Bugün 29 Mart 2024 Cuma
  • Antalya23 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2325.482
    %0.81
  • Dolar
    32.3736
    %0.13
  • Euro
    34.9977
    %0.00

Eyüp Koçak / Muhabir Türk

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Eyüp Koçak / Muhabir Türk

Wikipedia’dan sosyal medya atağı

20 Kasım 2019 Çarşamba 12:50

Dünyada kullanılan pek çok sosyal uygulaması, kullanıcılarının veri gizliliğini ihlâl ediyor.  Verileri kâr etme amacıyla farklı kuruluşlara satan sosyal medya uygulamaları, hepimiz için ciddi bir tehdit.

Bu tehditten korunabilir miyiz?

Bu şuan için mümkün görünmüyor. Çünkü telefonunuza indirdiğiniz uygulamaların istediği izinlere müdahale yetkiniz yok. Dolayısıyla, Facebook, Instagram, Youtube gibi popüler uygulamaları kullanıyorsanız, onların kullanıcı sözleşmesine onay vermeniz gerekiyor. You Tube, kullanıcı odaklı duyarlı çalışmalar yapsa da; Facebook, bu işin kazanç kısmını tattığı için, bu konuda kesin bir şeyler yapmaktan kaçıyor.

Bir de güvenilir olmayan uygulamalar var. Hani şu fotoğraf çekme, yüz değiştirme, yaşlandırma programları gibi üçüncü parti programlar var ya!

 İşte bu programların yarattığı tehdit daha büyük! Siz siz olun, bilmediğiniz uygulamaları cep telefonunuza kesinlikle yüklemeyin. Veya yüklediğiniz programların sizden istediği izinlere mutlaka göz atın. Eğer yüklediğiniz program sizden maksadını aşan izinler isteniyorsa, o programı hemen cep telefonunuzdan silin! Yoksa ciddi anlamda bütün bilgilerinizi, şifrelerinizi bu programın üreticilerine kaptırabilir, akabinde ciddi zararlara uğrayabilirsiniz.

Güvenilir olmayan programların büyük bir çoğunluğu çocuklar tarafından indiriliyor. Oyun ve eğlence programlarının içine gizlenen virüsler, telefonunuzun güvenliğini ciddi ölçüde tehdit ediyor.

İşte dünya böyle sorunlarla etmeye çalışırken, Wikipedia’dan yeni bir hamle geldi. Wikipedia'nın kurucu ortağı Jimmy Wales, dijital ansiklopedide olduğu gibi kar amacı gütmeyen bir sosyal medya platformu kurduğunu açıkladı.

WT: Social isimli platformun hali hazırda 160 bin üyesi olduğu söyleniyor. Bu platformun getirdiği yenilik, eğer söyledikleri gerçekse pek çok sosyal medya şirketine darbe vuracak cinsten. Öncelikle Wales, kullanıcıların verilerini başka yerlere vermemeyi taahhüt ediyor. WT: Social’de reklamlar olmayacak, bunun yerine kullanıcılardan bağış adı altında paralar alınacak. Bir nevi ücretli sosyal medya platformu diyebiliriz.

 Peki, ücretli sosyal medya platformu bizde tutar mı?

Sanmıyorum.  Ücretli sosyal medya platformları zaten hali hazırda var. Bu platformlar genellikle iş dünyası için oluşturulan platformlar. Bir de wikipedia’nın Türkiye’de yasaklı olduğunu hatırlarsak, bu platformun Türkiye’de tutması pek mümkün değil gibi.

 

 

 

 

Bu yazı toplam 947 defa okunmuştur.
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim