Bugün 18 Nisan 2024 Perşembe
  • Antalya22 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2490.78
    %0.77
  • Dolar
    32.5038
    %0.19
  • Euro
    34.8197
    %0.30

Tuğçe Öztürk Almaç / Avukat

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Tuğçe Öztürk Almaç / Avukat

Vicdani Muhakeme

02 Mayıs 2021 Pazar 15:37

Neye inandığınız ya da inandırıldığınız çok önemlidir. Bir kere o fikre saplandıysanız hele ki o fikir zehirli ise hem kendinizi hem etrafınızı yakar geçersiniz. Mesela birileri sizi herhangi bir konuda yeteneksiz olduğunuza inandırmış olabilir. Ölene kadar içinizdeki potansiyeli keşfedemezsiniz. Hatta etrafınızda potansiyeli olan insanları dahi göremeyebilirsiniz. Yine birileri sizi dini inanışlar açısından çok yanlış yerlere sürüklemiş olabilir. Ölene kadar gerçek olmayan vicdani yükleri taşımak zorunda kalabilir ya da bu konuda obsesif davranabilirsiniz. Kısacası şu birileri ruhani ve düşünsel bütünlüğünüze inanışlar yoluyla çok çeşitli şekilde sızabilir ve bunun için bir virüs programına ihtiyacınız olacaktır.

Daha önce milyonlarca kere bilimin her türlü cehalet karşısında bir zırh olduğu söylenmiş olsa da maalesef bu uygulamaya dökülemedikten sonra bir işe yaramamaktadır. Ülkemizde kitap okuma, araştırma, soruşturma, merak ve ilgi oranları ortadadır. Bizi teşvik eden tek motivasyon kaynağı çok üzülerek söylüyorum ki yalnızca ekonomik çıkarlar olmuştur. Geriye tek bir silah kalıyor ki o da VİCDANİ MUHAKEME’dir.

Vicdani Muhakeme yoluyla kişiler kendi davranışlarını değerlendirip olumlu ya da olumsuz bir sonuca varabilir, davranışlarının başını ve sonucunu, nereye gideceğini öngörebilir. Bir başkasının aklına, değerlendirmesine ya da yorumuna ihtiyaç kalmaz. Böylelikle biri size yeteneksiz dediğinde süzgeçten geçen bilgi içerde kabul görmediğinde dışlanır ve kişi kendi potansiyelini keşfedebilir. Bu sadece bireysel yetkinlikle alakalı olmayıp yaşamın her alanı için geçerli bir virüs programıdır. Demokratik toplumlarda özdeğerlendirme en önemli yetkinliktir.

Peki bu kadar laf kalabalığı ne için? Pandemi nedeniyle tam kapanma yaşarken herkes bu durumun sorumluğunun alınıp alınmadığını, kapanma öncesinden daha fazla insanın nasıl oluyor da dışarıda muafiyet adı altında gezindiğini, herhangi bir hukuksal zemini olmayan yasakların hukuk devleti ilkesine nasıl zarar verdiğini, futbolcuların öncelikle aşılanmasına rağmen ekonomik kaygılarla her gün işe gidip gelen yüzlerce insanın henüz aşı sırasında olmamasını bir değerlendirelim bakalım. 

Soru sormak ve o cevapları aramak insanı eninde sonunda gerçeğe ulaştırır…

Bu yazı toplam 3512 defa okunmuştur.
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim