Bugün 29 Mart 2024 Cuma
  • Antalya17 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2324.229
    %0.76
  • Dolar
    32.3599
    %0.11
  • Euro
    34.9268
    %-0.37
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
“Türkiye, Kekik üretimini iki katına çıkarmalı”
02 Ağustos 2017 Çarşamba 17:59

“Türkiye, Kekik üretimini iki katına çıkarmalı”

Yurt dışından saf kekik talebi olduğuna dikkat çeken ATB Meclis üyesi Ergin Civan, Türkiye’nin mevcut Kekik üretiminin talebi karşılamaya yeterli olmadığını belirterek 30 bin ton civarındaki üretimin iki katına çıkarılması gerektiğini söyledi.

Yurt dışından yoğun bir şekilde saf kekik talebi olduğuna dikkat çeken ATB Meclis üyesi Ergin Civan, Türkiye’nin mevcut Kekik üretiminin talebi karşılamaya yeterli olmadığını belirterek 30 bin ton civarındaki üretimin iki katına çıkarılması gerektiğini söyledi.

 

Maliye Bakanlığı’nın Hazine Taşınmazlarının İdaresi Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği’nin Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmesiyle birlikte Hazine arazilerinin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca belirlenecek tıbbi ve aromatik bitkiler ile süs bitkilerini yetiştirmek üzere gerçek veya tüzel kişilere düşük bir bedelle kiraya verilmesinin yolu açıldı. Bu gelişme tıbbi ve aromatik bitkiler ile süs bitkileri sektöründe faaliyet gösteren Antalya Ticaret Borsası (ATB) üyelerini harekete geçirdi. ATB üyeleri, Akdeniz bölgesinde kiralayabilecekleri Hazine arazilerinin kendilerine bildirilmesini istiyor. Yurt dışından gelen saf kekik talebine dikkat çeken ATB Meclisi ve Aromatik Bitkisel Ürünler ile Reçel ve Pekmezciler Meslek Komitesi Üyesi Ergin Civan, Kekik üretiminin arttırılabilmesi için Hazine arazilerinin bir fırsat olduğuna işaret etti.

“TAĞŞİŞ BÜTÜN DÜNYANIN PROBLEMİ”

Baharattaki bir şeyin içine başka bir madde karıştırmak anlamında olan tağşiş konusunun bütün dünyanın problemi olduğunu söyleyen Civan, “Hem analiz teknikleri çok gelişti hem de tüketiciler artık daha bilinçli. Baharatların içerisinde sağlığa zararlı olmasa da farklı otlar karıştırılıyordu. İhracatçı bunu kafasına göre karıştırıp göndermiyordu. Yurt dışından da talep bu yönde geliyordu. Özellikle İngiltere, Avrupa ve Amerika’da bu konuda haberler çıkınca oradaki tüketici örgütleri de bu konuyu ciddi anlamda gündeme taşıdılar. Şimdi yurt dışındaki firmalar daha kaliteli ve saf ürünler talep etmeye başladı” diye konuştu.

“YURT DIŞINDAN SAF KEKİK TALEP EDİLİYOR”

Yurt dışında Kekik’teki tağşişin de gündeme geldiğine dikkat çeken Civan, “Kekik saf olarak yurt dışına gitmiyor. Zeytin yaprağı gibi farklı bitkilerle karıştırılarak gönderiliyor. Eskiden belki bunun yüzde 50’si saf, yüzde 50’si tağşişli üründü. Geçmişten gelen böyle bir sıkıntı vardı. Bu konu yurt dışındaki tüketici kaynaklı kuruluşlar tarafından aşırı derecede gündeme gelince, yurt dışındaki alıcılarda da daha kaliteli ve saf kekik alma yönünde ciddi bir talep oluştu” dedi.

“KEKİK ÜRETİMİ İKİYE KATLANMALI”

Yurt dışından gelen saf Kekik talebinin Türkiye’deki mevcut üretiminle karşılanmasının mümkün olmadığını vurgulayan Civan, “Türkiye’nin 25 – 30 bin ton civarında işlenmiş Kekik ihracatı var. Şimdi bunun yüzde 100’ü saf Kekik olursa Türkiye’nin elindeki ürün bunu karşılamaya yetmez. Yurt dışının saf Kekik talebi doğrultusunda Türkiye’nin Kekik üretiminin acilen artması lazım. Önümüzdeki 3-5 yıl içerisinde Türkiye’nin Kekik üretimini ikiye katlaması gerekiyor. İşlenmiş Kekik olması nedeniyle aradaki fireyi de göz önünde bulundurursak 25 bin ton Kekik ihraç edebilmek için 35 bin ton Kekik üretmek lazım. Şuan Türkiye’de üretilen rakam 25-30 bin ton arasında. Yeni alanlar açarak çiftçilere bunu ektirmeliyiz. Yapılması gereken Tarım İl Müdürlükleri, Borsalar, İhracatçı Birlikleri biraraya gelip uygun bir alan bularak o alanda deneme üretimi yaptıktan sonra o bölgenin Kekik üretim merkezi haline gelmesini sağlamak. Çünkü, mevcut üretim artan talebi karşılayacak seviyede değil” diye konuştu.

“YÜZDE 50 ORANINDA DEĞER ARTIŞI OLABİLİR”

Yurt dışına saf kekik gönderilmesiyle değer artışının olacağına işaret eden Civan, “Fiyat artışı ve daha fazla Kekik’e ihtiyaç olacak. Yüzde 40-50 oranında bir ihracat değer artışı çok yakında gerçekleşebilir. Yaklaşık 70-80 milyon dolar olan Türkiye’nin Kekik ihracatı da çok kısa bir sürede 150 milyon dolara çıkabilir. Bir tek kalem olarak düşünürsek az bir rakam değil. Tarımsal üretim bağlamında bölge ekonomisine de ciddi fayda sağlayabilir” ifadelerini kullandı.

“NERELERDE KİRALANABİLECEK HAZİNE ARAZİSİ OLDUĞUNU BİLMİYORUZ”

Hazine arazilerinin tıbbi ve aromatik bitkiler ile süs bitkileri üretimine açılmasının Akdeniz bölgesinde üretimi arttıracak bir rol oynayabileceğini söyleyen Civan, “Yatırımcılar olarak nerelerde kiralayabileceğimiz Hazine arazisi olduğunu bilmiyoruz. Bizim elimizde bir envanter yok. Bu bilgi devletin elinde. Eğer devlet ‘Antalya’da şuralarda tarıma uygun arazilerim var’ diyerek buralar ile ilgili talep toplarsa ciddi bir potansiyel var” dedi.

DENİZLİ’Yİ ÖRNEK GÖSTERDİ

Denizli bölgesinde Kekik’in tarlada yetiştirilebildiğini kaydeden Civan, şunları dile getirdi:

“Kekik, buğday yetiştirmek, elma veya üzüm bahçesi gibi geleneksel bir ürün değil. Denizli’de bu 10-15 yıl önce başladı. İkilimin de uygun olmasıyla yavaş yavaş büyüdü. Kekik için doğru tarım arazilerine ihtiyacımız var. Denizli’nin bazı özellikleri var. Denizden 700 ila 1200 metre arasında su yok. Kalitesiz toprak. Buğday ekmek yerine Kekik ekiyorlar. Hesap yapıldığında da Kekik ziraati buğday ziraatinden daha kârlı onlar için. Bunun gibi yerler bulunması lazım. Çok kısa bir sürede bunun gibi bir bölgeye daha ihtiyacımız olacak.”

“KİLOSU 6 LİRA CİVARINDA”

Kekik ticaretinin geleceğinin artık ürünü tarlada yetiştirmekte olduğunu vurgulayan Civan, dağlarda toplanan Kekik’in de ticareti destekleyici bir faktör olacağını ifade etti. Geçtiğimiz yıl kilosu 3.5 ila 4 Lira civarında olan Kekik fiyatının bu yıl 5.5 ila 6 Lira civarına çıktığını bildiren Civan, üretici açısından fiyatın iyi bir noktada olduğuna işaret ederek, arzın talep kadar hızlı artmamasından dolayı fiyatın düşmeyeceğini vurguladı.

“KİRALANABİLECEK HAZİNE ARAZİLERİNİN ENVANTERİNİ İSTİYORUZ”

Hazine arazilerine yatırım yapmak isteyip istemediklerini öğrenmek için bütün üyelere yazı yazdıklarını bildiren ATB Başkanı Ali Çandır ise, “Bu yazının sonuçlarını bekliyoruz. Çıkacak olan miktara göre de Hazine’den yer tahsisi için çaba sarf edeceğiz ama şöyle bir olumsuzluk var. Biz nerede Hazine arazisi var bilemiyoruz. Gidip sorduğumuz makamlar da ‘Siz araziyi bulun gelin bakalım’ şeklinde cevap veriyorlar. Devletin elinde vardır. Kiralanabilecek Hazine arazilerinin bir envanterinin çıkartılması lazım. Daha sonra da buraların tarımsal niteliği bozulmadan yatırıma açılmasının yolları bulunması gerekiyor” dedi. HABER: YUSUF KATRAĞ

Kaynak: YUSUF KATRAĞ
Bu haber toplam 1519 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim