Bugün 25 Nisan 2024 Perşembe
  • Antalya21 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2428.571
    %-0.03
  • Dolar
    32.5199
    %-0.10
  • Euro
    34.8
    %-0.22
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Varsak’a tramvay geliyor
20 Nisan 2018 Cuma 17:34

Varsak’a tramvay geliyor

2017 yılında yapılan referandumda vatandaşların yüzde 98 oranında ‘Evet’ oyu vermesiyle yapımına karar verilen Varsak – Zerdalilik arası raylı sistem projesinin startı atılan imzalarla verildi.

2017 yılında yapılan referandumda vatandaşların yüzde 98 oranında ‘Evet’ oyu vermesiyle yapımına karar verilen Varsak – Zerdalilik arası raylı sistem projesinin startı atılan imzalarla verildi. 2 yılda tamamlanması planlanan 25 kilometrelik hattın Varsak – Akdeniz Üniversitesi arasındaki kısmı 2019 yılı Mart ayında yapılacak olan yerel seçimlerden önce hizmete girecek.

 

 Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından ihalesi gerçekleştirilen Varsak - Zerdalilik arasındaki 3’ncü Etap Raylı Sistem Projesi’nin sözleşmesi, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel ile ihaleyi kazanan Makyol İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Çebi arasında imzalandı. Dün sabah Büyükşehir Belediyesi toplantı salonunda gerçekleşen imza törenine, Büyükşehir Belediyesi, Makyol İnşaat ve Boğaziçi Proje yetkilileri ile mahalle muhtarları katıldı.

AKAYDIN’A GÖNDERME YAPTI

İmza töreninde konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, proje ile ilgili bilgiler verdi. Çevreci ve sürdürülebilir bir anlayışla birçok projeyi hayata geçirdiklerini kaydeden Türel, 2009 – 2014 yılları arasındaki Mustafa Akaydın dönemine göndermelerde bulundu. 2009 yılında Antalyalıların farklı bir tercihinin söz konusu olduğunu belirterek “Bizden 5 sene sonraki dönemi çok iyi hatırlıyorsunuz. Şehrimizde hizmet adına yaprak kımıldamayan, senelerimizi heba ettiğimiz yıllar, talihsiz bir dönem olarak Antalya tarihinde yerini aldı” diyen Türel, belediye hizmet binası, deniz otobüsleri ve Engelli Rehabilitasyon Merkezi üzerinden bir önceki dönem Belediye Başkanı Mustafa Akaydın’a yüklendi. Türel, Akaydın döneminde 30-35 bin yolcu taşınan birinci etap raylı sistemde bugün 80 bin civarında yolcu taşındığını da dile getirdi.

sam_1496.jpg

“KENDİ REKORUMUZU KIRIYORUZ”

11 kilometrelik Fatih – Meydan arası birinci etap raylı sistem hattını 1.5 yılda, Meydan - EXPO arasındaki 19 kilometrelik ikinci etap raylı sistem hattını ise 5.5 ayda tamamladıklarını hatırlatan Türel, dünyada bu hızda tamamlanan başka bir raylı sistem çalışmasının olmadığını söyleyerek, kendi rekorlarını kırdıklarını dile getirdi.   

ANTALYA’DAKİ RAYLI SİSTEM HATTI 55 KİLOMETREYE ÇIKIYOR

11 kilometrelik birinci etap, 19 kilometrelik ikinci etap raylı sistem hatlarından sonra 25 kilometrelik üçüncü etabın hizmete girmesiyle Antalya’da raylı sistem ağının 55 kilometreye ulaşacağını belirten Türel, sistemlerin birbirlerine entegre edildiğine de dikkat çekti.

“AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ KAMPUSÜ ÖNÜNDE ARAÇ TRAFİĞİ YERALTINA ALINACAK”

Varsak – Zerdalilik arası 3. etap raylı sistem hattı için 1 hafta içinde kazmanın vurulacağını bildiren Türel, Akdeniz Üniversitesi Kampusü önünden Meltem’e dönecek hat nedeniyle buradaki otomobil trafiğinin yeraltına alınacağını açıkladı. Türel, tramvayın üstten devam edeceğini de sözlerine ekledi.

VARSAK – KAMPÜS ÖNÜNE KADAR OLAN KISIM YEREL SEÇİMLERDEN ÖNCE HİZMETE GİRECEK

Proje süresinin 2 yıl olduğunu belirten Türel, Varsak – Otogar arasındaki kısmın Aralık ayı sonuna kadar bitirilmesinin planlandığını söyledi. Türel, 2019 yılı Mart ayında yapılacak olan yerel seçimlerden önce de sistemin Akdeniz Üniversitesi Kampusü önüne kadar devreye girerek hizmet vermeye başlayacağını da ifade etti.   

KREDİ DÜNYA BANKASI’NDAN

Projenin finansmanının Dünya Bankası tarafından sağlanacağını belirten Türel, kredi için Dünya Bankası tarafından Hazine garantisi istemediğini açıkladı. Bunun belediyenin kredibilitesinin yüksek olduğunun bir göstergesi olduğunu kaydeden Türel, kredi sözleşmesinin 17 Kasım’da imzalandığını bildirdi.  

“BİZİ ENGELLEMEK İÇİN KİK’E İTİRAZ ETTİLER”

İhale sürecine de değinen Türel, firmalar tarafından engellenmek istendiklerini de söyledi. İhale gerçekleştirilmeden Kamu İhale Kurumu’na itiraz yapıldığını belirten Türel, ihaleye itiraz süresinin bitmesine 5 dakika kala tekrar itiraz edildiğini belirterek, “Dert bizi eteğimizden çekiştirmek. 5 gün gibi kısa bir sürede evraklarımızı teslim ettik ve gereksiz itirazları karara bağladık” diyerek itirazları sonuçlandırmak için yaptığı çalışmaları anlattı. 

VARSAK’TAN ZERDALİLİK’E KADAR NASIL GİDECEK?

24.9 kilometrelik Varsak – Zerdalilik arası 3. etap raylı sistem hattı eski Varsak Belediyesi’nin oradan başlayarak Sakarya Kavşağı’ndan Otogar’a dönecek. Akdeniz Üniversitesi Kampusü girişine doğru ilerleyecek hat, Meltem Caddesi üzerinden Eğitim Araştırma Hastanesi’ne ulaşacak. Buradan devam ederek Müze önünde Nostalji tramvayı ile buluşacak olan hat Nostalji tramvayının Zerdalilik’te bulunan depolama alanına kadar devam edecek.

NOSTALJİ TRAMVAYI GÜZERGAHI ÇİFT HATLI HALE GELECEK

Hattın Nostalji tramvayı güzergahında devam edecek olmasından dolayı Nostalji tramvayında da değişiklikler yapılacak. Nostalji tramvayı yerine daha modern bir tramvay kullanılacak ve güzergah gidişli gelişli çift hatlı hale getirilecek. 

PPOJENİN ÖZELLİKLERİ

3. Etap Raylı Sistem hattında 38 adet hemzemin istasyon, 1 adet yeraltı istasyonu, 13 adet trafo, 2’si Sakarya Bulvarı, 2’si de Dumlupınar Bulvarı üzerinde yapılacak 4 adet de yaya üst geçidi bulunacak. HABER: YUSUF KATRAĞ

Bu haber toplam 1060 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim