Bugün 25 Nisan 2024 Perşembe
  • Antalya16 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2428.571
    %-0.03
  • Dolar
    32.5199
    %-0.10
  • Euro
    34.8
    %-0.22

Yusuf Katrağ

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Yusuf Katrağ

Trafiğin çözümü toplu ulaşım…

02 Nisan 2018 Pazartesi 06:00

Antalya Şoförler ve Otomobilciler Odası’nın gecesine katılan Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Antalya’nın trafik sorununu büyüyen ihtiyaçlara göre azaltmayı misyon edindiklerini ve trafiğin esas çözümünün toplu ulaşımı teşvik etmek olduğunu söyledi.

Herhalde Sayın Türel’in bu söyleminin altına Antalya’da trafik ve otopark sorunu yaşayan herkes gözü kapalı imzasını atar.

Toplu ulaşımdaki sıkıntılı yolculuğu her gün yaşayanlar ise, yıllardır yaşanan sorunların bir türlü çözülemediği toplu ulaşımın, nasıl teşvik edileceğini merak eder.

Çünkü, toplu ulaşımı teşvik etmek maalesef sihirli bir değnekle mümkün olmuyor.

Olsaydı zaten, 9 yıllık belediye başkanlığı döneminde bunu Türel yapardı.

Toplu ulaşımın teşvik edilmesi, insanlar için cazip hale gelebilmesi için ucuz, konforlu ve dakik olması gerekiyor.

Yani; toplu ulaşımı kullanarak gideceğiniz yere hususi aracınızla yakacağınız yakıttan daha ucuz maliyetle gitmelisiniz.

Toplu ulaşım aracındaki yolculuk konforu, hususi aracınızdaki kadar  konforlu olmalı.

Birde, dakikalarca duraklarda beklemek zorunda kalmamalısınız.

Hele biri dolu geldi binemediniz, diğerini beklemek zorunda kaldığınız durumlar hiç yaşanmamalı.

Hiç kuşku yok ki, Türel’in 9 yıllık belediye başkanlığı döneminde, bazı yerlerde hata yapılsa da toplu ulaşımı hizaya sokmaya yönelik çok büyük katkıları oldu.

Bunun en bariz örneği raylı sistemdir.

İlk yapıldığı dönemde cadde esnaflarını bitirdiği gerekçesiyle tepki gören Meydan – Fatih arası raylı sistemi, bugün kentin büyük bir yolcu yoğunluğunu kaldırıyor.

Belki yeraltından planlansaydı çok daha iyi olurdu ama yine de amacına ulaşmış görünüyor.

Öte yandan, bu sistemin Havalimanı ve Aksu’yu da kapsayan ikinci etapla birleşmesiyle, çok ucuz olmasa da konforlu ve dakik toplu ulaşımın keyfini yaşamaya başladı Antalyalı.

Şimdi sırada Varsak’tan başlayarak Hasan Subaşı döneminde yapılan  nostalji tramvayıyla Antalya Müzesi önünde birleşecek olan üçüncü etap var.

Anladığımız kadarıyla Türel, ‘Toplu ulaşımı teşvik etmek’ derken kentin her tarafına yayılmış raylı sistem ağlarını kastediyor.

Bugün lastik tekerlekli toplu ulaşım araçlarını, kullanmak zorunda olmayan vatandaşlar için cezbedici hale getirmek maalesef ki yakın zamanda mümkün görünmüyor.

Çünkü, hiç kimse neredeyse hususi aracıyla yaptığı yolculukla aynı fiyata denk gelen toplu taşımayla daha kötü şartlarda bir yolculuğu tercih etmez.

Toplu ulaşımın tercih edilmesi için, yolcuları azarlar gibi ‘Arkaya yanaşın, arabanın arkası da aynı yere gidiyor’ şeklinde konuşan, Yaz’ın sıcağında, Kış’ın soğuğunda klima yerine havalandırmayı açmaya çalışan şoförler olmamalı.

Özel aracı olan hiç kimse, her gün sıkış-tepiş ayakta yolculuk yapılan, üstüne birde azar işittiği toplu taşımayı tercih etmez.

5 dakika içerisinde gelmesi gereken aracı 10-15 dakika veya daha fazla süre bekliyorsanız da toplu ulaşım sizin için cazip değildir.

Türel sayesinde, en azından şehir içi toplu ulaşımda dolmuş tarzı midibüslerden elbette kent olarak kurtulduk ama geçmişteki sorunları otobüslerde de yaşamaya maalesef devam ediyoruz.

Bu şekildeki bir toplu ulaşımın nasıl teşvik edileceği, insanlar için nasıl daha cazip hale geleceği, bunun için daha ne kadar bekleneceği büyük bir soru işareti.

İnşallah hem kent trafiğinin hem de otopark sorunlarının çözümü olacak, teşvik edilmiş ve daha cezbedici toplu ulaşıma yakın zamanda kavuşuruz.

Yoksa kent nüfusunun sürekli arttığı gerçeği karşısında bu bir temenni veya hayal olmaktan öteye geçmez.

Bu yazı toplam 4347 defa okunmuştur.
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim