Bugün 25 Nisan 2024 Perşembe
  • Antalya26 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2427.694
    %-0.04
  • Dolar
    32.5699
    %0.15
  • Euro
    35.0032
    %0.66
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Türkiye’nin en sevilen fuarı açılıyor
06 Eylül 2017 Çarşamba 14:32

Türkiye’nin en sevilen fuarı açılıyor

Anadolu’nun lezzetlerini Antalya’da buluşturan ve kısa sürede Türkiye’nin en sevilen fuarları arasına girmeyi başaran YÖREX Yöresel Ürünler Fuarı’nın bu yıl 8’ncisi düzenleniyor. 13 – 17 Eylül tarihleri arasında ANFAŞ’ta düzenlenecek olan fuar, memleket h

Anadolu’nun lezzetlerini Antalya’da buluşturan ve kısa sürede Türkiye’nin en sevilen fuarları arasına girmeyi başaran YÖREX Yöresel Ürünler Fuarı’nın bu yıl 8’ncisi düzenleniyor. 13 – 17 Eylül tarihleri arasında ANFAŞ’ta düzenlenecek olan fuar, memleket hasreti çekenlerin özlemini giderecek.

 

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) desteğiyle Antalya Ticaret Borsası (ATB) öncülüğünde gerçekleştirilen YÖREX Yöresel Ürünler Fuarı’nın bu yıl 8’ncisi düzenleniyor. Antalya Expo Center fuar merkezi ANFAŞ’ta 13 Eylül tarihinde başlayacak olan fuar 17 Eylül tarihine kadar 5 gün boyunca Anadolu’nun lezzetlerini Antalya’da yaşayanlarla buluşturacak. Bugün sabah Antalya’nın akciğeri olan Zeytinpark’ta gazetecilerle buluşan ATB Başkanı Ali Çandır, ATSO Başkanı Davut Çetin ve ANFAŞ Genel Müdürü Murat Özer fuarla ilgili bilgilendirme yaptı. 

“TÜRKİYE’NİN MARKASI OLDU”

Antalya Ticaret Borsası’nın sosyal sorumluluk olarak başlattığı YÖREX’in, Türkiye’nin doğusunu, batısını, kuzeyini ve güneyini biraraya getirdiğini söyleyen ATB Başkanı Ali Çandır, “12 bin yıllık Anadolu tarihini buluşturarak bir Türkiye markası oldu. Türkiye’nin en sevilen fuarlarından biri haline geldi” dedi.

“KÜRESELLEŞMENİN ETKİSİYLE RAFLARIMIZI BAŞKALARININ ÜRÜNLERİ DOLDURDU”

Küreselleşmenin getirdiği etkiyle son yıllarda rafları başkalarına ait ürünlerin doldurduğunu ifade eden Çandır, “1980’den sonra küreselleşmeyle bize dayatılan ürünlere meyil eder olduk. Şuanda başka tatları daha çok merak eder durumdayız. Onun önüne geçip kendi ürünlerimizi insanlarımıza tanıtmalıyız. Biz tüketimde kendimize ait ürünleri tercih ettiğimiz zaman hem kendi insanımıza iş, aş sağlamış olacağız hem de 12 bin yıllık medeniyetin birikimine sahip çıkmış olacağız” diye konuştu.

“10 YIL ÖNCE YOLA ÇIKTIK”

10 yıl önce “Sizin Oraların Ne’si Meşhur?” sorusuyla yola çıktıklarını hatırlatan Çandır, şunları dile getirdi:

“Bizim Anadolumuzda müthiş bir merak vardır. İlk temasın ilk sorusu sizin oraların nesi meşhurdur. Anadolu insanı oralarda müthiş bir tarih ve zenginliğin yattığını bilir. Bizde 10 yıl önce “Sizin Oraların Ne’si Meşhur?” sorusuyla yola çıktık ve bu çalışmayı bugünlere kadar getirdik. Yöresel ürünlerimize coğrafi işaret kazandırmaya, kıyıda köşede kalmış ürünlerimizi gün yüzüne çıkarmaya, yeni pazarlara açılmasını sağlamaya, kırdan kente göçü engellemeye, kırsal kalkınmaya destek olmaya, yörelerin tanıtımına destek olmaya gayret ettik.”

“YÖREX, ÜRETİCİLERİ CESARETLENDİRDİ”

Üreticilerin YÖREX ile cesaretlendiğini söyleyen Çandır, “Hem küçük üreticiler hem de büyük firmalar bazında katılımlar var. Fuarımızdan çok olumlu etkilendiklerini biliyoruz. Burada otellerle, toptancı marketlerle anlaşmaları oluyor. Geçtiğimiz yıl Ordu’nun sepetleri İspanya ile anlaştı. Mevlevi tatlıları THY ile anlaştı. Buradan yurt dışına lokum ihraç edenlerin olduğunu biliyoruz. Üreticilerimiz moral bozukluğundaydı. YÖREX ile beraber cesaretlendiler. ‘Üretmeye devam edersek pazar bulabileceğiz’ dediler. YÖREX’ten sonra binlerce yöresel ürün satış portalı oluştu. Yerel yönetimler yöresel ürün satış yerleri yaptı. Oda ve borsalar yöresel ürünlerin coğrafi işaret alabilmesi için çaba sarf ediyor” diye konuştu.

“COĞRAFİ İŞARETLER ENSTİTÜSÜ KURULMALI”

Coğrafi işaretli ürünler için denetim mekanizmaları oluşturulması gerektiğine de dikkat çeken Çandır, “Coğrafi işaret, yöresel ürünlerin zırhı anlamına geliyor. Türk Patent Enstitüsü bu konuda bir departman oluşturdu ama Coğrafi İşaretler Enstitüsü kurulmalı. Dünyaya baktığımızda 100 milyar dolarlık bir coğrafi işaretli ürün piyasası var. Bunun çoğunu Avrupa kullanıyor. Biz henüz bu konuda yol alabilmiş değiliz” dedi. 

“COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜN SAYISI 206’YA ÇIKTI”

YÖREX sayesinde Türkiye’deki coğrafi işaretli ürün sayısının kısa sürede 110’dan 206’ya çıktığını söyleyen Çandır, coğrafi işaret için müracaat eden ürün sayısının da 373 olduğunu bildirdi. Türkiye’de 2 bin 500 ürünün coğrafi işaret alabileceğini kaydeden Çandır, bu konuda çok daha fazla çalışmaya ihtiyaç olduğunu ifade etti.

“ANTALYA PİYAZI COĞRAFİ İŞARET ALIYOR”

YÖREX’in Antalya’daki en önemli fuar olduğunu vurgulayan Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin ise, Antalya piyazının coğrafi işaret başvurusunun kabul edilerek ilana çıktığını ve 3 ay sonra coğrafi işaretin alınacağını müjdeledi. YÖREX’in yöresel ürün tanıtımının yanında illerin tanıtımına da ciddi katkı koyduğunu dile getiren Çetin, Antalya’nın serpme böreği, turunç reçeli ve kabak tatlısı için de coğrafi işaret çalışmalarının sürdürüldüğünü söyledi.   

“TURİSTLERE YÖRESEL ÜRÜNLERİMİZİ TATTIRMALIYIZ”

YÖREX’in turizm açısından önemine işaret eden Çetin, “Türkiye’deki yöresel ürünleri bizler turistlere tattırırsak ülkelerine gittiklerinde bu ürünleri arama ihtiyacı hissedebilirler. Bizim ürünlerimiz gerçekten çok iyi. Turistler her ne kadar deniz, kum, güneş için gelse de kültürümüzü anlamaya çalışıyorlar. Bizim kültürümüzü tanıtabilmemiz için de YÖREX elimizdeki en iyi malzeme” diye konuştu. Yöresel ürünlerin yurt dışında tanıtımı için de çalışmalar yapıldığını söyleyen Çetin, YÖREX’in birlik ve beraberliği göstermesi açısından da önemli olduğunu dile getirdi.

“ANFAŞ’TA FİZİKSEL YAPILANMA TAMAMLANDI”

ANFAŞ hakkında kısa bir bilgilendirme yaparak fiziksel yapılanmanın tamamlandığını kaydeden ANFAŞ Genel Müdürü Murat Özer ise, “Ziyaretçilerimizi hem kapalı hem de açık otoparkta rahatlıkla ağırlayabileceğiz. ANFAŞ’ın kendisi daha önce 2 fuar yapıyordu. Bu sene 4’e çıkardık. Kendi yapacağımız fuarlarda yüzde 100 büyüme var. 7 tane alt kiracımız vardı. Onu da 25’e çıkardık. Bu sene toplamda 25 fuara ev sahipliği yapacağız” dedi.

“YÖREX’İ ULUSLARARASI ARENAYA ÇIKARMAK HEDEFİMİZ”

ANFAŞ’ın en büyük ziyaretçi potansiyeli olan fuarın YÖREX olduğunu bildiren Özer, bu fuarı uluslararası alana taşımak istediklerini kaydetti. Bunun için ANFAŞ bünyesinde uluslararası ziyaretçi departmanı kurulduğunu söyleyen Özer, “Şuanda ANFAŞ’ta 7 dil konuşuluyor. Yöresel ürünlerimizi bir üst lig olan uluslararası arenaya çıkartmak bizim hedeflerimiz arasında. Bu birlik işi. Biraraya geldiğimizde bunu ulusala çıkardığımız gibi uluslararası boyuta da çıkaracağımıza inanıyorum” ifadelerini kullandı.

70 İLDEN 400’DEN FAZLA KATILIMCI 

Fuara bu yıl 124’ü oda ve borsa, 16’sı kalkınma ajansı, 70’i kurum olmak üzere 70 ilden ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden 400’den fazla katılımcı olacak.

YÖREX’E GİRİŞ ÜCRETSİZ

Geçtiğimiz yıl 152 bin ziyaretçinin olduğu fuarı bu yıl 200 bin kişinin ziyaret etmesi bekleniyor. Fuar her yıl olduğu gibi bu yılda ücretsiz olacak. HABER: YUSUF KATRAĞ

Kaynak: YUSUF KATRAĞ
Bu haber toplam 2460 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim