Bugün 20 Nisan 2024 Cumartesi
  • Antalya20 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2496.161
    %0.03
  • Dolar
    32.4971
    %0.13
  • Euro
    34.5977
    %-0.09

Binali Efe / KONUK YAZAR

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Binali Efe / KONUK YAZAR

Yavuz'dan çok önce

18 Ekim 2017 Çarşamba 14:53

   Alevilere karşı kin Yavuz Selim'le değil, Babailer ayaklanması ile 1239'da başlamıştır. 


  Tarih boyunca Türk adı veya namıyla kurulan tüm devletler, Selçuklu, Osmanlı ve son Türkiye Cumhuriyeti devleti dâhil olmak üzere,  devlet kurarken Alevileri yanına almış, güçlendikten sonra ciddiye almamıştır, maalesef son kurulan ülkemiz olan Türkiye Cumhuriyeti'nde de durum çok farklı olduğu söyleneme

   Konuya dönersek...

  Selçuklular 'Babailer ayaklanmasını büyük güçlükle bastırabilmişler. Bunu fırsat bilen Moğollar General Bauji öncülüğünde Selçukluyu bozguna uğratır ve Erzurum'u işgal ederler; Bununla da yetinmeyip 'Köse Dağı savaşını' kazanarak Selçukluyu tarih sahnesinden tamamen silerler. 

  Devlet'in devamlılığı esası Ülkü'sünden yola çıkarak Osmanlı tarihçileri bu yenilginin sorumlusunu Babailer ayaklanması olarak görülmüştür.  Bu tecrübenden yola çıkarak, Yavuz Selim'de korktuğundan, tarih tekerrür etmesin diye Alevilere karşı vahşette sınır tanımamıştır.

Yani nefretleri ta 1239'a dayanır. Oysaki o tarihlerde de olaylar bugünden farklı değildir! Tek fark, o zamanlar Aleviler bugünkü Aleviler kadar suskun, pişkin ve vurdumduymaz olmadıklarıdır…
Dün kılıç, kalkanla cansiperane, haksızlığa karşı savaşanlar, bugün Anayasal haklarını kanun çerçevesi içinde, Evrensel insan hakları doğrultusunda, kan dökmeden, can almadan, demokrasi olgunluğu içerisinde  kalarak birlik ve beraberliğini sağlamak şartıyla hakkını aramamaları düşündürücüdür!
  O zaman da bu zaman da zorlama, devlet baskısı, inanç baskısı, komşu baskısı, kendi gibi düşünmeyeni ötekileştirmeyi hüner sayan bu anlayışa karşı,  Alevi örgütleri neden birleşerek devletin en yüce makamı olan Cumhurbaşkanı Erdoğan’a kadar çıkarak sorunlarını dile getirmemeleri ayrı bir vaka…
Devlet ’de artık bu gereksiz ve lüzumsuz tavır ve inadından vaz geçerek,  Alevilerin Yurttaşlık haklarını vermenin demokrasi gereği olduğunu anlaması gerekmez mi?
Ülkemizde Alevilerden daha barış yanlısı, Aklı referans alan, edebi ve felsefi, dünyevi ve Ahiri inanç bilgi ve birikimine sahip ve sevdalı, sazı ve sözü ile edebiyatımızı zenginleştiren, Semah dönen bu arı bilgi ve inanca sahip başka kim var ki?
Alevileri suçlamak yerine,

OTUR ADAM GİBİ AKILLICA BİR DÜŞÜN! “ ÜLKEM İÇİN ALEVİLERE NE YAPMALIYIM”?

Bu yazı toplam 3413 defa okunmuştur.
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim