Bugün 19 Mart 2024 Salı
  • Antalya22 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2238.808
    %-0.25
  • Dolar
    32.3388
    %0.08
  • Euro
    35.1125
    %-0.28
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Türk Eğitim Sen’den kadın çalıştayı
25 Şubat 2019 Pazartesi 18:30

Türk Eğitim Sen’den kadın çalıştayı

Türk Eğitim-Sen Genel Merkezi tarafından Antalya’da, “Türkiye’de Kadın Sorunları, Beklentileri ve Çözüm Arayışları” konulu çalıştay düzenlendi.

“Türkiye’de Kadın Sorunları, Beklentileri ve Çözüm Arayışları” konulu bir çalıştay düzenleyen Türk Eğitim-Sen Genel Merkezi, kadın üyelerini Antalya’da buluşturdu. 21-24 Şubat 2019 tarihleri arasında gerçekleştirilen çalıştayda, Türkiye’nin bütün illerinden Türk Eğitim Sen üyesi 441 kadın biraraya geldi. Çalıştaya Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan, Genel Merkez Yöneticileri, Merkez Kadın Komisyonu Başkanı Firdes Işık ve Kadın Komisyonu üyeleri katıldı.

 

“HAK MÜCADELESİ VERİYORUZ”

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan çalıştayın açılış konuşmasını Merkez Kadın Komisyonu Başkanı Firdes Işık yaptı. Işık, “Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü rahmetle, minnetle anıyorum. ‘Umutsuz durumlar yoktur, umutsuz insanlar vardır. Ben hiçbir zaman umudumu yitirmedim’ diyen bir Atamız olmasaydı Türkiye Cumhuriyeti Devleti çatısı altında bu mücadeleyi verebilir miydik? 441 kadınız. Türk Eğitim-Sen’e inandığımız, güvendiğimiz için buradayız. Hiç kimse bizi buraya vaatlerle, tehditle getirmedi. Ülkemizin, çocuklarımızın geleceğinden endişe duymaması için hak mücadelesi veriyoruz. O halde en güzel hayalleri biz kuracağız. Şimdi tam zamanı, harekete geçin, umutsuzlara umut olun, tökezleyenlere destek olun” diye konuştu.

3625420e-f7d9-4c77-a17a-099cf75bd50e.jpg

“KADINLARIN TEMSİL ORANI DÜŞÜK”

Çalıştayın kadının sendikal, siyasal, kamusal alandaki konumuna, kadın istihdamına, kadın eğitimine katma değer sağlamasını, kadın sorunlarına farkındalık yaratmasını temenni eden Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan ise, sivil toplum örgütlerindeki yönetim kademelerinde kadınların daha az yer almasını eleştirdi. Eğitim hizmet kolunda kadın çalışanlar ile erkek çalışanların sayısının yarı yarıya olduğunu, hatta bazı branşlar itibari ile kadın çalışanların oranının yüzde 60 civarına yükseldiğini bildiren Geylan, buna rağmen kadınların sendikaların yönetiminde temsil oranının düşük olduğunu söyledi.

 

“BU BİRÇOK SİVİL TOPLUM ÖRGÜTÜNÜN SORUNU”

Diğer sendikalarda olduğu gibi, Türk Eğitim Sen’de de kadın temsil oranının düşük olduğuna işaret eden Geylan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Türk Eğitim Sen’in yüzde 43.88’i kadınlardan oluşmakta ama yönetici kadrolarına bakıldığı zaman şube yönetim kurulu üyeleri arasında kadınların oranı düşük. İlçelerimizde de durum aynı. Bu, Türkiye’de birçok sivil toplum örgütünün sorunu. Bu geleneksel alışkanlıklarımızdan kaynaklanabilir. Çünkü kadınlar sadece çalışan değildir, kadınların sosyal hayatta da görevleri fazladır. Ancak, sendikaların ne yapıp edip bu sorunu aşması gerekmekte. Sivil toplum kuruluşlarının yönetiminde kadın sayısının az olmasının en önemli nedenlerinden bir tanesi talebin artmamasıdır. Örneğin delege seçimlerinde kadın üyelerimiz yeterince talepte bulunmadığı için temsil oranı da az oluyor.”

eceeb5a0-ed92-454b-b4cf-c2cfaa30d92a.jpg

“KADINLARIMIZI YÖNETİMDE DAHA FAZLA GÖRMEK İSTİYORUZ”

“Çalışanın kadını, erkeği olmaz” diyen Geylan, “Neden Kadın Komisyonları kurduk? Çünkü, Türk Eğitim Sen Genel Merkezi olarak bir eksiğimizi fark ettik. Kadınlarımızı yönetim kademesinde daha fazla görmek istiyoruz. Kadınlarımızın bu konuda talepkâr olmasını bekliyoruz. Kadınlarımız delege adayı olsun, yönetimlerde yer alsın” ifadelerini kullandı.

 

SINAVLARA GİRİN UYARISI

 Milli Eğitim Bakanlığı (MEB)’in Nisan ayında yönetici atama sınavı yapacağını hatırlatan Geylan, “Tüm şube başkanlarımıza, il ve ilçe temsilcilerimize çağrıda bulunuyorum; Türk Eğitim-Sen üyelerinin bu sınava girmesini sağlayın. Üyelerimiz, ‘Biz yıllardır sınavlara giriyoruz, yüksek puan alıyoruz ama mülakatta eleniyoruz’ diyerek, sınava girmek istemeyebilir. Oysa Türkiye yeni bir döneme giriyor. İklim değişikliği yaşanmaya başlandı. Türk Eğitim-Sen olarak bugünümüz dünden daha iyi. Emin olun yarınımız bugünden çok daha az dezavantajlı olacak. Bu nedenle üyelerimizin Nisan ayında yapılacak yönetici atama sınavlarına girmesini sağlayın. Okullarımızı beceriksiz yöneticilerden ancak biz kurtarırız” dedi.

 

“MEB ÖĞRETMENLERİNE GÜVENMELİ”

Değerler eğitimi konusuna da değinen Geylan, değerler eğitimini Milli Eğitim Bakanlığı öğretmenlerinin vermesi gerektiğini vurguladı. “MEB öğretmenlerine güvenmelidir” diyen Geylan şunları dile getirdi:

“Daha önceki Milli Eğitim Bakanları tarafından birtakım sivil toplum kuruluşları ile protokoller imzalandı. Bu protokollere binaen okullarda ne idiğü belirsiz kişiler cirit atıyor. Türk Eğitim-Sen olarak MEB’in değerler eğitimi konusunda kaygılı ve gayretkeş olmasını destekliyoruz ve olumlu buluyoruz ancak şu çağrıyı yapıyoruz; değerler eğitimini MEB’in kendi öğretmenleri vermelidir. MEB, öğretmenlerine güvenmelidir! Öğretmenlerimiz bu eğitimi verecek donanımda, kalitede ve istektedir. Üstelik MEB, kendisine illa bir partner arıyorsa, Türk Eğitim-Sen’e gelmelidir. Türk Eğitim-Sen’in her bir üyesi vatanına, devletine sadakatle bağlıdır. Ne okullarımız ne de çocuklarımız hiç kimsenin tarlası değildir. Bu ülke 15 Temmuz felaketini yaşadı. Ülkemizi bu felakete götüren nedenlerin başında kamusal alanın bir gruba mensubiyet üzerinden tanzim edilmesi geliyordu. Dolayısıyla yaşananlardan ders çıkarmalıyız. Türkiye bir 15 Temmuz felaketini daha göğüsleyemez.”

efc3bb99-e8e4-47f3-b358-e6c29a9dc0aa.jpg

6 KOMİSYO ÇALIŞMA YAPTI

Çalıştayda konuşmaların ardından 6 ayrı komisyon oluşturuldu. Bu komisyonlar, “Türkiye’de Kadın İstihdamı ve Çalışma Hayatında Kadın, Sendikal, Siyasal ve Kamusal Alanda Kadın, Toplumsal Cinsiyet Rolleri ve Kalıplaşmış Değer Yargıları, Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesi, Türkiye’de Kadın Eğitimi, Kadına Karşı Ayrımcılığın Önlenmesindeki Yükümlülükler” konularında çalışma gerçekleştirdi.

Bu haber toplam 46037 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim