Bugün 23 Nisan 2024 Salı
  • Antalya23 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2429.254
    %-0.19
  • Dolar
    32.552
    %0.19
  • Euro
    34.8813
    %0.59
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Türel'den turizmcilere yatırım müjdeleri
16 Ağustos 2017 Çarşamba 17:30

Türel'den turizmcilere yatırım müjdeleri

Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği'nin (AKTOB) geleneksel Ağustos ayı yemeği, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel'in katılımıyla gerçekleşti.

Antalya ve turizm projelerinin anlatıldığı organizasyona; Konyaaltı Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, Antalya Turizm İl Müdürü İbrahim Acar,  TÜROFED Başkanı Osman Ayık'ın yanı sıra çok sayıda turizmci katıldı.

SEKTÖRÜN İYİLEŞME KABİLİYETİ YÜKSEK

Rixos Downtown Otel'de gerçekleştirilen toplantıda, ilk konuşmayı AKTOB Başkanı Erkan Yağcı yaptı. Türkiye ve dünyadaki turizm hareketliliği konusunda kapsamlı bir sunum yapan Yağcı, bu konuda çarpıcı rakamlar paylaştı.  AKTOB Başkanı Erkan Yağcı, turizmdeki son durumu şu sözlerle anlattı: "Dünyada turizm hareketliliği 1 milyar 230 milyon seviyeyi geçmiş durumda. Bölgesel hareketlilik genelde Avrupa coğrafyasında oluyor. Dünyanın önemli turizm merkezlerinden birisiyiz ve dünya ile rekabet halindeyiz. Turizmin önemini özellikle 2016'da yaşanan sıkıntılardan sonra turizm güvenlik ve barış noktasında çok stratejik bir sektör haline geldi. Turizm bir barış aracı olarak kullanılıyor. Turizmin Antalya ekonomisine kattığı katkı ortada. Bu dünyada da böyle. Antalya'da istihdam rakamları şuan 2015 istihdam verilerine yaklaşmış durumdayız. Sektörün iyileşme kabiliyeti son derece yüksek. 2014 yılında çok iyi bir noktadaydık. Türkiye'ye gelen turist rakamlarında yüzde 14'lük bir artış var.  Yüzde 32 bir düşüşümüz var. Geçen yıla göre daha iyiyiz ama bu noktada iyileşmemiz gereken bir noktadayız. En fazla kırılmayı 2016'da yaşadık. Kişi başı harcama 847 dolardan 700 dolara indi. 2017 ve sonrası için istediğimiz noktaya gelirsek iyi olur" dedi.

sam_6788.jpg

HER ŞEY DAHİL SİSTEMİNİ MİSAFİRLER İSTİYOR

AKTOB Başkanı Erkan Yağcı, her şey dahil sistemine karşı eleştirilere tepki gösterdi. Her şey dahil sistemi sayesinde, Antalya'nın turizmde çok iyi noktalara geldiğini aktaran Yağcı,  Her  şey dahil sisteminin günah keçisi olarak gösterilmemesini istedi.  Yağcı; "Turizmin günah keçisi, turizm ile ilgili ne zaman bir şey konuşulsa ortaya her şey dahil sistemi ile ilgili iddialar ortaya atılıyor. Bu da yeni moda oldu.  Her şey dahili misafir istiyor. Turizmde bilgisi olan ya da olmayan herkes her şey dahil ile ilgili bir şey söylüyor.  Her şey dahil sistemini dünyada en iyi uygulayan kent,  Antalya'dır. Doğru fiyatlandırma yaptığınız sürece, sorun olmaz. Her şey dahil sistemi müşteriyi otele tıkmaz.  Aksine dışarıya da gönderilen bir etkisi var.  Antalya'da turizm destinasyonu olan bir şehir. Turizm şehri olmak için turist ürünler olması lazım, kentin yönetişimin iyi olması lazım. Antalya bu konuda başarı örneğidir. Antalya dünyada en fazla turist alan 12'nci şehirdir. Antalya çok ciddi bir turizm destinasyonudur " diye konuştu. 

BEDRULLAH ERÇİN TURİZM PROJELERİNİ ANLATTI

AKTOB Başkanı Erkan Yağcı'dan sonra sözü Antalya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Bedrullah Erçin aldı.  Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin turizm projelerini anlatan Erçin, Boğaçay Projesi,  Tünektepe Teleferik Projesi, Kruvaziyer ve Yat Limanı Projesi Kaleiçi Yat Limanı Projesi, Konyaaltı Sahil Projesi ve Kemer Kongre ve Kültür Merkezi projelerinin detaylı sunumunu yaptı.

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel de Antalya'nın turizm potansiyelinin istenilen noktada olmadığını dile getirdi. Mevcut halin kötü olmadığını ancak turizmi iyileştirilmesine katkı sağlayacak vizyon projelerin hayata geçirileceğini dile getiren Türel; " Antalya'da bir çok zenginliğimiz var. En önemli şansımız sizlersiniz. Dünyada eşi benzeri olmayan turistik tesisler, dünyada eşi benzeri olmayan kalitede hizmet veriyor. Bu bizim turizmdeki en büyük avantajımız. Turizm fiyat kalite uyum dengesinde çok iyi bir noktadayız. Ama bu bizi turizm konusunda bir yere kadar getiriyor.  Bundan ötesini hedefliyorsak, gelebildiğimiz yer bu kadar.  Biz hep senelerdir, bölgesel tanıtım meselesini konuşuruz, tartışırız. Bu turizm sektörünün rekabet yarışında ülkeler değil, şehirler yarışıyor. Biz Antalya'yı dünyada en çok ziyaret edilen yerler arasında, ilk 5'e sokabiliriz. Çünkü Antalya'da  ki zenginliklerimiz bir çok rakip şehirlerde söz konusu değil. Antalya'nın zenginliklerini yeterince değerlendiremiyoruz. Bizim mutlaka otellerin dışını da 5 yıldızlı hale getirmeliyiz. Bu konuda iyi bir mesafe kat ediyoruz ama 5 yıldızı hala yakaladık diyemeyiz. Antalya'nın turizm kalitesini artırmak istiyorsak mutlaka şehrin kalitesini artırmamız gerekiyor.  Bütün gayretimiz, Antalya'nın şehir kalitesini yükseltmek" diye konuştu.

sam_6795.jpg

ŞEHRİN KALİTESİ ARTARSA TURİST ŞEHRE İNER

Kentin kalitesini artırma noktasında iyi bir sürecin içerisinde olduklarını anlatan Başkan Menderes Türel; her şey dahil sistemi ile ilgili eleştirilere, değindi.  Eleştirilere AKTOB Başkanı'nın verdiği tepkiyi veren Türel; "Her şey dahil sanki tüm sorunların sebebi gibi gösteriliyor. Hiç alakası yok. Bugün turizm sektöründe biz bu başarıları yakaladıysak, her şey dahil sistemini dünyada en iyi başaran destinasyon olarak başarıya imza attık" ifadelerini kullandı. Kent esnafının turizmde daha iyi pay almasının, kentin cazibe merkezi  haline getirilmesiyle mümkün olacağına vurgu yapan Türel; "Şikayetler, turizmde esnafın yeterince pay alamaması  ile ilgili. Eleştiriler haklı. Kenti cazibe merkezi haline getiremezseniz, otelden dışarı çıkarabilmeniz mümkün değil. Diyelim ki Paris'te bütün oteller her şey dahil. O otelde kalanlardan bir tanesi bile Eyfel'i görmeden döner mi? Çünkü bir çekim merkezi var. Biz şimdi bunu yapmaya çalışıyoruz.  Kaleiçi 'nin dünyada eşi benzeri yok. Dünyada tarihi surlar içerisinde liman olan iki şehir var.  Birisi Portofino,birisi Antalya.  Surların içinde bir yat limanı. Maalesef biz burayı tur tekneleri ve balıkçı barınağı olarak kullanıyoruz" diye konuştu.

KALEİÇİ'NE KRUVAZİYER YAT LİMANI

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, konuşmasında Kaleiçi Yat Limanı projesinin önemine değindi. Kaleiçi Yat Limanı'nı belediye finansmanı ile yapacaklarını söyleyen Başkan Menderes Türel; "Projeyi belediye finansmanı ile yapacağız. Derdimiz para kazanmak değil, derdimiz turizmdeki kaliteyi artıracak bir işletme modeli geliştirmek. 500 yat kapasiteli bir yat limanı ile ilgili Ulaştırma Bakanımızla bir araya geldim. Bütün ÇED raporlarının hepsini hazırlıyoruz. Ulaştırma Bakanı aracılıyla buranın ihaleye çıkılması noktasında görüşmeleri tamamladık. ÇED de tamamladıktan sonra bakanlığa projelerimizi teslim edeceğiz. Kruvaziyer limanımız için de 500 yat kapasitesi olacak. 4 büyük gemi aynı anda limana yanaşabilecek. Prestij olsun diye, turistleri denizin altından geçirerek saatte 6 bin kişiyi tahliye edecek bir sistemi projenin içerisine koyuyoruz. Sadece gemiye binmek için değil, turistler limanı görmek için atacak. Buradaki işletme modelimizi şöyle çalıştıracağız; bir hafta süreyle yat bağlama ücreti almayacağız. Bir haftadan sonra ortalama bir yat bağlama ücretinin 3 mislini alacağız. Orayı gezi amaçlı bir yat limanı olarak düşünüyoruz"  diye konuştu.

sam_6806.jpg

MÜZELERLE KENT MERKEZİNİN KALİTESİ ARTACAK

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, müzeler konusundaki çalışmaları hakkında bilgiler aktardı.  Türel, bu konuda konuşmasını şöyle sürdürdü: Eski Atatürk Stadyumu'nun olduğu yeri  kent müzesi yapıyoruz. Kent Müzesi projesine Türkiye'nin en büyük açık hava müzesi olacak. Işıklardan eski açık tribün altına büyük yer altı otopark yapıyoruz. Bir başka husus, Doğu Garajı'ndaki Nekrapol alanı.  Petrol bulmuş kadar sevindiğim bir proje. Antalya'nın tarihini 3 bin sene olarak tescilledi.  Balbey, Antalya'nın ikinci kaleiçisidir. Burada bir kentsel yenileme yapıyoruz, Bakanlar Kurulu kararımız aldık, etap etap yapacağız. Balbey ile beraber Cumhuriyet Meydanı genişlemesini 30 Ağustos'ta açacağız. Kent merkezinde 2-3 km daire çizdiğimizde Antalya'nın her noktasında çok farklı bir kent merkezi kalitesi oluşacak" dedi.

ANTALYA'YA METRO YATIRIMI

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, ulaşım yatırımları hakkında da turizmcileri bilgilendirdi. Yeni dönemde Antalya'da raylı sistem yatırımlarına ağırlık vereceklerini aktaran Türel; "İkinci etap raylı sistemi Meydan'dan Expo'ya, Havaalanı  bağlantısıyla tamamladık. Gayet güzel bir şekilde çalışıyor. Turistler,  havaalanından raylı sistemle istediği alana gidebilir. Ekim ayında 3'ncü etabın ihalesine başlayacağız. 3'ncü etap raylı sistem Varsak'tan başlayacak,  Sakarya Bulvarı'ndan  Üniversite istikametine gelecek. Şuanda Kaleiçi'nin yanından geçen Nostaljik tramvayı sisteme bağlıyoruz. Havaalanından inen, Kaleiçi'ne ve kent merkezine gelecek. Şimdi 4'ncü etap çalışmalarıyla ilgili ulaşım master  mutabakatını sağladık.  4'ncü etap, Antalya'nın metro olacaktır. Metro hattı büyük limandan başlayacak, Kundu'ya kadar uzanacak.  Hattın Belek'e ulaştırılması ile Antalya'nın her noktasına turist alışık olduğu çağdaş ulaşım sistemi ile gelecek. İl dönemde metro konusunda Bakanlığı ikna edememiştim. Bugün Ulaştırma Bakanlığı, metro yapımına sıcak bakıyor. Teknolojinin geldiği nokta maliyeti başa baş getirdi. O yüzden 4 'ncü etap mutlaka Metro hattı olacak. Şuanda bunun adımlarını attık" dedi. (Haber: Eyüp KOÇAK)

Bu haber toplam 817 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim