Bugün 19 Nisan 2024 Cuma
  • Antalya18 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2501.23
    %0.69
  • Dolar
    32.5679
    %0.11
  • Euro
    34.7715
    %0.11
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Xanthos'ta yeni dönem kazıları başladı
16 Temmuz 2018 Pazartesi 15:03

Xanthos'ta yeni dönem kazıları başladı

ANTALYA'nın Kaş ilçesinde bulunan Likya Birliği'nin en önemli antik kentlerinden biri olan Xanthos Antik Kenti'nde yaz dönemi kazıları başladı.

ANTALYA'nın Kaş ilçesinde bulunan Likya Birliği'nin en önemli antik kentlerinden biri olan Xanthos Antik Kenti'nde yaz dönemi kazıları başladı.

Türkiye'nin UNESCO Kültür Mirası Listesi'nde yer alan 19 antik değerinden Xanthos Antik Kenti'nde Akdeniz Üniversitesi Turizm Fakültesi Turizm Rehberliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Burhan Varkıvanç öncülüğünde yürütülen kazıların bu yılki bölümüne, 3 öğretim elemanı, arkeolog ve sanat tarihçisi 3 doktora öğrencisi ve 20 işçi katılıyor. Xanthos Antik Kenti'ndeki kazılar 68 yıldır devam ediyor. 1950 yılında Fransız arkeologlar tarafından başlatılan kazılar 2011 yılından bu yana Prof. Dr. Burhan Varkıvanç başkanlığında yürütülüyor.

'ROMA AGORASI VE GÜNEY SEKTÖRDE KAZI YAPACAĞIZ'

Kazı Başkanı Prof. Dr. Burhan Varkıvanç, "Kazıların bu yılki bölümüne öncelikle ziyaret alanlarının ve kentin yoğun yapı kalıntılarının bitki temizliğiyle başladık. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca ayrılan ödenek ve katılan bilim insanlarına göre antik tiyatro, Roma agorası ve güney sektörde kazı çalışması yapacağız. Bu bölgelerde sondaj çalışmalarına da devam edeceğiz. İlerleyen süreçte değişik üniversitelerden katılacak bilim insanlarıyla kazıda yer alacak bilim insanı sayısı 10'a yükselecek. Bu bilim insanlarıyla birlikte kent planının güncellenmesi, Bizans dönemi dokusunun bir bütün halinde incelenmesini amaçlıyoruz. Ortaya çıkarılan buluntuların incelemesi ve düzenlemesi çalışmalarına devam ediyoruz. Ayrılan ödenekler ölçüsünde antik kentin tarihini gün yüzüne çıkarmaya devam ediyoruz" dedi.

'TARİHİ MÖ 8'İNCİ YÜZYILA KADAR DAYANIYOR'

Xanthos Antik Kenti'nin Arkaik ve Klasik dönemde Likya Birliği'ne başkentlik yaptığını vurgulayan Varkıvanç, "1988 yılından bu yana hemen yanındaki Letoon Antik Kenti ile birlikte Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alıyor. Kahramanlıklarıyla ünlü çok önemli bir antik kent. Roma ve Pers saldırıları sırasında Xanthoslular güçlü direnişleri ve teslim olmayarak intihar edişleriyle tarihe geçmiş. Likya Birliği'nin en önemli altı kentinden birisi. Tarihi MÖ 8'inci yüzyıla kadar dayanıyor. Böyle değerli bir antik kenti gün yüzüne çıkarma çalışmalarına, daha çok ziyaretçi çekmesi için tanıtım çalışmalarına devam ediyoruz" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI

Xanthos'ta yeni dönem kazıları başladı

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1031 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim