Bugün 29 Mart 2024 Cuma
  • Antalya15 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2318.134
    %0.46
  • Dolar
    32.3415
    %0.04
  • Euro
    34.9033
    %-0.43
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Yılmaz’dan döner sermaye tepkisi
05 Aralık 2018 Çarşamba 16:00

Yılmaz’dan döner sermaye tepkisi

Performansa dayalı döner sermaye sisteminin artık içinden çıkılmaz bir hale geldiğini savunan Türk Sağlık Sen Antalya Şube Başkanı Dr. Ali İhsan Yılmaz, sistemin yeniden düzenlenmesini istedi.

Türk Sağlık Sen Antalya Şubesi tarafından bugün Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi poliklinik girişi önünde basın açıklaması yapılarak, döner sermaye sistemine tepki gösterildi. Öğle saatlerinde hastane önünde biraraya gelerek açıklama yapan sendika üyeleri, performansa dayalı döner sermaye ücretlerinin trajikomik düzeylere indiğini belirtti. Üyeler adına açıklama yapan Türk Sağlık Sen Antalya Şube Başkanı Dr. Ali İhsan Yılmaz’a, Türk Eğitim Sen Antalya 1 Nolu Şube Başkanı Oğuz Öztürk de destek verdi. Grup “Mutlu çalışan mutlu Türkiye, Kamu Sen burada, yandaş nerede?, Ekmek için kavgamız, Ne mutlu Türk’üm diyene” şeklinde sloganlar attı. Konuşmasına 5 Aralık’ın Türk kadınına milletvekili seçme ve seçilme hakkı verilişinin yıldönümü olduğunu hatırlatarak başlayan Dr. Yılmaz, tüm kadınlardan haklarına sahip çıkmalarını istedi.

 

“HAKKIMIZ OLAN MAAŞI TALEP EDİYORUZ”

“Performansa dayalı döner sermaye sistemi artık içinden çıkılamaz hale gelmiştir. Dün döner sermaye sisteminde adaletsizlik vardı, bugün bakıldığında çalışana da bir faydası kalmadığı açıktır” diyen Türk Sağlık Sen Antalya Şube Başkanı Dr. Ali İhsan Yılmaz, “Bugün performansa dayalı döner sermaye ücretleri 5-6 lira gibi trajikomik düzeylere indi. Döner sermayelerin çalışanın alın teri olduğu ilan edildi ama her ne hikmetse kurumların yaşadığı her finansal sıkıntıda döner sermayeler kullanıldı, çalışanın hakkı başkalarına dağıtıldı. Sağlık çalışanlarına ilave ücret artış taleplerine karşılık döner sermayeniz var denilerek hem kapılar kapatıldı hem de döner sermayeler yok edilerek çalışanın geliri azaltıldı. 2002 yılında bir hemşire; imam, uzman çavuş, öğretmen ve polisten fazla maaş alırken bugün onlardan daha düşük maaş almakta. Bizim onların aldıkları maaşlarda gözümüz yok ama hakkımız olan maaşı almayı talep ediyoruz” diyerek altın üzerinden bir hesaplama ortaya koydu. 2002 yılında 500 lira civarında bir maaş alan hemşirenin 5 adet tam altın alabildiğini söyleyen Yılmaz, bugün 3 bin 500 lira civarında maaş alan bir hemşirenin 5 tam altın alamadığını belirterek, “2002 yılına kıyasla altın hesabı üzerinden hemşire maaşı yarı yarıya düşmüştür” dedi.

 

“ÇÖZÜM ÜRETİLMEDİ”

Harcamalarını döner sermaye ödemelerine göre ayarlayan sağlık çalışanlarının bugün geçinemez hale geldiğini ileri süren Yılmaz, “Bir çalışanın evine borcunu ödeyemediğinden dolayı haciz gelirse, geçim sıkıntısı nedeniyle ailesindeki huzur bozulursa bunun vebali çalışanın emeğini yok eden ve bunlara kayıtsız kalanlardadır. Çünkü, döner sermaye sistemi çökerken çalışanı da girdabın içine aldı ama çare aranmadı, çözüm üretilmedi. Pansuman bile sayılamayacak tedbirler büyük çözümler gibi sunuldu” diye konuştu.

sam_4195.jpg

“ÇAĞRILARIMIZA KULAK TIKANDI”

Bugüne kadar yaptıkları çağrılara kulak tıkandığını kaydeden Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Defalarca sorunu çözün, sistem kötüye gidiyor dememize rağmen çağrılarımıza kulak tıkandı. Malum Sen’in her toplu sözleşmede döner sermayeler 400 lira artacak lafları ile çalışanlar oyalandı. Buda yetmezmiş gibi döner sermayelerden kesilen vergiler ile çalışanlar Mayıs ayında vergi dilimine takılırken döner sermayeleri emekliliklerine de yansıtılmayarak bir kez daha mağdur edilmekte. Bardak doldu, sabır taştı. Bugün yapılması gereken performansa dayalı döner sermaye sistemini yeniden dizayn etmektir. Sistem artık yamalarla kurtulacak gibi değil. Sistemi temelden yapılacak değişikliklerle düzeltmek mümkün.”

 

“ÇALIŞAN SİSTEMİN MERKEZİNE KONULMALI”

Sistem yeniden dizayn edilirken çalışanın sistemin ana ekseni olması ve merkezine konulması gerektiğini söyleyen Yılmaz, “Çalışanların aldıkları ücretleri makul bir düzeyde tutacak ve emekliliklerine de yansımasını sağlayacak adaletli bir sistem acilen harekete geçirilmeli. Sağlık Bakanlığı bu konuya öncelik vermeli ve gerekli yasal hazırlığını bir an önce tamamlamalı” diye konuştu.

 

SAĞLIK BAKANLIĞI’NA SESLENDİ

Sağlık çalışanlarının döner sermaye ile ilgili taleplerinin lütuf değil hak, ekstra bir istek değil olması gereken olduğunu vurgulayan Yılmaz, Sağlık Bakanlığı’na seslenerek, “Çalışanın döner sermayesini yok etmek yerine adaletin sağlandığı ve emekliliğe yansıtıldığı bir düzeni sağlayın. Döner sermayeler bir sorun değil çalışan için ekonomik bir iyileştirmenin adı olsun” dedi.

 

“NE ZAMAN ALANLARA İNECEKSİNİZ?”

Döner sermaye ve performans konusunda kendilerine çok sayıda serzenişte bulunanın olduğunu belirten Yılmaz, 3 bin kişinin çalıştığı Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden açıklamaya katılımın az olmasına da tepki gösterdi. Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi çalışanlarına seslenen Yılmaz, “Demek ki aldığınız döner sermayeden memnunsunuz. Demek ki bu alanlara inecek cesaretiniz yok. Döner sermaye diyoruz alanda yoksunuz. Sağlıkta şiddet diyoruz alanda yoksunuz. Sağlık çalışanları yerden yere vuruluyor diyoruz alanda yoksunuz. Ne zaman alanlara ineceksiniz?” dedi. HABER: YUSUF KATRAĞ

Bu haber toplam 7694 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim