Bugün 26 Nisan 2024 Cuma
  • Antalya20 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2440.177
    %0.51
  • Dolar
    32.4575
    %-0.23
  • Euro
    34.7559
    %-0.63
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Türkiye'nin İhracat Projesi Interfresh Fuarı Başladı
17 Ekim 2018 Çarşamba 14:03

Türkiye'nin İhracat Projesi Interfresh Fuarı Başladı

TÜRKİYE'nin en büyük yaş meyve ve sebze fuarı olma iddiasıyla bu yıl Antalya'da ilki düzenlenen Yaş Sebze Meyve, Depolama, Ambalaj ve Lojistik İhtisas...

Bu Antalya’da ilk kez gerçekleştirilen Yaş Sebze Meyve, Depolama, Ambalaj ve Lojistik Fuarı (İNTERFRESH); Antalya Valisi Münir Karaloğlu, Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkanı Menderes Türel'in katılımıyla ANFAŞ Expo Center'da açıldı.

“KRİZ FIRSATA ÇEVİRİLECEK”

23 ülkeden 500'ün üzerinde alım heyetinin katıldığı fuara, Letonya, Brezilya, Makedonya, Moğolistan ve Bosna-Hersek İle Hindistan'ın Ankara Büyükelçileri katıldı. 3 gün sürecek fuarın açılış töreninde,  ilk konuşmayı Ant Expo A.Ş kurucu ortağı Uğur Fora yaptı.  Türkiye'nin 110 milyar dolarlık Dünya yaş meyve sebze pazarından daha fazla pay alması için çaba sarf ettiklerini dile getiren Fora, ''Türkiye'nin en büyük yaş meyve sebze fuarını tarım ve turizm sektörünün başkenti Antalya'da düzenliyoruz. Antalya hem lojistik hem de ulaşım kolaylığı açısından Ortadoğu, Kuzey Afrika, Türkî Cumhuriyetleri ile Avrupa ülkelerine uçakla 3 veya 4 saatlik mesafede yer alıyor. 23 ülkeden alım heyetleri ihracatçılarımızla, üreticilerimizle ve sektörüm tüm paydaşlarıyla buluşacak, ürünlerini tanıtacak. İhracatçılarımız, 110 milyar dolarlık Dünya yaş meyve sebze pazarından daha fazla pay alabilecek ve krizi fırsata çevirebilecek. ''Türkiye'de meyve sebze fiyatları Avrupa'ya göre yüzde 30 daha düşük seviyede bulunuyor. Türkiye'nin meyve sebze ihracatında yeterli değil. Yaş meyve sebze ihracatını mutlaka artırmamız gerekiyor. Türk meyve sebzesini dünyaya daha iyi tanıtmalıyız. Bu nedenle fuarlar çok önemli görevler üstleniyor. Interfresh Fuarı, Türk yaş meyve sebzesini daha iyi tanıtmasına olanak verecek'' diye konuştu.

“ÇOK BÜYÜK BAŞARILARA İMZA ATILACAK”

23 ülkeden 500'den fazla alım heyetinin yer aldığı,  5 ülkenin Ankara Büyükelçisinin katıldığı Interfresh Fuarı, Antalya Valisi Münir Karaloğlu ve Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel de birer konuşma yaptı. Yaş sebze ve meyve ihracatı deyince Türkiye’nin ilk akla gelen şehrinin Antalya olduğunu söyleyen Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, “Türkiye’yi ve dünyayı besleyen, önemli sebze ve meyve üretimini ortaya çıkaran, sektörün tüm paydaşlarını bir araya getiren Interfresh Fuarı, çok önemli bir gelişmeye destek olacaktır.  Sebze ve meyve üretim potansiyeli ile iç pazarın talebini karşılamaya yeten Antalya’da, dünyanın farklı ülkelerine de ihracat gerçekleştiriyoruz. Antalya’nın ihracattaki başarısının bir marka haline geldiğini biliyoruz. Bir üretim merkezine dönüşen Antalya, dünyada hak ettiği konuma adım adım yaklaşırken bizler de yeni pazarlar açmak üzereyiz. Üretimden ihracatçısına, birliklerden belediyelere kadar bütün bileşenlerin ortak hareket etmesi durumunda, çok daha büyük başarılara imza atılacak” diye konuştu.

“TARIM DÜNYDA STRATEJİK ÖNEME SAHİP”

Tarımın bütün dünyada stratejik öneme sahip bir sektör olduğunu vurgulayan Türel, “Dünya genelinde küresel ısınma, tarım alanları ve su kaynaklarında yaşanan azalma, tarımsal faaliyetleri çok daha önemli bir hale getiriyor. Tarım uluslar arası ilişkilerde de liderlerin gündemini meşgul eden en önemli sektör haline geldi. Bu nedenle tarımın desteklenmesi ve teşvik edilmesi ülkelerin yerel politikalarında başı çekiyorken, ortaya çıkan rakam sektörün büyüklüğünü gözler önüne seriyor. Konya kadar yüz ölçümü olan Hollanda’nın en çok tarımsal ihracat yapan ülkeler arasında olması tesadüf değildir.  Tarım, günümüzün endüstriyel koşullarında geliştiği zaman, ciddi bir katma değerler yaratan sektördür. Antalya Büyükşehir Belediyesi olarak tarım sektörüne ciddi destekler veriyoruz. Sulama suyu ve güneş enerjisi ile çiftçiye ücretsiz elektrik imkanı sağlarken, bir taraftan sulama kanallarıyla değer kazanmasını, modern hallerle ürünlerin tüketiciye sağlıklı ulaşmasına gayret gösteriyoruz” ifadelerini kullandı.

ANTALYA’NIN POTANSİYELİ ÇOK YÜKSEK

Antalya Valisi Münir Karaloğlu’da fuarda görüşlerini dile getirdi.  Antalya’nın örtü altı sebze üretiminde çok önemli bir yeri olduğunu söyleyen Karaloğlu, “Antalya, örtü altı sebze üretiminde Türkiye’nin lideridir, dünyanın da önemli bir merkezidir. Bahçe meyveciliği noktasında lider bir noktadadır. Son dönemde muz ile birlikte meyve de seraya girmeye başladı. Üretim miktarlarımız son yıllarda çok ciddi manada arttı.  Yaş sebze ve meyve ticareti sadece lojistiktir desek abartmış olmayız. Tam anlamıyla lojistik bir sektörünüz yoksa ne dış ticarette ne iç ticarette istediğimiz ticareti gerçekleştirme şansımız yoktur.  Gerçekleştirirseniz de zayiat miktarınız çok yüksek olur. Bu da meyvenin sebzenin yüksekliğine yansır. Lojistik, depolama ve paketleme meselesi sektörde olmazsa olmazdır.  İlk 9 ayda 350 milyon dolarlık yaş sebze ve meyve ihracatı var. Bu bölgenin ihracat potansiyeli bu rakamların çok çok üzerindedir.  Depolama, paketleme ve lojistik sorunları tam olarak çözebilirsek, biz Antalya’da bugünkü rakamların çok üstünde bir ihracat yapabiliriz. Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği’nin THY kargo şirketi ile imzaladığı protokolü önemsiyoruz. THY Kargo, yurt dışına ihracatta yüzde 50 indirim yaptı. Bunu mutlaka ihracatçılarımızın iyi değerlendirmesi, bu ürünleri hedef pazarlara ulaştırmamız lazım” ifadelerini kullandı.

HEDEF PAZARLAR ÇEŞİTLENDİRİLMELİ

Antalya Valisi Münir Karaloğlu, sektörün hedef pazarlarda da çeşitliliğe gitmesi gerektiğinin altını çizdi.  Özellikle Türkiye’nin Ortadoğu ülkelerine çok yakın mesafede olduğunu, THY kargo ile bu fırsatın çok iyi değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Karaloğlu, Arap ve Ortadoğu pazarında yaş sebze ve meyve sektörünün zayıf olmasının kabul edilemez olduğunu anlattı.  Yapılan konuşmaların ardından katılımcılarla birlikte kurdela kesimi yapıldı. Antalya Valisi Münir Karaloğlu, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Batı Akdeniz İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Ergin Civan, Antexpo Kurucu Ortağu Uğur Fora, fuara katılan firmaları ziyaret etti.

YURT DIŞINDAN FUARA  BÜYÜK İLGİ

Hem üretim hem de ihracatı artırmak, dünyada tarım sektöründe gelişen teknolojileri, üretim biçimlerini, yeni ürünleri sektörün tüm paydaşlarına gösterecek Interfresh Fuarı'na,  İngiltere, Almanya, İtalya, Yunanistan, Bulgaristan, Letonya, Ukrayna, Moldova, Rusya, Özbekistan, Kazakistan, Romanya, Makedonya, Arnavutluk, İran, Irak, Lübnan, Ürdün, Suudi Arabistan, Katar, Yemen, Libya ve Cezayir'den 500'ün üzerinde alım heyeti katılıyor. Öte yandan meyve sebze ihracatında hedef pazar olarak belirlenen Rusya, Irak, Romanya ve Ukrayna'dan da çok sayıda gazeteci fuarı ziyaret etti (Haber: Eyüp KOÇAK)

 

 

 

 

 

İCRADAN SATILIK FİYATA DAİRE

43230326_6103312414266_3075379845895553024_n.png.jpg

 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1760 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim