Bugün 26 Nisan 2024 Cuma
  • Antalya20 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2435.681
    %0.33
  • Dolar
    32.5203
    %-0.13
  • Euro
    34.8906
    %-0.16
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Yaş sebze ve meyve sektörünün kalbi Antalya'da atacak
21 Eylül 2018 Cuma 21:15

Yaş sebze ve meyve sektörünün kalbi Antalya'da atacak

Inter Fresh -Yaş Sebze Meyve, Depolama, Ambalaj ve Lojistik İhtisas Fuarı, 17-20 Ekim 2018 tarihleri arasında Antalya’da yapılacak.
 Türkiye’de ilk kez gerçekleştirilecek fuarın tanıtım toplantısı, Antalya Expo Center’de yapıldı.  Toplantıya, Antexpo Fuarcılık A.Ş’nin yönetici ortağı Uğur Fora, ANFAŞ Genel Müdürü Hüseyin Özdamar, Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) Genel Sekreteri Abdullah Madenci katıldı.
 
100’ÜN ÜZERİNDE MARKA KATILIYOR
 
100’ün üzerinde markanın katılacağı fuara ilişkin ilk sözü Antexpo Fuarcılık A.Ş’nin yönetici ortağı Uğur Fora aldı.  Fuarın açılmasına 25 gün kala tüm hazırlıkların tamamlandığını söyleyen Fora; Antalya Valisi Münir Karaloğlu, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel ve BAİB Eski Başkanı Mustafa Satıcı’ya destek ve yönlendirmelerinden dolayı teşekkür etti.  17 Ekim’de gerçekleştirilecek fuara, 16 ülkeden toplam 400 alım heyetinin katılacağını aktaran Fora, “Fuarımıza yaklaşık 25 gün kaldı. Bu süre içerisinde hedeflerimizin birçoğunu tutturduğumuza inanıyoruz.  Yaklaşık 16 ülkeden 400 alım heyetinin katılımı için çalışma yapıldı. 17 Ekim’de Antalya’da yapılacak fuarımıza;   Rusya, Avrupa ülkeleri, Türkiye Cumhuriyetleri, Ortadoğu ve Kuzey Afrika’dan 400’e yakın alım heyeti gelecek. Bildiğiniz gibi fuarlar şehrin dokusuna, kültürüne ve ekonomisine katkıları var. Bu çalışmaları yaparken, bunun arkasında hep bir milli dava, bir milli hedef olduğunu düşünerek yola çıktık. Geldiğimiz noktada 10 bin metre kareye yakın, 100’e yakın markanın olduğu, Türkiye’nin en büyük yaş sebze, meyve, ambalaj ve lojistik fuarını açar hale getirdik” diye konuştu.  
 
HEDEFLERİMİZİN ÖTESİNDEYİZ
 
Antexpo Fuarcılık A.Ş Yönetici Ortağı Uğur Fora; sektörün tüm paydaşların fuara katılım göstereceğini söyledi. Bu süreçte Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı’nın verdiği desteğin çok önemli olduğunu ifade eden Fora, “Bu fuara tüm Türkiye’deki firmaların destek olmasını, oda, borsa ve kalkınma ajanslarının bizimle beraber olmalarını arzu ediyorduk. Sağ olsunlar bu süreç içerisinde ANFAŞ Başkanı Ali Bıdı’nın da çok büyük destekleri oldu. Sürecin sonucunda hedeflerimize çabuk ulaşmak ve kalıcı olmak adına, Batı Akdeniz Kalkınma Ajansımızın da bize destekleriyle fuarımıza az kaldı. Türkiye’nin önemli büyük çiftlikleri, ülkenin ilk 10’undaki ihracat firmalarının yarısından fazlası şuan fuarda yer aldı. Biz fuara başlarken 3-5 yıllık planlar yapmıştık. Bu planlara ortak olmak, özellikle Antalya’nın bu bölgede merkez olması için yola çıktık. Türkiye’ye uçakla 4 saat mesafede olan tüm ülkelerin, yaş sebze ve meyve sektörünün buluşma noktası Türkiye yapılması, Türkiye’de en uygun fuarın Antalya olması için Antalya’dan yola çıktık. İlk yıl hedeflerimizin ötesindeyiz. Bu bize güç veriyor. Fuarın sadece bu fuar olarak değerlendirmiyoruz. Kamu özel sektörün yanında, sivil toplum kuruluşlarının ve akademisyenlerin bulunduğu paneller, konferans ve seminerlerin olduğu bir yanı da var. Böylece hem sektörün problemlerinin tartışılacağı, stratejik ihracat planlarının değerlendirileceği, topyekun bir buluşma gerçekleştirmeyi hedefledik. Dolayısıyla 17-20 Ekim’de 4 gün boyunca,  büyük çiftlik sahipleri, kamuoyu yönlendiricileri, sektör temsilcileri olacak. Yurt dışından moderatör ve katılımcılar da olacak. Ekonomik sıkıntıların olduğu bu süreçte topyekün bir çıkış yaratmak, topyekun mücadele etme anlamında bu fuarın ve organizasyonun önemli olduğunu düşünüyoruz” diye konuştu.
 
TARIMDA ÜRETİM AVRUPA’NIN ÇOK ALTINDA
 
Türkiye’deki tarım üretiminin yaklaşık 40 milyon ton olduğunu aktan Fora, bu rakamın Avrupa ortalamasının çok altında olduğuna dikkat çekti. “40 milyon tona yakın bir üretim var Türkiye’de. Bunun sadece yüzde 7’lik kısmı ihraç edilebiliyor. Bu edilen rakamın fiyatları ortalaması Avrupa piyasasının yüzde 30 altında. Bu rakamlar bile, bu sektörde yabancı satışlarda ve ihracat konusunda çok da başarılı olamadığını gösteriyor. Türkiye’nin ekonomik mücadelesine ve bölge ülkeleri içindeki etkinliğini arttırmasına katkı sağlayacağına inandığımız, ülkemizin en büyük ‘Yaş Sebze, Meyve, Ambalaj, Depolama ve Lojistik Fuarı’ INTERFRESH 2018, ülkemizin yaş sebze meyve üreticileri, ihracatçıları, kamu ve özel sektörün yanı sıra; sivil toplum kuruluşlarını, akademisyenleri, büyük çiftlik sahiplerini, sektörün tüm kollarında faaliyet gösteren iş adamlarını ve teknolojik gelişmelere ilgi duyan herkesi tek çatı altında buluşturmayı hedeflemektedir. “Kamu ve özel sektörün yanı sıra; sivil toplum kuruluşlarından, akademisyenlerden oluşan uzman konuşmacıların katılacağı, sektörün geleceğine yön verecek konferans, seminer ve panellere INTERFRESH ev sahipliği yapacaktır” ifadelerini kullandı.  
 
BAKA’DAN FUARA TAM DESTEK
 
Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) Genel Sekreteri Abdullah Madenci de yaptığı konuşmasında fuarın önemine dikkat çekti. Bölgenin kalkınmasına destek sağlamak amacıyla pek çok çalışma yaptıklarını aktaran Madenci, “Antalya Burdur ve Isparta yaş sebze ve meyve bakımından ülkemizin deposu halinde olduğunu ve yoğun bir üretim olduğunu görüyoruz. Kirazdan elmaya, örtü altı ürünlerinden muza kadar bölgede çok yoğun bir üretim söz konusu… Bunları katma değeri en yüksek şekilde değerlendirmek bizlerin boyun borcu.  Ajansımızın görev sorumluluk alanı olan bölgemize baktığımızda, Yaş ve Sebze fuarlarının bölgemizde konuşlanması, bir marka haline gelmesi, bizim için gurur verici olacaktır. Bu konuda elimizden gelen neyse yapacağız. Ajans olarak geçtiğimiz yıllarda Ortadoğu ve körfez ülkelerinden yaş sebze ve meyve alım heyetlerini bölgemize getirmiştik. Yaş sebze ve meyve konusunda yetkin olan Çukurova Kalkınma Ajansı ile birlikte hareket etmiştik. Çok olumlu gelişmeler elde ettik. Bu fuarla birlikte başta bölgemiz olmak üzere ülkede tüm üreticilerimizi, alım heyetlerini, bu fuarın bünyesinde toparlamaya çalışacağız. Bölgemizde üretim yapanların bu fuara katılmalarını arzu ediyorum. 
 
ANFAŞ YEP YENİ FUARLARLA YÜKSELİŞE DEVAM EDİYOR 
 
Toplantının son bölümünde konuşmasını ANFAŞ Genel Müdürü Hüseyin Özdamar yaptı. INTERFRES Fuarı’nın önemli bir başarıya imza atarak kapılarını açmaya hazırlandığını söyleyen Özdamar; “ “Uçak krizinin ardından Antalya zor bir dönem yaşadı.  Bu yıl tüm aksaklıklara rağmen Antalya çok başarılı bir sezon geçiriyor. 14 milyon turist hedefi hemen hemen gerçekleştirildi. Türkiye’deki ekonomik sıkıntılara karşı Antalya son derece iyi bir sezon geçiriyor. ANFAŞ da bu iyi gidişle paralel bir çizgi sergiliyor. Portföyümüze yeni yeni fuarları ekledik. Turizm, İslami turizm, yenilenebilir enerji, spor, mantarcılık gibi birçok alanda yeni fuarlarımızı ilerleyen süreçte sizlerle paylaşacağız” şeklinde konuştu. (Haber: Eyüp KOÇAK)
 
Bu haber toplam 1057 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim