Bugün 19 Nisan 2024 Cuma
  • Antalya18 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2493.68
    %0.39
  • Dolar
    32.552
    %0.08
  • Euro
    34.664
    %-0.21
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Tüketiciler haklarını bilmiyor
20 Şubat 2019 Çarşamba 18:33

Tüketiciler haklarını bilmiyor

Antalya Ticaret İl Müdürü Seval Dizerkonca, “Tüketiciler hakları konusunda bilinçli değiller. Aldığınız üründe bir kusur varsa malın size teslim tarihinden itibaren otuz gün içerisinde ayıbı satıcıya bildirin"

Antalya Ticaret İl Müdürü Seval Dizerkonca, “Tüketiciler hakları konusunda bilinçli değiller. Aldığınız üründe bir kusur varsa malın size teslim tarihinden itibaren otuz gün içerisinde ayıbı satıcıya bildirin. Ayıplı malın bedel iadesini, malın değiştirilmesini, ayıp oranında bedel indirimi veya ücretsiz onarımını isteme haklarına sahipsiniz” dedi.

Antalya İş Kadınları Derneği (ANTİKAD) 2019 yılı ikinci olağan toplantısını Akra Otel’de gerçekleştirdi. Toplantıya ANTİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Aynur Doğan, Yönetim Kurulu Başkan yardımcıları Revza Pelen- Hatice Öz ve üyeler katıldı. Toplantının konuğu olan Antalya Ticaret İl Müdürü Seval Dizerkonca, Türk Ticaret Kanunu’nda tüketici hakları konusunu ele alarak Tüketici Hakem Heyeti başvuru koşullarına değindi.

100_1745.jpg

“KADININ OLDUĞU HER ALANDA MEMNUNİYET VAR”

Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Aynur Doğan’ın 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde gerçekleştirecekleri faaliyetler ile ilgili kısa bilgilendirme konuşmasının ardından Antalya Ticaret İl Müdürü Seval Dizerkonca konuşma yaptı. Konuşmasına “Kadın demek güç demek” diyerek başlayan Dizerkonca, kadının toplumdaki konumuna değindi. “Kadın; anne, patron, müdür, işçi ama her yerde güçlü. Kadının elinin değdiği yerde bereket ve düzen vardır. Kadının olduğu her alanda memnuniyet ve adalet vardır. Çünkü kadın olarak biz konuya anaç duygularla ve duygusal yaklaşıyoruz. Hem işveren olarak hem yönetici olarak böyleyiz. Kadınların çalışma dünyasında olması bizi her zaman mutlu etmiştir. Katıldığım toplantılarda, Antalya’da ticarete yön veren büyük şirketlerin genel kurullarında kadınların çoklukta olduğunu görmek beni mutlu ediyor” şeklinde konuştu.

 “HAKEM HEYETİ KARARLARI BAĞLAYICI”

Tüketici hakları konusuyla konuşmasına devam eden Dizerkonca, 5650 Türk Lirası’na kadar olan ürün veya hizmette Tüketici Hakem Heyeti’ne başvurulabileceğine dikkat çekti. Dizerkonca, “Kullanım amacı bakımından değerini veya tüketicinin ondan beklediği faydaları azaltan ve ortadan kaldıran maddi, hukuki, ekonomik eksiklikler içeren mallar ayıplı maldır. Maalesef tüketiciler hakları konusunda bilinçli değiller. Aldığınız üründe bir kusur varsa malın size teslim tarihinden itibaren otuz gün içerisinde ayıbı satıcıya bildirin. Ayıplı malın bedel iadesini, malın değiştirilmesini, ayıp oranında bedel indirimi veya ücretsiz onarımını isteme haklarına sahipsiniz. Satıcı veya hizmeti veren başvurunuzu dikkate almadığı takdirde Antalya’da kaymakamlıklarda Tüketici Hakem Heyetlerimiz var elinizdeki faturalarla başvurabilirsiniz. Şikayetler bilirkişi incelemesi sonucunda karara bağlanıyor. Aldığımız kararlar bağlayıcı bu kararlar ile icraya kadar gidebiliyorsunuz. Antalya Ticaret İl Müdürlüğü olarak tüketici bilincini oluşturmak için Milli Eğitim Müdürlüğü ile bir protokol imzaladık. Antalya’da yüzlerce okula giderek tüketici hakları konusunda bilgilendirmeler yaptık. Her yerde bilgilendirme yapmaya devam ediyoruz. Geri dönüşlerini bize gelen dosyalardaki artışlardan anlıyoruz” ifadelerini kullandı.

“PAKET TUR 30 GÜN ÖNCE İPTAL EDİLEBİLİR”

Paket tur sözleşmelerinde tüketicinin sözleşmeyi içeren süreden 30 gün öncesinde iptal etme hakkına sahip olduğunun altını çizen Dizerkonca, “Paket turlarda ulaştırma, konaklama gibi hizmetlerin her şeyin dahil olduğu fiyatla satılan hizmeti yirmi dört saatten uzun bir süreyi kapsayan veya gecelik konaklamayı içeren sözleşmenin bir nüshasının tüketiciye verilmesi zorunlu. Kapıdan satışlarda ise; tüketici, ürünü teslim aldığı tarihten itibaren yedi gün içinde malı kabul edebilir veya hiçbir gerekçe göstermeden ve hiçbir yükümlülük altına girmeden reddedebilir. Hizmetlerin satımında ise sözleşmenin imzalandığı tarihten itibaren süre başlıyor. Süre dolmadan satıcı, kapıdan satış işlemine konu mal veya hizmet karşılığında tüketiciden herhangi bir isim altında ödeme yapmasını ve borç altına sokan herhangi bir belge vermesini isteyemez. Satıcı, cayma bildirimi kendisine ulaştığı andan itibaren yirmi gün içerisinde malı geri almakla yükümlü” şeklinde konuştu.

Toplantının ardından ANTİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Aynur Doğan, Antalya Ticaret İl Müdürü Seval Dizerkonca’ya plaket takdim etti.

 

 HABER: AYSEL ÖNER

Bu haber toplam 2764 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim