Bugün 25 Nisan 2024 Perşembe
  • Antalya22 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2428.571
    %-0.03
  • Dolar
    32.5199
    %-0.10
  • Euro
    34.8
    %-0.22
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
“Türkiye akıllı tarımla çağı yakalar”
06 Kasım 2017 Pazartesi 16:43

“Türkiye akıllı tarımla çağı yakalar”

Tarım 4.0’ın önemine dikkat çeken Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş, Türkiye’nin akıllı tarımla çağı yakalayabileceğini vurguladı.

Hayvancılık ve süt endüstrisinin kalbi ‘Akıllı Tarım Ülkesi Türkiye’ temasıyla Antalya ANFAŞ Expo Center fuar alanında gerçekleştirilen 5. Uluslararası Hayvancılık ve Süt Endüstrisi Fuarı -  Animall Antalya’da attı. Hayvancılık sektöründe kullanılan teknolojik yeniliklerin sergilendiği ve tarımda teknoloji kullanımının tartışıldığı fuar kapsamında ‘Türkiye'de küçükbaş hayvancılığın geleceği, tarım 4.0, hayvancılık kooperatiflerinin kırsal kalkınmada rolü, dünya arıcılık kongresi sonuçları’ başlıklı 4 oturum gerçekleştirildi. Oturumlarda, 11 uzman konuşmacı alanlarıyla ilgili önemli sunumlar yaptı. Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş da Tarım 4.0 oturumunda bir sunum gerçekleştirdi.

“TÜRKİYE GEREKLİ DÖNÜŞÜMÜ HIZLA YAPMALI”

Türkiye’de ilk kez Tarımsal Bilişim dersinin lisans programına konulmasını sağlayan Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş, birinci sanayi devrimi süreciyle başlayan dönemden günümüze kadar geçen süreçteki gelişmelerin tartışıldığı bir sunum gerçekleştirdi. Buhar gücüyle mekanik üretimden elektrik enerjisiyle üretime geçiş, otomasyondan dijital ve akıllı teknolojilere geçişle ilişkili gelişmeler üzerinde duran Özçatalbaş, endüstri ve tarım 4.0 döneminin temel özellikleri, ortaya çıkan dinamikler ve Türkiye’de yapılması gerekenler üzerine görüşlerini aktardı. Bilgi üretimi ve bilgiyi kullanma kapasitesinin kalkınma ile ilişkili olduğunu kaydeden Özçatalbaş, “Yeni dönemde siber, akıllı sistemler, yapay zeka, insan kaynağının ve bu kaynağın kapasitesinin geliştirilmesi, üretim süreçlerinin ve insan kaynağının yeni döneme uyumu ve üretilen bilginin insanlık yararına kullanımı en önemli konuların başında olacak. Buna göre çiftçilerin, yayımcı ve danışmanların, araştırıcıların ve tüm paydaşların bilişim teknolojilerine bağımlılıkları hızla artacak. Network ve bilişim teknolojileri kullanımı konusunda bugüne göre çok daha yüksek donanımlı ve yetkin olmaları gerekecek. Beşeri üretim faktörlerinin nitelik bakımından üst düzeyde donanımın artırılmış olması avantaj sağlayacak. Bu yeni dönemin gerekliliklerinin fark edilmemesi halinde kalkınma yarışında yarış dışı kalma riski yüksek ve Türkiye’nin tarım alanındaki iddiasını koruması için gerekli dönüşümü hızla yapması zorunludur” dedi.

20171102_012541.jpg

“TÜRKİYE’NİN TARIM 4.0 İLE İLGİLİ KARARLILIĞI ÇOK ÖNEMLİ”

Toplumların sahip oldukları gelişmişlik düzeyinin insan kaynaklarının doğru planlanması, bilim, araştırma, geliştirme ve yayım politikalarıyla yakından ilgili olduğunu söyleyen Özçatalbaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Tarımsal potansiyeli yüksek olan ülkelerin tarımda beklenen performansı gösterememesinin altında yatan en önemli nedenler arasında insan kaynağı planlaması ve kurumsal yetersizliklerin olduğunu söylemek yanlış olmaz. Ar-Ge ve teknoloji üretme kapasitesinin geliştirilememesi kadar üretilen teknolojinin başta çiftçi olmak üzere ilgili kesimlere doğru yöntemlerle ulaştırılamaması da çok büyük öneme sahiptir. Türkiye bu yeni döneme hazır olmak yönünde gayret içinde. Özellikle 2000’li yılların başından itibaren uyguladığı politikalarla insan, bilim ve teknoloji geliştirme alanında çok önemli atılımlar attı. 2023 hedefleri içinde yer alan GSYH’nın 2 trilyon dolara çıkarılması ile birlikte Ar-Ge’ye ayrılan payın yüzde 3’e yani gelişmiş ülkeler düzeyine çıkarılması başlı başına bilim ve teknolojide çok büyük sonuçların alınmasına katkıda bulunacak nitelikte. 2000 yılına göre Ar-Ge’ye ayrılan payın yüzde 1’in üzerine çıkması Türkiye’de Ar-Ge’ye ayrılan payın 6 kattan fazla arttığını gösteriyor. Buna göre Türkiye son yıllarda belirgin olarak bilim ve Ar-Ge politikalarında önemli hatta radikal değişimler yapmıştır. 2003 ile 2014 yılları arasında Türkiye milli gelirini 300 milyar dolardan 800 milyar dolara çıkarmıştır. Gelecekte Türkiye’nin tarım sektörü bakımından bölgesindeki ve dünyadaki en önemli ülke olması için Tarım 4.0 ile ilgili kararlılığı son derece önemli. Buradaki performans 2023 hedeflerine ulaşmak yönünde önemli avantaj sağlayacaktır.”

“AKILLI SİSTEMLERİN YAYGINLAŞMASI AVANTAJ SAĞLAYACAK”

Tarımda akıllı sistemlerin kullanılması ve yaygınlaştırılmasıyla büyük bir avantajın yakalanacağını vurgulayan Özçatalbaş, “Kendini bilim ve teknoloji üzerine konumlandırmış olan bir Türkiye, bilim ve teknoloji alanındaki tutarlı ve yenilikçi politikalarını kararlılıkla yürüttüğü ölçüde, diğer sektörlerde olduğu kadar hayvancılık ve bitkisel üretim sektörlerine yönelik olarak çok önemli gelişmeler elde edecektir. Buna göre akıllı tarım, rutinin terk edilmesi nedeniyle belli ölçüde akılları karıştıracak olsa da Tarım 4.0 ile sektörde verim ve performans artışı, kaynak kullanım optimizasyonu ve giderlerdeki düşüş, ergonomi, pazarda etkinlik ve enerji tasarrufu alanlarındaki beklentiler, değişime uyumu kolaylaştıracaktır. Yine tarımda akıllı sistemlerin kullanılmaya ve yaygınlaştırılmaya başlanmasıyla birlikte büyük bir sinerjinin doğması söz konusu olacak ve bu durum çağı yakalamak yönünde Türkiye’ye büyük bir avantaj sağlayacaktır” diye konuştu. HABER: YUSUF KATRAĞ

animall-antalya-fuari-(3).jpg

Bu haber toplam 12403 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim