Bugün 19 Nisan 2024 Cuma
  • Antalya22 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2487.623
    %0.14
  • Dolar
    32.5971
    %0.14
  • Euro
    34.7998
    %0.09

Ergün Efe

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Ergün Efe

Ümmet-İ Muhammediyye

26 Ağustos 2019 Pazartesi 00:10
“Ümmet-i Muhammediyye“ kavramı müslüman olanlar için çok değerli bir kavramadır. İslam coğrafyasıda dinen bir “manevi birlik beyanıdır” denilebilinir; Ancak, Ümmet-i Muhammediyye kavramı amacından saptırılarak rahatlıkla siyasi bir malzeme yapılabilirmiş gibi ele alınır ve kullanılırsa o hala ümmet kavramı ile eşdeğer bir kavram mıdır?
 
Açıktır ki, ülkemizin yazar çizeri, eli kalem tutanları, yani ‘öncü beyinler’ bu meseleye hassasiyet ile ele alıp toplumu yeterince aydınlatamamışlardır. Kimi siyasetçiler bu boşluktan faydalanmak için, müslümanlar için değerli olan bu kavramı siyasete bulaştırarak kavramı amacının dışında kullanmaya cesaret etmişlerdir.
 
Bugün, “Ümmet” sözcüğü “manevi bir birlik beyanı” olmaktan çok siyasi bir rant haline dönüşmüştür; Ülkemizin demografik yapısının değişmesine bile neden olmuştur. Kısa zamanda bu denli demografik bir değişikliği aşmak çok zordur. Bu yanlış anlayışta en çok pay sahibi olanlar, “Millet” kavramı ile “ümmet” kavramını gereksiz yere yarıştırarak millet kavramını ikincil, hatta kimileri “tamamen  gereksiz” saymalarındandır!
 
Dünya’da tüm toplumsal sorunların sosyal nedenleri, sosyal nedenlerin de siyasal sonuçları vardır. Bu değişmez temel bir kuraldır. “İslam” ve “Ümmet-i Muhammediyye” ile “Siyasal İslam” ve “Siyasallaştırılmış ümmet” kavram olarak aynı şeyler olmadığı daha çok bilince çıkarılmalı.
 
Bu konuda ülkemizin Aydınlarına, Mutasavvıfl arına, Alimlerine ve öncü siyasetçilerine çok büyük görev ve sorumluluk düşmektedir! Bir halk millet olmadan nasıl ümmet olabilir, bugüne kadar hala anlamış değilim! Ayrıca, Ulus Devlet” modeli ümmet üzerine değil millet üzerine kuruşmuş bir rejim biçimidir.
 
Sonuç itibari ile... “Ümmet-i Muhammediyye” müslümanlar için çok önemli dini bir değerdir; saygı duyulmalıdır; Ancak çöple samanı birbirine karıştırmanın bir alemi de yok! “Ümmet” sözcüğü yüksek, dini bir birlik beyanıdır, “eyvallah”, ama ümmet kavramı milli bilinci zayıfl atmak için bir manipülasyon aracı olarak siyaseten kullanılıyorsa, o kavram artık “Ümmet-i Muhammediyye” kavramı değil, o ümmete takkiye giydirilerek o kavramı SİYASAL İslamın bir parçası haline getirilmiş bir kavram demektir. Dost düşman bilinmeli ki, bu millet öyle bir anlayışa asla geçit vermez! Millet başka, ümmet başka bir kavramdır.
 
Bu yazı toplam 1698 defa okunmuştur.
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim