Bugün 19 Nisan 2024 Cuma
  • Antalya20 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2500.414
    %0.66
  • Dolar
    32.5951
    %0.14
  • Euro
    34.8132
    %0.14
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Tek tip diyet yapanlar dikkat
16 Ekim 2017 Pazartesi 10:53

Tek tip diyet yapanlar dikkat

Uzman Diyetisyen Bengi Çetiner, düşük kalorili ve genellikle tek tip beslenmeye dayalı diyetlerin faturasının oldukça ağır olduğunu söyledi.

Uzman Diyetisyen Bengi Çetiner, düşük kalorili ve genellikle tek tip beslenmeye dayalı diyetlerin faturasının oldukça ağır olduğunu söyledi.

Uzman Diyetisyen Bengi Çetiner, "Merkezimize başvuran kişilere sadece diyet vermeyip, aynı zamanda kombine uygulamalar ile kilo verme sürecince yardımcı oluyoruz. Kişilerin kişiliğine göre beden yapısı ve analize göre, bölgesel yağlanma problemine göre, besin toleransı testi ve yeme bağımlılıklarına göre kombine uygulamalar tercih ediyoruz. Pilates, EMS fit, radyofrekans ve lazer lipoliz işlemleri ve hipnoterapi ile zayıflama seçeneklerinin bulunuyor" dedi.

"Yetişkin bir kişinin günde en az 120-130 gram kadar karbonhidrat alması gerekir"

Kalp damar hastalıklarından osteoporoza, sinir sisteminin hasara uğramasından böbrek fonksiyonlarında geri dönüşümlü ya da dönüşümsüz pek çok hastalıkların, bu diyetlerin yol açtığı sorunlardan sadece bir kaçı olduğunu ifade eden Çetiner, "Tıp dilinde şok diyetlerin diğer adı ketojenik diyetlerdir. Bunlar çok düşük kalorili olup protein oranı yüksek diyetlerdir. Vücut dokularından kayıp ile kilo vermeyi sağlayan bu diyetler kişinin kas ve su kaybetmesine, vücut yağının yükselmesine neden olur. Karbonhidratı düşük protein oranı yüksek diyetler vücut metabolizmasının dengesini bozar. Başlangıçta bir günlük karbonhidrat tüketimini 20 grama kadar sınırlar. Oysa yetişkin bir kişinin günde en az 120-130 gram kadar karbonhidrat alması gerekir. Diyet çoğu tahılı, baklagil, meyve, ekmek, pirinç, patates, makarna ve nişastalı besini karbonhidrat kaynakları oldukları için diyete dahil etmez fakat et, yumurta, peynir, tereyağı ve kremayı istediğiniz kadar tüketirsiniz. Günlük karbonhidrat alımınızı fazlaca sınırlarsanız, vücudunuz önce depolanmış olan karbonhidratı enerji olarak kullanır. Böylece vücudunuz karaciğer ve kaslardaki depo karbonhidratları kullanır (glikojen) su atar ve hızla kilo verirsiniz. Vücudunuz aynı zamanda biraz da yağ yakmaya başlar ama karbonhidratlar olmadan yakılan yağlar, kan dolaşımınızda asit yüklü "keton cisimleri" yağmuruna neden olur. Bu "asit yüklü yağmurlar" vücudunuzun asit yükünü artırır. İştahınızı baskılar. Kısacası siz kilo verirsiniz ama bir süre sonra kaslarınız eriyip yanmaya yani yağ yerine kas kaybetmeye başlarsınız" diye konuştu.

Bu tür diyetleri uygulayan kişilerin bir süre sonra kolesterolleri yükselmeye, ürik asitleri artmaya, karaciğerleri bozulmaya, kalp damarlarının tıkanmaya başladığını kaydeden Çetiner, "Yorgunluk, baş ağrısı, bulantı, halsizlik ve bitkinlik de hissedilir. Araştırmalar, bu diyetleri sık sık deneyenlerin kansere ve kemik erimesi sorununa(Osteoporoz) yakalanma olasılıklarının arttığını gösteriyor. Besin öğeleri yetersizliğinden dolayı çeşitli minerallerin kaybı ölümle sonuçlanabilir. Bu tarz diyetleri yapmadan önce bir kez daha düşünün ve yanlış diyet kurbanı olmayın. Unutmayın sağlıklı ve dengeli beslenme yaşam ömrünüzü uzatır" açıklamalarında bulundu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2279 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim