Bugün 28 Mart 2024 Perşembe
  • Antalya19 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2297.275
    %0.94
  • Dolar
    32.3247
    %0.22
  • Euro
    35.0665
    %-0.10
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Türel;  “Antalya’mıza ne yapsak az”
01 Mart 2018 Perşembe 00:14

Türel; “Antalya’mıza ne yapsak az”

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası’nın Şubat ayı meclis toplantısına katıldı.

Toplantıda Antalya’ya yapılan belediye hizmetlerini anlatan Türel; “Antalya’mıza ne yapsak azdır” diye konuştu. Kendisini eleştirilen muhalefeti, yatırımlara engel olmak ve milletin aklını karıştırmakla suçlayan Türel; “Bana yapılacaklar listesi verin, üzerinde çalışayım’ diyerek muhalefete tepki gösterdi.

“EKONOMİK GELİŞMENİN ŞARTI YATIRIM”

Antalya’yı Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün muasır medeniyet sevisine taşımak için gece gündüz çalıştıklarını dile getiren Türel; belediye başkanlığının ikinci dönemindeki son 4 yılda,  yatırımların hız kesmeden devam ettiğine dikkat çekti.  Antalya Ticaret ve Sanayi Odası’nda olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Türel; “ Antalya Ticaret ve Sanayi Odası, Antalya’nın proje fabrikasıdır. Hemen hemen Antalya’nın en güçlü sivil toplum örgütü olarak kanaat önderliği yükümlülüğünü yerine getirir. Bu kurulduğu 1883 yılından itibaren bu böyledir. Antalya’da ekonomik ve sosyal hayatın gelişmesi hususunda da biz de belediye olarak çok önemli gayretler ortaya koymaya çalışıyoruz. Antalya’yı diğer şehirlerden fazlası olan bir konuma taşımaya çalışıyoruz. Ekonominin kalkınmasının, sosyal hayatın gelişmesinin olmazsa olmazının birinci şartı yatırımdır. Bir işe, sanayi kuruluşuna bir fabrikaya yatırım yapmadığınız sürece ekonomik gelişme bekleyemezsiniz yerinizde sayarsınız.  Antalya’nın Türkiye’nin gururu bir şehir olarak, yoluna devam ettiğini görüyoruz. Bu topyekûn ekonomik el ele vermenin ve yatırımın sonucudur” diye konuştu.

YATIRIMLAR YÜZDE 57 ARTTI

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel;  belediye yatırımları hakkında da bilgiler aktardı. 3.2 Milyar Türk Lirası olan Antalya yatırım bütçesini geçmiş rakamlarla kıyaslayan Türel; “Mutlaka, özel sektör yatırımlar yapıyor, esnafımız ve tüccarımız önemli yatırımlar yapıyor. Yerel yönetimler önemli yatırımlar yapıyor. Kamu çok önemli yatırımlar yapıyor. Antalya olarak Büyükşehir Belediyesi’nin de son ikinci dönemi itibariyle 4 senede ortaya koymuş olduğu yatırım hamlesi Antalya’nın ekonomik ve sosyal kalkınmasına çok önemli katkılar sağlamaktadır. Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin 2018 bütçesi 3,2 Milyar Türk Lirası’dır. Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin 3,2 Milyar taslağının içerisindeki yatırım miktarı, 1 Milyar 847 Milyon Türk Lirası’dır. Bütçeye göre yatırım oranı yüzde 57’dir. Biz göreve gelmeden önceki senede, Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin toplam yatırım miktarı 5 ilçe itibariyle 23 Milyon Türk Lirasıydı. Bugün 2 Milyar dolara gelen rakamları konuşuyoruz. 2013’deki yatırım aşağı yıkarı yüzde 20 civarındayken, maşallah yüzde 57’lere arttı. Demek ki yatırım yapan bir belediye;  Kaş’tan Gazipaşa’ya kadar, Akseki’den Gündoğmuş’a kadar, Akseki Gündoğmuş’tan, Korkuteli ve Elmalı’ya kadar hayatın her noktasında var. Sosyal hizmetler dediğinizde, Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin dikkatlerden kaçan çok önemli hizmetleri var” diye konuştu.

 

 

“ANTALYA’YI ÇEKİM MERKEZİ HALİNE GETİRMEYE ÇALIŞIYORUZ”

Konuşmasının geniş bir bölümünü sosyal yatırımlara ayıran Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, şöyle devam etti: “ Bugün Antalya Büyükşehir Belediyesi olarak 13 bin vatandaşımıza sosyal kart dağıttık. Bunlara yüklediğimiz kredi kartı gibi rakamlarla vatandaşlarımız, ister elektrik faturasını ödüyor, ister su faturasını ödüyor. Temel ihtiyaç giderlerini istedikleri marketlerden alabiliyor. Sağ elin verdiğini sol el görmüyor.  Bugün Antalya’da 24 bin alzaymır hastası var. 24 bin alzaymır hastasına hizmet veren bir bakım merkezimiz yoktu. Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdik. Merkezin açılışına gelen Avustralyalı bir uzman, gördüklerim içinde en iyisi buydu dedi.  Yatalak bakım merkezi dediğimiz palyatif bakım merkezimiz var. Vatandaşlarımız yatağa mahkûm büyüklerine bakma zorluğunu yaşıyor. Bu hastalarımız bugüne kadar ölmekten başka çare yok diyorlardı. Ama şimdi 80 yataklı bir palyatif bakım merkezini Antalya’da açtık. Sağlık Bakanlığımız ile protokol imzaladık. Artık yatalak hastalar kimsesiz değil.  Antalya’da çok kısa bir süre sonra, kimse yalnız kalmayacak” diye konuştu.

“VİZYON FUKARALARI”

Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin turizm yatırımları hakkında da bilgiler aktaran Başkan Menderes Türel, kendisini eleştirilen muhalefet partisine de cevap verdi. Muhalefet partisinin proje üretmeden yapılan projeleri baltalamaya çalıştığını aktaran Türel, konuşmasına şöyle devam etti: “Yaptığımız hizmetlerin pek çok kimse farkında değil. Antalya Büyükşehir Belediyesi, dünya şehrine yakışan geniş bir perspektife, her noktadan hizmet veriyor. Şimdi Antalya’nın her köşesine kapalı sulama sistemleri yapıyoruz. Güneş enerji merkezlerimizi yaptık. Çiftçimize ücretsiz kullanmak suretiyle sulama suyu maliyetini düşürdük.  Antalya’da erken rezervasyon kampanyası yaparak, yurt içi ve yurt dışında büyük gayretler göstererek, Antalya’yı turizmde bir çekim alanı haline getirmeye çalışıyoruz. Şimdi turizmi canlandırdığımızda, kent merkezi önemli bir cazibe alanı oluşturduğunuzda turist merkeze gelir. Bugün otellerimiz 5 yıldız, çevre 3 yıldız oldu. Kent merkezi de 5 yıldız olacak.  Işıklar’daki eski stadyumda kent müzesi projesi var. Halka açık bir park… Oraya Menderes Türel AVM yapacak dediler,  orayı biz halka açık park yaptık. Şimdi bunu söyleyenler kaçacak delik arıyorlar. Ne yapalım, siyasetin kaderi bu. Hep haksız ithamlar, vazgeçilmezi oluyor bazıların. Keşke onlar da hep Antalya’nın yararına projeler geliştirseler, projelerle konuşsalar.  Ben siyasete giriyorken hep şunu hayal ettim; siyaset kısır çekişmelerden kurtulsun. Siyaset, siyasi tartışmaların odağı olmasın. Siyasette projeler yarışsın. Ama maalesef bunu göremiyorum. Keşke muhalefet, benimle proje yarıştırmakla gayret gösterse... Sadece yaptıkları, bizim yaptıklarımızı itibarsızlaştırmak, ortalığı karıştırmak. Yani istemezük zihniyeti. Hâlbuki kendilerine soruyorum, bir proje fabrikasının olduğu yerde muhalefete projelerinizle yarışın demek herkesin hakkı. Sizin projeniz ne? Yarın seçim geliyor. Yarın herkes projelerini ortaya koyacak. Onları bir ortaya koyun, çıkartın. Kurvaziyer liman sahillere yapılmazmış! Nereye yapacağız, Korkuteli’ye mi yapacağız? Barselona’ya gidin, 7 tane kurvaziyer liman şehrin göbeğindedir. Biz bir tanesini yapmaya çalışıyorken, ama ha yapma diyorlar. Zengin turist gelsin istiyoruz peki bu insanları nasıl getireceğiz. Bu bir vizyon fukaralığıdır. Bana bir liste verin yapılması gerekenler ile ilgili ben de onlarla uğraşayım” 

“BANA YAPILACAKLAR LİSTESİ VERİN”

Antalya’ya yapılan yatırım ve projelerle 2023 vizyonuna hazırlandıklarını söyleyen Türel; Konyaaltı Sahil Projesi ve Kurvaziyer yat limanı yapımına getirilen eleştirilere de yanıt verdi. Türel; “Ben Antalya bir turizm şehridir, tarım şehridir, ticaret şehridir, sanayi şehridir diyorum. Antalya’yı 2023’e işte bu projelerle taşıyacağız diyorum, ama bakıyorsunuz arkada tık yok. Keşke yaptığımız projelerden daha iyilerini getirseler. Bana yapılacaklar listesi verin, ben onlarla uğraşayım. Biz Antalya’yı daha yeşil, daha çevreci, daha katılımcı ve şeffaf bir yönetim anlayışıyla götürüyoruz. Konyaaltı sahil projesinde geçmişe göre bizim yaptığımız projede beton alan yüzde 30 azaltılmıştır. Bana diyorlar ki, çevre katliamı yapıyor. Bir tane ağaç sökmedik, beş bin 500 tane ağacı yeniden dikiyoruz. Bunun bir yeşil proje olmadığını iddia etmek enteresan. Konyaaltı Yat Limanı’nı sahile kapatıyorsunuz dediler. Sahili kapatmıyoruz tam tersine halkın kullanımına açıyoruz. Söylenen yalan yanlış bilgiler, halkın kafasını karıştırmaktan başka bir şey değil”

HİZMETÇİ YAPARSA CEZA, EV SAHİBİ YAPARSA CEZA

CHP Antalya İl Başkanı Ahmet Kumbul’un Mini City alanı ile ilgili eleştirilerine de cevap veren Türel; “Biz bu işleri sizden öğrendik” yanıtı ile cevap verdi. Mini City alanına yap işlet devret modeliyle yaşam merkezi yapılacağını söyleyen Türel; “Bir siyasi partinin başkanı çıkıyor, diyor ki; Menderes Türel, Mini City’i neden yıktı. Mini City nasıl yap işlet devret formülüyle özel sektöre kullandırılmış. Arkadaşlar orada yapılan bir akvaryum var. O akvaryum benden önce yapılan bir tesisti. Nasıl yapıldı? Yap işlet devret ile yapıldı. Ben bazen bu işleri sizden öğrendik diyorum, işlerine gelmiyor!  Mini City’nin bulunduğu içine akvaryum yapıyorsunuz, yap işlet devret ile yapıyorsunuz. İyi de yapmışlar. Ben karşı değilim onlar gibi. Ben de orada bir yaşam alanı oluşturuyorum. Siz de geçmişte bunları yapmışsınız. Kamunun kaynakları artık özel sektörle işbirliği yapmak suretiyle güçlü projelerin yerine getirilmesini sağlıyor. O yüzden, hizmetçi yaparsa ceza ev sahibi yaparsa kaza” diye konuştu.    

Toplantı, meclis üyelerinin Türel’e sorularıyla devam etti. Konuşmasını tamamlayan Türel’e, Antalya Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Davut Çetin resim hediye etti. 

(Haber: Eyüp KOÇAK)

Bu haber toplam 8323 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim