Bugün 03 Mayıs 2024 Cuma
  • Antalya19 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2395.066
    %-1.33
  • Dolar
    32.3403
    %-0.46
  • Euro
    34.7603
    %-0.24

Eyüp Koçak / Muhabir Türk

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Eyüp Koçak / Muhabir Türk

WhatsApp’ın yaptığı nedir?

12 Ocak 2021 Salı 00:34

Şu sıralar WhatsApp’ın yeni gizlilik güncellemesinden dolayı adeta sanal bir kavimler göçü yaşanıyor.  WhatsApp’ın dayatmasına karşı olan binlerce kullanıcı, anlık mesajlaşma servisine alternatif olan uygulamaları telefonuna indiriyor.  Bu konuda tepki gösteren kullanıcıların kafası oldukça karışık.  Var olan tepkinin ne olduğunu anlamadan WhatsApp’ı silen de var, silmeyen de...

Peki, WhatsApp’ın gizlilik güncelleştirmesi ne anlama geliyor?

WhatsApp uygulamasını Brian Acton, Jan Koum adlı iki teknoloji girişimcisi 2009 yılında kurdu.  Kurulduğu günden bu yana dünya genelinde milyonlarca kullanıcı, anlık mesajlaşma servisini kullanmaya başladı. Bu popülerleşmenin farkında olan Facebook, 2014 yılında bu uygulamayı satın aldı. İlk etapta satışın yapıldığı tarihlerde WhatsApp’ın paralı olduğunu söyleyenler olsa da, bu endişe gerçek çıkmadı.

Facebook, milyarlarca kullanıcıya sahip,  dev bir iletişim ağı. Dünya genelinde milyarlarca insanın kimlik bilgilerinin, fotoğraflarının, özel anlarının, hatta kişisel bilgilerinin toplandığı bir yer.

Bugün ülkemizde milyonlarca insan Facebook kullanıyor. Bu uygulamayı kullananların yaşı, 9’a kadar düştü. Nereden mi biliyorum?  9 yaşındaki oğlumdan biliyorum. O bile o iletişim ağının içinde kendine ait bir yer bulmaya çalışıyor. Tabii ki, bizim kontrolümüz dâhilinde… 

WhatsApp, geçtiğimiz günlerde bir açıklama yaptı.

Gizlilik sözleşmesinin değiştiğini, bu sözleşmenin 8 Şubat’a kadar kabul edilmesini gerektiğini, kabul edilmediği takdirde bu uygulamanın kullanılamayacağını duyurdu. Gizlilik sözleşmesini kabul ederseniz, rehberiniz başta olmak üzere pek çok bilginiz Facebook’a aktarılacak. Anlık durumunuz, mesaj içeriğiniz, bulunduğunuz konum Facebook ile paylaşılacak. Facebook’ da bu bilgileri parayı veren küresel güçlere satacak.  İşin özü bu...

Peki bu ilk mi?

Hayır?

Facebook zaten gizlilik konusunda sabıkalı bir sosyal ağ. CEO’su Mark Zuckerberg, Cambridge Analytica adlı şirkete bu verileri satmış,bu nedenle yargılanmıştı. Yani Facebook, bu kişisel bilgileri zaten amacına hizmet eden kişilerle paylaşıyor.  Bunu sadece resmi hale getirmeye çalıştı, o kadar!

WhatsApp’ı silip Telegram ya da Signal’a geçen dostlarımızın telefonunda Facebook uygulaması var olduğu sürece bu tepkilerinin bir anlamı yok. Çünkü WhatsApp’da var olan bilgilerden daha fazla bilgi Facebook uygulamasında mevcut!

Peki, sanal kavimler göçünün yaşandığı, Signal ya da Telegram çok mu masum?

Signal, WhatsApp’ın kurucularının kurduğu bir uygulama.

Yarın bir gün Signal’ı  Facebook’a ya da başka küresel şirkete satmayacaklarının bir garantisi yok. Telegram deseniz, bu uygulama Ruslara ait.  Yani her ne kadar bu şirketlerde masum gibi görünseler de gizliliğinizin yüzde 100 korunacağını düşünmek safça bir davranış olur.

Yalnız burada dikkat çeken bir şey var, WhatsApp ‘ın gizlilik sözleşmesi Avrupa ülkeleri için geçerli değil.

Yani üçüncü dünya ülkeleri için geçerli. 

Biz bu konuda bir  karar vermeliyiz; üçüncü dünya ülkesi miyiz yoksa Avrupa ülkesi miyiz?

WhatsApp’ın bu faşizan davranışına devlet müdale etmeli.  Rekabet Kurumu' nun  WhatsApp’ın bu işgüzarlığının perde arkasını iyi irdelemesi, onların burayı babalarının çiftliği gibi kullanmalarının önüne geçmesi gerekiyor.

Facebook Türkiye’de ofis açacağını duyurmadı bunu da parantez içinde belirtelim.

Ülke olarak dünyada en önemli ve en değerli şeyin gizlilik olduğunu bu olay ile anlamış olduk.

Ülke olarak milli ve yerli yazılımların geliştirilmesi, desteklenmesi ve kullanılması bu konuda hayati önem taşıyor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bu yazı toplam 2553 defa okunmuştur.
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim