Bugün 18 Nisan 2024 Perşembe
  • Antalya21 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2488.081
    %0.66
  • Dolar
    32.5206
    %0.25
  • Euro
    34.8251
    %0.33
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
“Yerel basın nefes borusu gibidir”
10 Eylül 2021 Cuma 17:18

“Yerel basın nefes borusu gibidir”

Yerel medyanın sorunlarının konuşularak çözüm önerilerinin ortaya konduğu yerel medya buluşmalarında konuşan Medya Derneği Başkanı Ekrem Kızıltaş, “Yerel basın insanların nefes borusu gibidir. Bugünden geriye baktığınızda yerel medyanın çok ciddi bir

Yerel medyanın sorunlarının konuşularak çözüm önerilerinin ortaya konduğu yerel medya buluşmalarında konuşan Medya Derneği Başkanı Ekrem Kızıltaş, “Yerel basın insanların nefes borusu gibidir. Bugünden geriye baktığınızda yerel medyanın çok ciddi bir fonksiyon icra ettiği görülür. Yerel medya her zaman var olmalı” dedi.

 

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın Medya Derneği işbirliğiyle düzenlediği yerel medya buluşmalarının 13’ncüsü Antalya’da yapıldı. Antalya Ticaret Borsası Konferans Salonu’nda gerçekleşen buluşmaya, Medya Derneği Başkanı ve Takvim Gazetesi Yazarı Ekrem Kızıltaş, Sabah Gazetesi Haber Koordinatörü Kenan Kıran, Daily Sabah Gazetesi Editörü Can Kazancıoğlu, Daily Sabah Görsel İçerik Editörü Rahmi Osman Kaçmaz, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Antalya Bölge Müdürü Esen Diler, Basın İlan Kurumu Antalya Şube Müdürü Nedim Engin, Antalya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Mevlüt Yeni ve yerel medya temsilcisi gazeteciler katıldı. Buluşmada yerel medya temsilcilerine 'Çok Kanallı Yayıncılık' sistemi hakkında bilgi verilirken yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri masaya yatırıldı. Konuşmacılar, yerel medyanın önemini vurguladı.

sam-7903.jpg

RAPOR HAZIRLANACAK

Medya Derneği Başkanı Ekrem Kızıltaş, İletişim Başkanlığı bölge müdürlüklerinin bulunduğu illerde düzenlenecek olan ve Edirne ile başlayan buluşmaların Çanakkale, Bursa, İzmir, Denizli, Trabzon, Samsun, Erzurum, Kayseri ve Konya ile devem ettiğini bildirdi. Antalya’daki buluşmanın ardından Adana, Şanlıurfa ve Gaziantep ile devam edeceğini kaydeden Kızıltaş, son olarak Ankara’da yapılacak toplantıda tespit edilen sorunların, öneri ve şikayetlerin rapor haline getirileceğini açıkladı.

ekrem-kiziltas.jpg

“YEREL BASIN NEFES BORUSU GİBİDİR”

Yerel basının önemine dikkat çeken Kızıltaş, şunları dile getirdi:

“Türkiye’de 1970’lere kadar dağıtım olmadığı için yerel veya bölgesel medya vardı. 1970’lerden sonra dağıtım ortaya çıktığında yerel medya ‘Eyvah, biz yok olduk. Büyük gazeteler karşısında biz ayakta kalamayız’ dedi ama bugün hâlâ yerel medya var. 1900’lerde radyo ortaya çıktığında tiyatrolar veya gösteri sanatlarıyla uğraşanlar ‘Bittik’ demişti ama varlar. Televizyon çıktığında ‘Radyo biter’ denilmişti. ‘Televizyon sinemayı yok eder’ dediler. Televizyon çok kanallı hale gelince ‘Medya tamamen televizyona dönüşür, gazete kalmaz’ denildi. İkisi de var. ‘Web tabanlı yayıncılık, internet siteleri gazeteleri yok eder’ dediler. Belli ölçüde gerçekleşti ama bugün kardeş kardeş geçiniyoruz. Aynı aileden hem gazete hem internet sitesi var. Web TV oluşturuluyor. Belki televizyon, radyo yayıncılığı yapılıyor. İşin temeli gazetecilik sürmeli. Yarın bir şey olduğunda ulusal basın belki Antalya’ya gelmeyebilir ama yerel basın olmalı. Yerel basın insanların nefes borusu gibidir. Buna ihtiyaç var. Bugünden geriye baktığınızda yerel medyanın çok ciddi bir fonksiyon icra ettiği görülür. Yerel medya her zaman var olmalı.”      

 

“15 TEMMUZ’DA DARBENİN ÖNLENMESİNDE MEDYA ETKEN OLDU”

Türk medyasının önceden daha özgürdü şeklindeki görüşe katılmadığını belirten Sabah Gazetesi Haber Koordinatörü Kenan Kıran ise, yaşanan darbe dönemlerine dikkat çekti. 15 Temmuz’daki darbe girişimine herkesin karşı çıktığının altını çizen Kıran, darbenin önlenmesindeki en etken güçlerden birinin merkez medyanın darbe girişimine karşı durması ve darbe girişimine ortak olmaması olduğunu söyledi.

kenan-kiran.jpg

“YAZILI MEDYA HİÇBİR ZAMAN KAYBOLMAYACAK”

Yeni nesil medya ile geleneksel medyayı karşılaştıran Kıran, merkez medya ile yerel medya arasındaki uçurumun pandemi şartları nedeniyle imkan anlamında olmasa bile haberi duyurma anlamında sıfırlandığını kaydetti. Yeni nesil medyada doğru bilgiye en hızlı ulaşan ve kamuoyuna hızlı şekilde ileten kurum ve gazetecilerin öne çıktığını belirten Kıran, internetle birlikte dijital medyanın öne çıkmasıyla yazılı medyanın geri plana düştüğünü söyledi. Yerel medyanın Türk basınının en önemli gücü olduğunu vurgulayan Kıran, dijital medyaya dönüşümün de sağlaması gerektiğini kaydetti. Kıran, hâlâ etkisini sürdüren yazılı medyanın da hiçbir zaman kaybolmayacağını dile getirdi.

can-kazancioglu.jpg

“DÜNYA GİDEREK DİJİTALLEŞİYOR”

Çok kanallı yayıncılığın dijitalleşmeyi anlattığını ifade eden Daily Sabah Gazetesi Editörü Can Kazancıoğlu ise, dünyanın giderek dijitalleştiğine dikkat çekti. Dijitalleşmenin kaçınılamaz bir gerçek olduğunun altını çizen Kazancıoğlu, medyada internet sitelerinin ön plana çıkması gerektiğini dile getirdi. Dijital yayıncılığın ulaşım imkanlarının çok fazla olduğuna işaret eden Kazancıoğlu, yerel medyanın diğer şehirlerdeki insanlara ulaşmasının, okuyucu kitlesini artırmanın yolu olduğunu ve yerel medyanın bundan faydalanabileceğini kaydetti. Kazancıoğlu, web sitelerinin okuyucunun isteklerine cevap verecek şekilde düzenlenmesi gerektiğine de dikkat çekti.

rahmi-osman-kacmaz.jpg

“İÇERİĞİN HIZLI ŞEKİLDE PAYLAŞILMASI ÖNEMLİ”

İnternet sitesinin ziyaretçi sayısını nasıl artırdıklarını anlatan Daily Sabah Görsel İçerik Editörü Rahmi Osman Kaçmaz da, arama motorlarına dikkat çekerek ona göre düzenlemeler gerçekleştirdiklerini kaydetti. İçeriğin hızlı şekilde paylaşılmasının önemli olduğunu söyleyen Kaçmaz, atılan başlıkların da önemine işaret ederek anahtar kelimelerin geçirilmesi gerektiğini açıkladı. Kaçmaz, içeriğin dijital medya ile uyumlu hale getirilmesiyle rekabette ön plana çıkıldığına da işaret etti. 

 

“İNTERNET GAZETECİLİĞİNİN YASASI YOK”

Sektörde yaşanan sorunlarla çözüm önerilerinin de konuşulduğu toplantıda söz alan Antalya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Mevlüt Yeni ise, geleneksel medyanın dijital medyaya evirildiğinin herkesin malumu olduğunu kaydetti. İnternet gazeteciliğinin yayası bulunmadığına dikkat çeken Yeni, önüne gelenin gazete kurabildiğinin altını çizdi ve bunun önüne geçilmesi gerektiğini söyledi.

sam-7907.jpg

“VERGİ MUAFİYETİ GETİRİLMELİ”

Yazılı, görsel ve dijital olarak bakıldığında Anadolu medyasının hemen hemen bütün sorunlarının aynı olduğunu vurgulayan Yeni, sektörün teşviklerden yeteri kadar faydalanamadığını kaydetti. Medyaya her ne kadar ticari kuruluş olarak görülse de yerel demokrasiyi destekleyen teşviklerin olması gerektiğini söyleyen Yeni, belirli bir gelire kadar akredite olan Anadolu gazetelerine vergi muafiyeti getirilmesini gerektiğini dile getirdi. “Anadolu’nun sesi olarak gördüğümüz yayınlar mutlaka vergisel açıdan değerlendirilmeli” diyen Yeni, 20 bin liraya kadar gelirden vergi alınmaması önerisinde bulundu.

 

“GAZETECİLER BATIDAKİ ŞARTLARA KAVUŞMALI”

Yerel medyanın çok fazla sorunları olduğunu da dile getiren Yeni, “Özlük hakları, sendikal haklarda sorunlar var. Batıdaki şartlar neyse gazetecileri bu haklara kavuşturamazsak özgür basından söz edemeyiz. Ekonomik özgürlüğü olmayan bir gazeteciden, basın özgürlüğü veya başka bir özgürlüğü konuşmamızın bir anlamı yok” şeklinde konuştu.

 

“YEREL MEDYA ‘FAZİLET ADALARIDIR’”

Yerel medyanın ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi ‘Fazilet adaları’ olduğunu söyleyen Akdeniz Gerçek Gazetesi’nin Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Songül Başkaya ise, “Demokrasinin beşiği, olmazsa olmazıdır. Çok seslilik için ayrı bir renktir” dedi. Yerel medyadaki sıkıntıların pandemiyle birlikte derinleştiğini dile getiren Başkaya, ayakta kalma mücadelesi veren yerel medyanın desteklenmesi gerektiğinin altını çizdi.

untitled-1-copyg.jpg

“İNSANLAR BİRŞEYLER PAYLAŞIRKEN 40 KERE DÜŞÜNMEK ZORUNDA KALIYOR”

Medya özgürlüğünün her dönemde tartışıldığını belirten Başkaya, “Bugün basın ifade özgürlüğü vardır diye bir durumla karşı karşıya değiliz. Yerel medya olarak da ulusal medya olarak da yaşadığımız çok sıkıntılar var. Bugün sadece basın özgürlüğü değil, ifade özgürlüğünün bile sıkıntıda olduğu süreçleri yaşıyoruz. İnsanlar sosyal medyada bir şeyler paylaşırken artık 40 kere düşünerek paylaşmak zorunda kalıyor. Elbette bugünün problemi değil ama bugün yok demenin de realiteyle uygun olmadığını düşünüyorum” diye konuştu. HABER: YUSUF KATRAĞ

Bu haber toplam 1669 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim