özellikle gelecek sezon için önlem alınmazsa tarımsal üretimin önündeki en büyük engel elektrik fiyatı, enerji maliyeti olacak. Tarımda kullanılan elektrik fiyatı mutlaka düşürülmeli, tarım üretiminde kullanılan elektrik ve tarımsal sulama borçları faizsiz olarak ertelenmeli, ürün tarlada iken borcu nedeni ile çiftçinin elektriği kesilmemeli. Üreticilerin, bir kez üretimden koptuktan sonra tekrar tarımsal üretime dönmeleri oldukça zor, hatta olanaksızdır.”

016a7975-f9e4-493c-8121-0d1c032b7ff1.jpg

“SANAYİDE ÇARKLAR DURMA NOKTASINA GELECEK” UYARISI

İmalat sanayiinde ise uzaktan çalışma yönteminin mümkün olmadığına dikkat çeken Tat, “Bir süre sonra sanayide çarklar durma noktasına gelecek ve maaş ödeme zorluğu yaşanacaktır. Sanayide kullanılan enerji fiyatlarına 1 yıl içinde yapılan yüzde yüzlük zammın üretici için oluşturduğu ağır yük ortadır. Sanayicimiz açsından ise, üretime devam edenlere katkı sağlamak açısından elektrik fiyatlarının düşürülmesi önem arz etmekte. Devletin kredisel destekleri olsa da, tarım ve sanayi sektörünün en büyük giderlerinden bir tanesi de elektrik enerjisidir. Bu sektörlerin ayakta kalması, üretimin sürdürülebilir kılınması bakımından ve bu sektörlerden ekmek yiyen emekçilerin iş kaybı taşımaması için tarımda ve sanayide girdi yükünün hafifletilmesi, enerji birim fiyatlarının düşürülmesi gerekmekte” diye konuştu.

 

“KENDİ KENDİNE YETERLİLİK BU DÖNEMDE BAĞIMSIZLIKTIR”

Yaşananların tarımda ve sanayide üretimde, kendine yeterliliğin çok önemli olduğunu bir kez daha gösterdiğini belirten Tat, “Kendine yeterlilik için üretim yapmak, üretimi artırmak ve bunun için gerekli koşulların sağlanması gerekir. Kendine yeterlilik bu dönemde bağımsızlıktır. Virüs salgınının ekonomik etkilerinin en aza indirilebilmesi için, bu kritik günlerde konunun yeniden değerlendirilip, acilen çiftçiyi sanayiciyi ve üretimi rahatlatıcı önlemler alınmalı. Böyle dönemlerde üretici devletten fedakarlık bekler. Buna göre, sanayide ve tarımda kullanılan elektrik fiyatlarında gerekli desteğin sağlanması anlamlı teşvik olacaktır” ifadelerini kullandı. (HABER MERKEZİ)

Bu haber toplam 1898 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim