Bugün 19 Nisan 2024 Cuma
  • Antalya21 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2506.644
    %0.90
  • Dolar
    32.5784
    %0.10
  • Euro
    34.78
    %0.12

Mustafa Yetgin

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Mustafa Yetgin

Turizm lisesi öğrencileri

02 Mart 2019 Cumartesi 07:59

Mesleki liselerin;  bir taraftan meslek edindirme ve geleceğe hazırlama noktasında, diğer tarafta da üniversiteye hazırlayabilme noktasında bir rol üstlenebilmesi çok önemli.

         Meslek liselerini öğrencilerin gerek kendi isteği doğrultusunda, gerekse çok tartışılan TEOG sisteminin bir sonucu olarak tercih etmek durumunda kalan milyonlarca öğrencinin okullarını nitelikli bir eleman statüsüyle bitirerek mezun olmaları, mezuniyeti ile birlikte iş garantili stajlar sonrasında iş yaşamına atılabilmelerini ‘’kolaylaştırıcı’’ adımların atılması hakikaten beni mutlu etti.

   Milli Eğitim Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın imzaladığı protokole göre Turizm Lisesi öğrencileri, gerçek iş ortamlarında beceri eğitimi ile staj uygulamalarını yapacaklar. Gerçek hizmet ve üretim ortamlarında çalışacaklar. Bu şekilde liseden mezun olanlar istihdam edilecek.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın imzaladığı ‘Mesleki ve Teknik Eğitimi Geliştirme İş Birliği Protokolü’ gereği Türkiye genelinde 11 pilot okuldan biri olarak seçilen Tez Tur Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde öğretmen, öğrenci ve velilerin katıldığı toplantıda MEB temsilcileri ile öğrencilerin staj göreceği Paloma Otel’in temsilcileri  geçtiğimiz günlerde protokolün ayrıntılarını anlattı.

   Bu manada  Mesleki ve Teknik Eğitimi Geliştirme İş Birliği Protokolü ile turizm sektörünün ihtiyaç duyduğu nitelikli insan gücü yetiştirmek amacıyla belirlenen turizm liselerinin eğitimleri yeniden yapılandırılacak. Şu anda Turizm liselerinde eğitim gören öğrencilerin eğitimleri aynen devam edecek. Sektörün ihtiyaçları ile talepleri doğrultusunda Turizm alanında eğitim veren Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinin 2019-2020 eğitim öğretim döneminde öğretim programına; İngilizce ve Rusça yabancı dil hazırlık sınıfı ve Almanca, Arapça, Çince ve Fransızca yabancı dil seçmeli ders eğitimi verilecek.

 Ülkemiz  genelinde belirlenen 11 pilot Turizm lisesinden biri olan Tez Tur Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerinden 10 ve 11’inci sınıf öğrencilerinin arasından seçilen 77 kişi bu programdan faydalanacak. Öğrencilere asgari ücretin yüzde 60’ına kadar ücret verilecek. Bunun haricinde öğrencilere otel tarafından burs sağlanacak. Liseden sonra sektör değiştiren veya ara veren öğrenci protokol gereği yaptırım olarak otelden aldığı bursun yüzde ellisini bütün bir şekilde verecek.

   Öğrenciler, gerçek iş ortamlarında beceri eğitimi ile staj uygulamalarını yaparak gerçek hizmet ve üretim ortamlarında çalışacaklar. Bu şekilde liseden mezun olanlar istihdam edilecek. Turizm liselerinden mezun olan öğrencilerin, üniversitede turizm ile ilgili bir bölüm okuması durumunda otel verdiği bursu devam ettirecek. Üniversite hayatından sonra da öğrenciler istihdam edilecek.

         Öğrencilerimizin emeklerinin karşılığını alması ve işe yerleştirilmeleri lazım.

         Sağlıcakla kalın.

Bu yazı toplam 2757 defa okunmuştur.
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim