Bugün 18 Nisan 2024 Perşembe
  • Antalya16 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2474.141
    %0.10
  • Dolar
    32.5012
    %0.26
  • Euro
    34.7677
    %0.38

Binali Efe / KONUK YAZAR

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Binali Efe / KONUK YAZAR

Vali Münir Karaloğlu’na Teşekkür

03 Mart 2020 Salı 03:32

Anadolu derviş ve erenlerindendir.

Ozan, düşünür, şair ve askerdir.

Hacı Bektaş-i Veli’nin amcası Haydar Ata’nın oğlu olan Hasan Gazi’nin oğludur.

Alevi- Bektaşi inancıyla yoğrulmuş erlerinden Kaygusuz Abdalın piridir.

Aslen Azerbaycan’ın Hoy kasabasından Türkmen elindengelmiş ulu önderlerdendir.

Horasan erenlerinden Hz. Muhammet’in soyundandır

Alevi- Bektaşi tarikatındaki cemlerde on ikinci hizmettin on birincisidir.

Hangi Ulu Önderden söz ettiğimi her halde anlamış olmalısınız!

Alevi Bektaşi inancına mensup “Pir Abdal Musa Sultan’dan “ söz ediyorum.

  •  

50 yıl içinde yüzlerce defa ziyaret ettiğim,

İslam dinine tıpkı Mevlana ve Hacı Bektaş Veli gibi; evrensel, felsefi ve insancıl yorumlar katan ululara dualar ettim rahmet dilediğim yerdir,

Ulusal ve Uluslararası etkinliklerde inancım gereği bana verilen görevi en iyi şekilde yaptım yapmaya da devam ettiğim,

Severek ziyaret ettiğim, makamında huzur bulduğum Alevi- Bektaşi inancına mensup erenlerinden  “Pir Abdal Musa Sultan türbesidir.”

  •  

Dergâhın taş duvarları yer yer dökülmüş, hatta bazı kısımları yıkılmıştı.

Kabristan taşları güneş ışınlarıyla kararmış, rüzgârın getirmiş olduğu tozlarla kirlenmiş, bozarmış ve kararmış.

Bahçe içinde çim ve diğer yeşillikler insanların yoğunluğu nedeniyle tamamına yakını yok olma sürecine girmişken, İmdadına Antalya Valisi Sayın Münir KARAOĞLU, Boz atlıHızır gibi yetişti.

  •  

Türbe içinde; Abdal Musa, ailesi ve yol hizmetkârlarının üzerine örtülen örtüler eskimiş hatta ziyaretçiler tarafından kısmen el sürmesi sonucu kirlenmiş ve eskimişti,

14 yy da yaşayan Pir Abdal Musa Sultan’dan kalma özel giysileri ve dergâha ayıt olan muhtelif; Ok, yay, tekkenin kapısı gibi manevi değerine paha biçilmeyen malzemeler çürümeye yüz tutmuş.

Çatıyı koruyan kurşun kaplama delinmiş, yağmur yağdığında Pir Abdal Musa Sultan’ın kabri dâhil birçok yer akan damlalardan nasibini almış, çürümeye yüz tutmuşken imdadına Antalya Valisi Sayın Münir KARAOĞLU Kır atlı Hızır gibi yetişti.

Ancak;

Elmalı İlçesine bağlı Tekke köyün de huzur içinde yatan Pir Abdal Musa Sultan için,her yıl ulusal ve ulusal arası anma etkinliklerine gelenziyaretçilerin çekmiş olduğu çile ve yaşamış olduğu rezilliğe son verilmesi de inşallah Ak Atlı Antalya Valisi Sayın Münir Karaoğlu’na nasip olur.

  • Tekke köyü derneği başkanı Ali ve postnişin Hüseyin Eriş dede ile tekke köylüleri arasında örnek bir dayanışma olması ve her evde onlarca yaşlı, hasta, çocuk, engelli ve engelsiz insanlara kapılarını açarak onlara mihmandarlık yapmalarına rağmen kifayetsiz kalmaktadırlar.

Acil olarak zaruri ihtiyaçları gidermek için sosyal tesise ihtiyaç vardır!

  • Kurban kesim yeri ve yemek hane çağdaş normlardan uzak son derece ilkel ve hijyen olmayan bir ortamda yapılmaktadır. Modern ülkemizin çağdaş Müslümanlarına yakışmayan manzaralar oluşmaktadır.
  • Ağustos sıcağında, Tuvaletlerin yetersiz kalması, duş kabinlerinin olmayışı ciddi sıkıntı yaratmaktadır.
  • Pir Abdal Musa anma etkinliği sırasında sokak satıcıları, dergâha giden tüm yolları işgal ederek anma etkinliklerini tıpkı panayır görünümüne dönüştürmektedir.
  • Ziyarete gelen mihmanların güvenliğini sağlamaya çalışan Jandarma kuvvetleri halka çok samimi ve nazik davranmaları dahi bile; olası bir panik ve ya bir terör saldırısında, satıcılar tarafından tüm yolların işgal edilmesi nedeniyle facialar yaşana bilme ihtimalini göz önünde bulundurmak gerekir.

 

  • Velhasıl, her yıl Pir Abdal Musa Anma Etiklikleri hazırlıkları başlamadan önce maddi sıkıntılar nedeniyle çırpınan dernek başkanı Ali ve dede Hüseyin Eriş yollara düşerek özel ve tüzel kurum ve kuruluşlardan maddi destek sağlamak için adeta dilenmek zorunda kalmaktadırlar.

Bu anlamsız ve gereksiz gidişata dur demek için; ilk defa Alevi- Bektaş-i inancına mensup yurttaşlarını düşünen ve düşüncesini samimi bir şekilde icraata dönüştüren Al Atı ile Hızır gibi yetişen “  Antalya Valisi Sayın Münir Karaoğlu zaruri problemleri çözeceğine dair bir umut taşımaya başlan dı bile.

 

Alevi – Bektaşi inancına mensup olan veya olmayanlar dâhil her ziyaretçi türbeyi ziyaret edişin de Antalya Valisi Sayın Münir Karaoğlu’nunyapmış olduğu bu güzel hizmetlerden dolayı kendilerine teşekkür ve minnet kâr olduklarını sık sık dile getirmektedirler.

Tüm ziyaretçilerin arzu ve istekleri anma etkinliklerinde Pir Abdal Musa Sultana ve Antalya’mıza yakışır sosyal tesisleri bitmiş, panair havasından çıkmış, insan sağlığını tehdit etmeyen günlere kavuşmak en büyük temennimizdir.

Şahsım ve yöneticisi olduğum Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür vakfı adına, Sevgili Valimiz Sayın Münir Karaoğlu’na yapmış ve yapacağını arzu ettiğimiz tüm eksiklerinin giderilmesi dileği ile teşekkür eder saygılarımızı sunarız.

Binali EFE

 

Bu yazı toplam 2919 defa okunmuştur.
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim