Bugün 29 Mart 2024 Cuma
  • Antalya24 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2324.793
    %0.78
  • Dolar
    32.3663
    %0.12
  • Euro
    34.9559
    %-0.22
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Veremeyeceğimiz hiç bir hesap yok!
12 Kasım 2018 Pazartesi 20:59

Veremeyeceğimiz hiç bir hesap yok!

Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, Sayıştay raporu ile ilgili basında çıkan haberler üzerine açıklama yaptı.
 
 
"14 milyon 968 bin TL tutarındaki bazı arsa, arazi ve bina gelirlerinin muhasebe kaydının yapılmadığı" iddiasına açıklık getiren Tütüncü; "Raporda 14 milyon 968 bin TL tutarındaki bazı arsa, arazi ve bina gelirlerinin muhasebe kayıtlarının yapılmaması gibi bir durum söz konusu değildir. Sayıştay Raporunda tenkit edilen husus, Devlet kurumlarına yapılan tahsislerin (okul alanı, sağlık ocağı, trafo ve cami alanı v.b.) bilançonun tahsis ile ilgili hesaplarına aktarılmasıyla ilgili teknik bir konu olup Belediyenin her hangi gelir kaybı ve suiistimal söz konusu değildir. Zaten Denetim Raporunun bu kısmında gelir ile ilgili bir ifade de bulunmamaktadır. Belediyemizin bu konulardaki uygulaması, kamu kurumlarına yönelik bu tip tahsis kayıtlarının bilançonun 500 nolu "Net Değer / Sermaye Hesabı"nda takip edilmesi yönündedir. Sayıştay, iddiaya konu tenkidinde, bu tür kamu tahsislerinin 500 nolu hesabın tahsislere yönelik yardımcı kodlarında takip edilmesini öngörmüştür.Görüldüğü gibi bu tenkit, Belediyenin gelir kaybı ile ilgili herhangi bir içerik taşımamaktadır. Dolaysıyla tamamen muhasebe tekniği açısından yapılan tenkidin, iddia edildiği gibi gelir kaybına ya da herhangi bir istismara yönelik yanı bulunmamaktadır” diye konuştu. 
 
 
Belediyede çalışan kadrolu işçi ve personelin, kıdem tazminatı karşılığı ayrılması gereken 8 milyon 895 bin TL’nin,  ilgili hesaplarda bulunmadığı" iddiasının da olumsuz algı oluşturmaya yönelik olduğunu söyleyen Tütüncü, “Bu iddia, idaremizin 8 Milyon 895 TL bir bedeli iç ettiği algısını oluşturmaya dönüktür. Hâlbuki işin hakikati şudur: Sayıştay'ın bu tenkidi, Belediyemizde çalışan tüm kadrolu ve Belediye Şirketi işçilerinin 2017 yılına dair emeklilik kıdem tazminatı karşılığının, bilançonun 472 No’lu kıdem tazminatı karşılığı hesabında gösterilmesi ile ilgilidir. Belediyemizin konuya ilişkin uygulaması, o yıla ait kıdem tazminatı karşılıklarının her takvim yılının sonunda ilgili hesapta gösterilmesi yönündedir.  Bu tenkit, var olan bir hakkın iç edilmesine yönelik değil; muhasebe tekniği açısından farklı bir uygulamanın tavsiye edilmesi ile ilgilidir. Dolaysıyla bu konu da kamu zararına yönelik bir husus olmayıp ikinci iddia da asılsızdır” ifadelerini kullandı. 
 
 
 
Belediyenin ‘584 bin 049 TL faiz gelirini iç ettiği’ algısını oluşturmaya dönük iddialara da cevap veren Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, “Belediyemiz mevduatlarının teftiş yılına ilişkin faiz geliri brüt 3.893.665,62 TL'dir. Bu gelirin vergisi 584.049 TL'dir. Bu vergi, belediyemiz adına ilgili bankalar tarafından vergi dairelerine ödenmiştir. Bu ödemeler kayıt altındadır. Belediyemizin muhasebe kaydı uygulaması şu şekildedir: Muhasebe kayıtlarımıza faiz gelirinin net tutarı kaydedilmektedir. Bu uygulama, ilgili yönetmelik ve daha evvelki denetimlerde Sayıştay Denetçilerinin yönlendirmeleri ışığında muhasebe kayıtlarında mükerrerliğe sebebiyet vermemek amacıyla öngörülmüştür. O sebeple idaremiz bu yöntemi benimsemiştir."Paralar Nerede" sorusunun cevabı, "Paralar Devletin Vergi Dairesi Hesaplarındadır. Makbuzlar Belediyemizdedir.". Belediyemizin tüm evrak ve kayıtları, açıklık, şeffaflık ve hesap verilebilirlik ilkesi gereği herkese açıktır. Dileyen, isteyen herkes gelip görebilir” diye konuştu. 
 
 
 
Fabrikalar Mahallesi Kır Çiçeği Parkı içerisinde bulunan sosyal tesis alanı ve idari binanın, Türkiye Yeşilay Cemiyeti Antalya Şube Başkanlığına 10 yıllığına bedelsiz tahsis edilmesi ile ilgili iddialara da cevap veren Tütüncü, "Söz konusu tenkide konu gayrimenkul, kamu yararına çalışan ve Türkiye'nin en köklü cemiyetlerinden olan Türkiye Yeşilay Cemiyeti'ne kullandırdığımız Kırçiçeği Parkı içindeki yapıdır. Belediyemiz bu yapıyı, 03.07.2017 tarih ve 182 sayılı Belediye Meclis Kararı ile Türkiye Yeşilay Cemiyetine bedelsiz olarak tahsis etmiştir. Sonrasında bu karar, belediyelerin bu tür kamu yararına çalışan derneklerle ortak proje yapmasına imkan veren 5393 sayılı Belediye Kanununun 75-C maddesi uyarınca 02.07.2018 tarih ve 188 sayılı meclis kararı ile tashih edilmiştir. Yeşilay Cemiyeti, 1920 yılından bu yana her türlü bağımlılıkla mücadele eden, 1934 yılında Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından Kamu Yararına Çalışan Dernek statüsü verilen bir kurumdur. Belediyenin böyle bir kurumla işbirliği yapması, ortak proje yürütmesi kamu zararı doğuran değil, tam tersine kamu yararını hedef alan bir sosyal belediyecilik yaklaşımıdır” dedi. 
 
“67 adet taşınmazın ise ilgili hesaplarda izlenmediğinin görüldüğü" iddiasının da asılsız iddia olduğunu savunan Tütüncü,  söz konusu 67 taşınmazın tamamının, belediye muhasebe kayıtlarında olduğunu aktardı. Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, Sayıştay denetim raporunda  hiçbir suç unsuruna rastlanmadığını aktarıp, açıklamasını şu ifadelerle tamamladı:  "Esasen 2017 Denetim Raporu gibi, 2009'dan bu yana Belediyemiz geçirdiği bütün teftişlerden alnının akı ile çıkmıştır. Göreve geldiğimiz 2009'dan beri yapılan tüm denetimlerde kamu zararına yönelik Belediyemiz adına herhangi bir Sayıştay İlamı düzenlenmemiştir. Cumhuriyet Savcılıklarında konusu suç teşkil eden bir soruşturma ve kovuşturmamız olmamıştır. Veremeyeceğimiz hiç bir hesabımız da yoktur. İdaremiz, açıklığı, şeffaflığı ve hesap verilebilirliği temel bir yönetim ilkesi olarak görmektedir. Yukarıda ifade ettiğimiz tüm hususlarla ilgili bilgi, belge ve kayıtlar cevaplarımızı teyit etmek isteyen herkese açıktır. Söz konusu haberde yer alan iddialar, yorumlar, takip eden tüm açıklamalar, en hafif ifadeyle seçime beş kala Belediyemizin itibarını zedelemeye yönelik art niyetli kasıtlı bir girişim değilse bilgisizlik ve cehaletin ta kendisidir. 2009'da göreve geldiğimizde ağır bir borç yükü altında devraldığımız Belediyeyi, kimseye borcu olmayan ve her yıl bütçe fazlası ile yeni yıla devreden, kasası paralarla dolu bir Belediye haline getirdik. Yolsuzluk, usulsüzlük ve istismarın olduğu yerde borçlar ödenip kasalar parayla dolar mı" (Haber: Eyüp Koçak)
Bu haber toplam 970 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim