Bugün 29 Mart 2024 Cuma
  • Antalya24 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2324.753
    %0.78
  • Dolar
    32.3724
    %0.12
  • Euro
    34.9675
    %-0.21
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
TBMM Başkanı Yıldırım: "Azerbaycan’ı öz vatanım kabul ediyorum”
21 Eylül 2018 Cuma 12:23

TBMM Başkanı Yıldırım: "Azerbaycan’ı öz vatanım kabul ediyorum”

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Binali Yıldırım, "Azerbaycan'ı öz vatanım kabul ediyorum" dedi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Binali Yıldırım, "Azerbaycan'ı öz vatanım kabul ediyorum" dedi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Binali Yıldırım, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de temaslarda bulunuyor. Azerbaycan Milli Meclis Başkanı Oktay Asadov tarafından Bakü'ye davet edilen TBMM Başkanı Yıldırım, Azerbaycan Cumhuriyeti Milli Meclisi'nin 100. kuruluş yıldönümü törenine katıldı.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in de katıldığı törende konuşma yapan Binali Yıldırım, "Bizler aynı milletin evlatlarıyız. Bağımsızlığımız, geleceğimiz, refahımız birbirine bağlıdır. Birlikte ağlar, birlikte güleriz. Ümitlerimiz, hayallerimiz ve ideallerimiz aynıdır. Aynı dilde konuşuruz, fikirlerimiz aynı noktalarda birleşiyor. Türkiye Azerbaycan'dır, Azerbaycan ise Türkiye. Şu anda Azerbaycan Cumhuriyeti Millî Meclisi'nin 100. yıldönümü vesilesiyle huzurlarınızda bulunmaktan büyük bir memnuniyet duyuyorum. Sizlerin huzurunda konuşurken kendimi Millî Meclis'in üyesi gibi hissediyorum. Ben Türkiye'de İzmir milletvekili olarak seçildim. İzmir ile Bakü, 1985 yılında "Kardeş Şehir" oldu. Ben de, aramızdaki kardeşlik hukukuna dayanarak aynı zamanda Bakü milletvekili sayılırım. Azerbaycan'ı öz vatanım kabul ediyorum" diye konuştu.

"Türkiye, tarihinin her döneminde Azerbaycan'ın yanında olmuştur"

Türkiye'nin her zaman Azerbaycan'ın yanında olduğunu belirten Yıldırım, "Türkiye, tarihinin her döneminde Azerbaycan'ın yanında olmuştur. Kendi milli mücadelesini verdiği yıllarda dahi Azerbaycan'ın bağımsızlığına kavuşması için destek vermiştir. Tarihin ve talihin bir cilvesi olarak zaman zaman birbirimizden uzak düşsek de, irtibatımızı hiç koparmadık. Azerbaycan dara düştüğünde önce biz yardım ettik. Bundan yüz yıl önce Nuri Paşa'nın komutasındaki Kafkas İslam Ordusu, 15 Eylül 1918'de Azerbaycan'ın imdadına koştu. İşte o kahramanların bin 132'si, bu topraklarda şehit düşmüştür. Bu sebepledir ki, Türkiye'den sonra en fazla şehitliğimizin olduğu ülke Azerbaycan'dır. Şehitlerimiz Azerbaycan'ın istiklal ve istikbali için Peygamberimizin müjdesine nail olma bahtiyarlığına erişmişlerdir. Onlar bizim iftihar vesilemizdir. Onlara ne kadar minnet etsek, ne kadar tazimde bulunsak azdır. Allah hepsinden razı olsun" şeklinde konuştu.

"Bütün dünya çalkantılı bir dönemden geçmektedir"

Son dönemlerde dünyada yaşanan gerilime değinen de Yıldırım, "Bütün dünya çalkantılı bir dönemden geçmektedir. Ülkeler arası ilişkiler, yakın tarihte görülmedik şekilde zor vaziyettedir. Dünyada gerilimin düşürülmesine ihtiyaç vardır. Azerbaycan ve Türkiye bu konuda iyi birer örnektir. İki ülke arasındaki yapıcı, kararlı ve istikrarlı işbirliği, ilişkilerin geliştirilmesine büyük katkı sunmaktadır. Azerbaycan'ın barışı, huzuru ve güvenliği takdire şayandır. Farklı inanç ve kültürlerin barış içinde bir arada yaşadığı bu topraklar, Kafkaslardaki diğer devletlere de misal olmaktadır. Bölgenin yıllardır kangren haline gelen en önemli meselesi işgal altındaki Yukarı Karabağ'dır. Bu meseleye kalıcı çözüm bulunmadan Kafkaslarda çatışma riskini ortadan kaldırmak mümkün değildir. Türkiye, en başından itibaren Azerbaycan'ın beklenti ve taleplerini desteklemektedir. Ermenistan Devleti, Yukarı Karabağ dahil, işgal ettiği Azerbaycan topraklarından şartsız çekilmelidir. Bu topraklar Azerbaycan'ındır. Dün böyleydi, ebediyen böyle kalacaktır" ifadelerini kullandı.

Törene Türkiye, Suudi Arabistan, Gürcistan, Afganistan, Kuveyt, Bahreyn, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Cibuti, Endonezya, Pakistan ve Umman'ın Meclis Başkanları, Rusya, İran, Macaristan, Polonya, Sırbistan, Karadağ, Çek Cumhuriyeti, Kazakistan, Özbekistan, Tacikistan ve Vietnam'ın ise Meclis Başkan Yardımcıları katıldı.

Bu haber toplam 808 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim