Bugün 26 Nisan 2024 Cuma
  • Antalya20 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2427.694
    %-0.04
  • Dolar
    32.5699
    %0.15
  • Euro
    35.0032
    %0.66
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Türel’e seslenen Gündüz: “Boğaçayı projesinden vazgeç”
28 Kasım 2017 Salı 06:00

Türel’e seslenen Gündüz: “Boğaçayı projesinden vazgeç”

Boğaçayı Projesi’nin çevreci olmadığını söyleyerek tepkisini dile getiren A Platformu Sözcüsü Hediye Gündüz, Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel’e seslenerek projeden vazgeçmesini istedi.

Çevreci kimliğiyle tanınan A Platformu Sözcüsü Hediye Gündüz, Boğaçayı Projesi’yle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Boğaçay’ın özelliklerine dikkat çeken Gündüz, projenin çevreci olmadığını vurguladı. Herkesi projeye karşı çıkmaya çağıran Gündüz, Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel’e de projeden vazgeçmesi için çağrı yaptı.

“TÜRKİYE’NİN BİRANDA EN YOĞUN YAĞIŞ ALAN YERİ”

Kızılırmak ile Boğaçay kıyaslaması yaptıktan sonra Türkiye’nin biranda en çok yağış alan bölgesinin Boğaçay olduğunu söyleyen ve meteorolojik verilerin incelenmesini isteyen Gündüz, “Türkiye’de hiçbir nehir 40 kilometreden denize akıp da Kızılırmak kadar geniş değildir. Kızılırmak Sivas’tan doğar ve yüzlerce kilometre gider. Boğaçay 40 kilometreden doğar. Adı bu yüzden Boğa’dır. Önüne çıkan ne varsa alır götürür. Antalya’da yaşayanlar çok iyi bilir. Orada bir yağmur yağdığında deniz kırmızıya keser. Yağmur bulutları Akdeniz’den toplanır, gider Beydağları’na çarpar ve biranda Türkiye’nin en yoğun yağış alan yeridir. Dağların konumundan dolayı Türkiye’de biranda en çok yağış alan bölge Boğaçay’dır. İnanılmaz bir su debisi var. Böyle bir nehre sizin kalkıp kanal, yol açıyorum demeniz mantığa aykırı” dedi.

“KUŞLARIN YUVA YAPTIĞI BİR YER”

Boğaçay’ın kuşların yuva yaptığı bir bölge olduğuna da dikkat çeken Gündüz, “Boğaçay’da kuşların yuva yaptığı yerler yıkılıyor. Sayın Türel, çocuğun ne olduğunu biliyorsun. O kuşların yavrularını nasıl beslediğini biliyor musun? Bildiğini tahmin ediyorum. Şuanda siz o kuşların yuvasını yıkıyorsunuz. Üstelik sadece Antalya’nın kuşlarının geldiği bir yer değil. Uluslararası kuş göç yolları üzerinde. Akdeniz ve Antalya’daki bütün sulak alanlarda hem bu bölgenin kuşlarını hem de Avrupa ve Afrika’dan gelen kuşları görürsünüz. Kuşların hareket alanındaki bir dereyi yok ediyorsunuz” diye konuştu.

“DENİZİ HALKTAN KOPARIYORSUNUZ”

Boğaçay’ın denize döküldüğü alana yat limanı yapılacağına dikkat çeken Gündüz, “Biz bu denizde Mart ayında başlar Kasım’a kadar yüzeriz. Antalyalılar bunu yapıyor. Birçok insan bu yüzden Antalya’ya geliyor. İnsanların en yoğun denizi kullandığı yerdeki derenin denize açılan yerini yat limanı yapıp bu halktan koparıyorsunuz” ifadelerini kullandı.

“BU PROJEDEN VAZGEÇ”

Projenin çevreci değil çevre düşmanı olduğunu söyleyen Gündüz, Türel’e seslenerek “Maliyeti 1 milyar lira. 1 trilyon dolar olsa ne yazar. Bu parayı bulsanız da sahili 2 buçuk milyon insandan koparmaya hakkınız var mı? Herkesi ayağa kalkmaya çağırıyorum. Sadece Antalya değil Türkiye’yi ayağa kalkmaya çağırıyorum. Bu proje yanlıştır. Doğayı katleden bir projedir. Çevreci değil çevre düşmanı bir projedir. Bununla ilgili sonuna kadar mücadele edeceğiz. Sayın Menderes Türel, gel bu projeden vazgeç” dedi. HABER: YUSUF KATRAĞ

Bu haber toplam 12864 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim