Bugün 19 Nisan 2024 Cuma
  • Antalya20 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2507.077
    %0.93
  • Dolar
    32.5833
    %0.10
  • Euro
    34.8134
    %0.17

Ömer Yetgin / BUGÜNLÜK

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Ömer Yetgin / BUGÜNLÜK

Turizm çalışanı

25 Mart 2020 Çarşamba 13:16
Küresel bir risk haline gelen Koronavirüs olumsuz etkilerini artık tüm Dünya’da sürdürmeye devam ediyor. Bu anlamda ülkeler bir taraftan virüsün yayılmasını önlemeye yönelik çalışmalar yaparken, diğer taraftan zor durumdaki vatandaşların endişelerinin giderilmesine yönelik ekonomik önlemler alıyor.
Bu virüs salgınından şüphesiz ki tüm sektörler olumsuz etkilenmeye devam ediyor.
Turizm sektöründe çalışan binlerce çalışan ise gerçekten sıkıntılı süreci yaşıyor. Otellerde çalışan personelin büyük bir bölümü ücretsiz izine çıkarıldı ya da sezon başlamasına çok az bir süre kala çalışmakta olduğu oteller tarafından işe çağrılmadı.
Turizm sektöründe çalışan aileler endişeli, sıkıntılı ve üzgün…
Önemli bir ayrıntı da otellerde çalışmaya başlayan işçilerin önemli bir bölümü işe başlayalı 1 ya da 2 ay olmuş durumda. Bu durumda işten çıkarılma durumunda işsizlik maaşından yararlanamıyorlar.
Koronavirüsle ekonomik anlamda mücadele kapsamında bu durumda olan çok sayıda çalışanın ve ailesinin turizm sektörü başta olmak üzere  işsizlik ödeneğinden yararlanmasının önü açılmalı.
  Bu noktada tek yürek olarak devletimizin korona virüs ile mücadele kapsamında almış olduğu tedbirleri sekteye uğratmamak ve destek olmak gerekiyor.
Diğer taraftan bir süre önce alınan karar gereğince 65 yaş ve üstü vatandaşlarımızın sokağa çıkmasına kısıtlama getirilmesi doğru bir adım.
Bu salgın virüsle mücadelede hepimizin gerekli hassasiyeti ve duyarlılığı göstermesi gerek.
Bununla birlikte çalışmak zorunda olan, işsiz kaldığında ödemeleri birikecek olan, birikimi olmayan aileler ise oldukça endişeli.
Ekonomik tedbirlerin bu endişeleri giderecek şekilde ek önlemlerle olgunlaştırılması şart.
Tüketici tarafından bakınca küresel salgından korunmak için kalabalık ortamlardan mümkün olduğunca uzak durması en mantıklı adımlar arasında görülüyor. 
Bu virüs salgını gösterdi ki; Dünya genelinde başlayan ekonomik durgunluk ve ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik kriz önümüzdeki aylarda daha fazla vatandaşın; elektrik, su, doğalgaz ve İnternet aboneliği faturalarını ödeyememesine neden olacak.
 Dar gelirliler, işsizler, yoksullar ve asgari ücretliler için evde kalmak ve çalışmamak gerçekten büyük bir sorun. Çünkü; ödenmesi gereken faturaların ödenememesi durumu söz konusu. Buna göre; halkımızın sağlığını korumak ve ilk etapta hane halkları ve küçük işletmeler üzerindeki baskıyı azaltmak için, vatandaşlar tarafından bizzat fatura ödeme noktalarına gidilerek yapılan elektrik, doğalgaz borcu ödemelerinin yapılandırılmalı, öteleme uygulanmalıdır. Elektrik ve doğalgaz abonelerinin kesintileri belli bir süre ertelenmeli. Bankalara kredi borcu olanların ödemesi de ileriki tarihlere ertelenmeli.
Tüm Dünyayı etkisi altına alan bu virüsle mücadele kapsamında dar gelirli vatandaşın ekonomik anlamda kafasının  rahatlaması ve daha fazla paniklememesi için ek önlemler gerekli.
 
Bu yazı toplam 561 defa okunmuştur.
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim