Bugün 25 Nisan 2024 Perşembe
  • Antalya28 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2427.694
    %-0.04
  • Dolar
    32.5699
    %0.15
  • Euro
    35.0032
    %0.66
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
“Ulusal çıkarlarımız her şeyin üzerinde”
28 Eylül 2017 Perşembe 07:30

“Ulusal çıkarlarımız her şeyin üzerinde”

Ulusal çıkarların her şeyin üzerinde olduğunu vurgulayan ATB Başkanı Ali Çandır, Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimiyle yaşanan problemden dolayı ticarette bir sıkıntı yaşanması durumunda çiftçi ve ihracatçının bunu göğüsleyebileceğini ifade etti.

Antalya Ticaret Borsası (ATB) Eylül ayı olağan meclis toplantısı, dün sabah borsa toplantı salonunda Meclis Başkanı Hüseyin Cahit Kayan başkanlığında yapıldı. Yönetimin bir aylık çalışmasıyla ilgili meclis üyeleri bilgilendirilirken, Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, ekonomi ve gündeme ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu. Çandır, Irak ticaretiyle ilgili yaptığı değerlendirmede ulusal çıkarların her şeyin üzerinde olduğunu vurguladı.

“SEÇİMİN ERTELENMESİ ÇALIŞMA ORTAMIMIZI ETKİLEMEYECEK”
Ekim - Kasım aylarında yapılması gereken oda ve borsa seçimlerinin Bakanlar Kurulu kararıyla görülen lüzum üzerine 2018 yılı Nisan ayına ertelendiğini hatırlatan Çandır, “Bu ertelemenin borsamızda var olan ve her fırsatta gururla belirttiğim, üretken, huzurlu ve uyumlu çalışma ortamımızı etkilemeyeceğini ve var gücümüzle çalışmaya devam edeceğimizi belirtmek isterim” dedi.

“BİRLİK VE BERABERLİĞİMİZİ KORUMALIYIZ”
Ülkenin son yıllarda benzeri görülmemiş bir zorluktan geçtiğini kaydeden Çandır, bir taraftan siyasi dalgalanmalar, diğer taraftan ekonomik ve ticari oynaklıkların ülke için ciddi darboğaz yarattığını ifade etti. Avrupa Birliği’nin (AB) lokomotifi sayılan Almanya’nın seçim sonuçları ile AB’nin Türkiye politikalarındaki bozulmaların ticareti etkileyecek boyutlara ulaştığını dile getiren Çandır, “Diğer yandan özellikle son dönemde Kuzey Irak’ta ve Suriye’de yaşananlar, bölgemizi ve ülkemizi doğrudan olumsuz etkileme raddesine gelmiştir. Bütün haklı gerekçelerimize ve önerilerimize rağmen, bu uluslararası gerçekleşmelerin ülkemizin geleceği bakımından ciddi riskler barındırdığını görmekteyiz. Bu uğurda alınacak tüm tedbirlerde, birlik ve beraberliğimizi korumamız gerektiğini düşünmekteyiz. Nitekim siyaset kurumunun tezkere konusunda sergiledikleri ortak duruş için de teşekkür ederiz” diye konuştu.

“ULUSAL ÇIKARLARIMIZ HER ŞEYİN ÜZERİNDE”

Referandumdan dolayı Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimiyle yaşanan sıkıntı nedeniyle herkesin Irak ile ticareti merak etmeye başladığına dikkat çeken Çandır, ulusal çıkar vurgusu yaptı. Açıklamalara göre gümrük kapılarının kapanmadığını, sadece kontrollerin arttığını ifade eden Çandır, “Şuanda oradan ticaret devam ediyor ama ulusal çıkarlarımız her şeyin üzerindedir. Gerekirse çiftçi ve ihracatçı ülkemizin çıkarı için ses çıkarmaz” dedi.

“FİRMALARA SINIRLAMA DOĞRU SONUÇ VERMEZ”

Rusya ile Türkiye arasındaki ticarete de değinerek yaklaşık 9 firmaya Rusya’ya ithalat izni verilmesinden bahsedildiğini dile getiren Çandır, bunlardan 6 tanesinin Mersin firması olduğunu ifade etti. Firmaların hangileri olduğunu bilmediklerini ancak araştırdıklarını kaydeden Çandır, “Bir sınırlama getirilecek ama çok doğru sonuç vermez” diye konuştu.

“ÜRETİCİ VE İHRACATÇI MÜJDELİ HABER BEKLİYOR”

Antalya’daki hal esnafı, üretici ve ihracatçının domates konusunda Rusya’dan gelecek müjdeli haberleri beklediğini de vurgulayan Çandır, beklentinin yeni sezonla birlikte tüm yasaklamaların kalkması yönünde olduğunu kaydetti.

“ET İTHAL ETMEMİZDE SAKINCA YOK”

Rusya’nın domates alma karşılığında et ithalatını öne sürdüğünü de hatırlatan Çandır, “Et ithal edeceksek, bizim inançlarımıza göre hazırlanmış etleri ithal etmemizde sakınca yok. Böylelikle karşılıklı ticaretin önü açılmış olur” diye konuştu.

“TARIMA KÖR GÖZLE BAKMAMAMALIYIZ”
Tarım sektörünün ekonomik büyümeden nasibini yeteri kadar alamadığını vurgulayan Çandır, tarımın gerek dünya gerekse Türkiye için stratejik bir sektör olduğunu vurguladı. Tarımın, istihdamın ve kırsal kalkınmanın ilacı olduğunu söyleyen Çandır, “Tarım sektörümüzün ilerlemesi, üretimimizi ve ihracatımızı artırmak için günü kurtarma kolaycılığı yerine daha cesur adımlar atmalıyız. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de istihdamın ve kırsal kalkınmanın ilacı konumunda bulunan tarıma kör gözle bakmamalıyız. Tarımda reel kazancı tekrar artırmalı ve topraklarımıza sahip çıkmalıyız. Ülkemiz tarımını bilimin ışığında AR-GE ile bir adım öteye taşıyacak olan gençlerimizi tarım sektöründe faaliyet göstermeye motive etmeliyiz” ifadelerini kullandı.

“MEVCUT SOSYAL GÜVENLİK SİSTEMİ, TARIMA UYGUN DEĞİL”
Geçtiğimiz günlerde Sosyal Güvenlik Kurumu Antalya İl Müdürlüğü ve Antalya Tarım Konseyi ile Tarım Çalışanlarının Sosyal Güvenliğinde Yenilikçi Yaklaşımlar Çalıştayı düzenlediklerini hatırlatan Çandır, çalıştay sonunda mevcut sosyal güvenlik sisteminin tarıma uygun olmadığının, sistemin üretimin ve yatırımların önünde adeta bir pranga olduğunun ortaya çıktığını söyledi. Sektörde faaliyet gösterenler ve çalışanlar tarafından ifade edilen tüm tespitleri en kısa sürede raporlaştırarak sorunları, beklentileri ve çözüm önerilerini ilgili mercilere ileteceklerini bildiren Çandır, “Sosyal güvenlik siteminin tarım sektörünün yapısına uygun olacak şekilde yeniden modellenmesini talep edeceğiz” dedi.

YÖREX TEŞEKKÜRÜ 
Bu yıl 8’incisi düzenlenen Yöresel Ürünler Fuarı YÖREX’i başarılı bir şekilde tamamladıklarını da belirten Çandır, katkı koyan ve fuarı ziyaret eden herkese teşekkür etti. “Birlikte hareket etmenin, el birliği ve güç birliği yapmanın sağladığı bir başarı hikayesi olan YÖREX’i bir yıllık yoğun bir çalışmanın ardından 8. kez başarılı bir biçimde geride bıraktık” diyen Çandır, YÖREX’i 161 bin 104 yerli ve yabancı kişinin ziyaret ettiğini hatırlatarak önümüzdeki yıl YÖREX’i uluslararası hale getirmeye çalışacaklarını kaydetti. HABER: YUSUF KATRAĞ

Kaynak: yusuf katrağ
Bu haber toplam 7404 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim