Bugün 29 Mart 2024 Cuma
  • Antalya20 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2324.222
    %0.76
  • Dolar
    32.3597
    %0.11
  • Euro
    34.9217
    %-0.44
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Türk Ocakları ve Türkmenlerden referandum tepkisi
22 Eylül 2017 Cuma 12:33

Türk Ocakları ve Türkmenlerden referandum tepkisi

TÜRK Ocakları Antalya Şubesi ile Yurdum Türkmeneli Derneği'nin ortak basın açıklamasında, Kuzey Irak'ta 25 Eylül'de yapılması planlanan bağımsızlık...

TÜRK Ocakları Antalya Şubesi ile Yurdum Türkmeneli Derneği'nin ortak basın açıklamasında, Kuzey Irak'ta 25 Eylül'de yapılması planlanan bağımsızlık referandumuna tepki gösterildi.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY)'nin Irak Anayasası'na göre bir bölgeye bağlı olmayan Kerkük'ü de içine alan bağımsızlık referandumu planına, Türk Ocakları Antalya Şubesi ile Yurdum Türkmeneli Derneği ortak basın açıklamasıyla tepki gösterdi. Antalya Gazeteciler Cemiyeti'nde (AGC) gerçekleştirilen toplantıda konuşan Türk Ocakları Antalya Şubesi Başkanı Abdullah Uysal, 90'lı yıllardan bu yana bölgede yaşanan gelişmelerin küresel emperyalist projenin yeni bir safhası olduğunu kaydetti. ABD ve müttefiklerinin Arap Baharı ve BOP projesi adı altında Kuzey Afrika'dan Pakistan'a uzanan İslam coğrafyasını kan ve gözyaşına boğduğunu söyleyen Uysal, gelinen noktayı "Hadisenin vahameti hafiflememiş tam tersine ağırlaşmıştır" sözleriyle özetledi. Uysal sözlerine şöyle devam etti:

"Başta ABD ve Almanya olmak üzere sözde NATO müttefikleri Türkiye'ye karşı açıkça düşmanca bir siyaset izliyor. PKK ve PYD'ye Suriye'de verilen desteğin başka bir açıklaması yoktur. Burada büyük bir askeri güç haline getirilen PKK'nın Kuzey Irak'taki "Barzani Devleti'nin bir benzerini burada kurmasının maddi zemini oluşturulmuştur. İsrailli yetkililer referandum kararını ve Kürt devleti oluşumunu açık şekilde desteklemektedir. Türkmen, Araplar, Farslar ve Kürtler arasına sokulan etnikçi ve mezhepçi fitne tohumlarıyla coğrafyamız gelecek yüzyılı şekillendirilmek istenmektedir. Kuzey Irak Kürt Yönetimi'nin, Irak Anayasası'na göre bir bölgeye bağlı olmayan Kerkük'ü içine alan "Bağımsızlık referandumunu" 25 Eylül'de yapacağını duyurması üzerine Irak Merkezi Hükümeti, Irak Türkleri ve diğer bazı ülkelerden buna karşı haklı tepkiler yükseldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Kerkük üzerinde hak iddia etmenin yanlış olduğunu belirterek, Kürt yönetiminden bu yanlıştan dönülmesini istedi."

Yurdum Türkmeneli Derneği Başkanı Adnan Yolcu, Irak'ta yapılması düşünülen referanduma Irak Türkleri olarak Kürkük ilinin dahil edilmesine kesinlikle karşı olduklarını net bir dille haykırdıklarını dile getirdi. Yolcu, "Söylemlere baktığımızda ABD, İngiltere, İran, Irak merkezi hükümet ve Türkiye referanduma karşı olduklarını beyan ediyor. Ancak fiili bir tavır yok. Barzani'ye baktığımızda söylemlerini aktif olarak harekete giriyor. PKK'yı Kerkük'ün batısına, Peşmergeyi de kuzeyine konuşlandırarak "Ben savaşa her türlü hazırım" iması veriyor" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI

Türk Ocakları ve Türkmenlerden referandum tepkisi

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 412 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim