Bugün 19 Nisan 2024 Cuma
  • Antalya18 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2530.149
    %1.85
  • Dolar
    32.5654
    %0.07
  • Euro
    34.6382
    %-0.21
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
YÖRSİAD’da  dış politika konuşuldu
22 Şubat 2018 Perşembe 14:15

YÖRSİAD’da dış politika konuşuldu

Yörük Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (YÖRSİAD) olağan kongresinde dış politika konuşuldu. Dışişleri Bakanlığı Antalya Temsilcisi Avni Aksoy’un konuk olarak katıldığı toplantıya, iş insanları büyük ilgi gösterdi.

 SİAD BAŞKANLARI DA KATILDI

 Akra Barut Otel’de gerçekleştirilen toplantıya,  ANSAİD Başkanı Sadi Kan, ANTİKAD Başkanı Leman Sedef Tuna, Seyahat Acente Yöneticileri Derneği Başkanı Sefa Altınay, Rus Kültür ve Sanat Derneği Başkanı İrina Balcı’nın yanı sıra çok sayıda iş insanı katıldı. Toplantının açılış konuşmasını YÖRSİAD Başkanı Semih Beken yaptı. Toplantıya katılan SİAD’ların başkan ve yöneticilerine teşekkür eden Beken, esprili ifadeleriyle herkesi güldürdü.

DIŞ POLİTİKA CİDDİ DEĞİŞİMLERDEN GEÇİYOR

Dışişleri Bakanlığı Antalya Temsilcisi Avni Aksoy, konuşmasına Türkiye’nin güncel dış politikasını anlatarak başladı. Dış politika konusunda güncel bir ufuk turu yapan Aksoy,  Türkiye ve dünyanın çok ciddi değişimlerden geçtiğini şu sözlerle dile getirdi: “ Dünya ve Türkiye ciddi değişimlerden geçiyor. 10 sene önce bugün yaşadıklarımızı yaşayacaksınız deseler, muhtemelen kimse inanmazdı. Kapsamlı bir değişim ve dönüşüm sürecinden geçtiğimiz muhakkak.  Güç dengeleri değişiyor. Siyasi ekonomik dengelerde, ciddi kırılmalar yaşanıyor hiç görmediğimiz. Ezberler bozuluyor. Risk ve sınamalarla karşı karşıyayız. Bunlar iyice belirginleşti. Bunun şok edici etkisi geçtikten sonra kanıksar olduk. Bunun sebebi insanların duyarsız hale gelmesi değil. Bunun gibi çok olayın ardı arkası kesilmeksizin meydana gelmesi. Soğuk savaş sonrası uluslar arası güvenlik ortamı ciddi karmaşa yaşıyor. Uluslar arası terörizm, kitle imha silahlarının yaygınlaşması, yoksulluk, iklim değişikliği ve mülteci krizi bunlardan bazıları.  Kapımızda bütün bunlar oluyor. Türkiye’de sadece 3,5 milyon Suriyeli mülteci yaşıyor. Bizim bulunduğumuz coğrafya itibariyle ister istemez jeopolitik denklem yeniden şekilleniyor”

GİRİŞİMCİ İNSANI DIŞ POLİTİKA

Türkiye’nin dış politika anahtarının ‘yurtta sulh dünyada sulh’ olduğuna vurgu yapan Büyükelçi Aksoy, bu kavramın dünya için de önemli bir kavram olduğuna vurgu yaptı. Türkiye’nin dış politikasının girişimci insanı bir politika olduğunu anlatan Aksoy, buna örnek olarak 3,5 milyon Suriyelinin Türkiye’de misafir edilmesini gösterdi. Her koşulda insanı merkeze alan bu dış politika formülünün, devletler arasında işbirliği imkanı doğurduğunu söyleyen Aksoy; “ Girişimci ve insani dış politika demek, her koşulda insanı merkeze alan dış politika formülüdür.  3.5 milyon insanı ülkemizde misafir ediyorsak, insanı dış politikadır. Mevcut işbirliği imkânlarımızı değerlendiriyoruz. Yeni işbirliği imkânları yaratıyoruz. Dostluklarımızı artırıyoruz. Şuanda Suriye hariç kavgalı olduğumuz bir ülke yok. Ekonomik olarak bölgesel düzeyde etkin roller üstleniyoruz.  Girişimci insanı dış politikamız, kaynağını coğrafi zenginliğimizden alıyor. 15 yıldır iç siyasi istikrar, ekonomik büyüme, beşeri özellik ve kültürel derinliğimizden alıyor. Dış politikada yakın çevremizdeki ülkelerle ilişkilerimizi geliştiriyoruz. Kıta ölçekli açılım politikalarını gerçekleştiriyoruz. Stratejik ilişkilerimizi geliştiriyoruz” diye konuştu.

DİYALOG, ÜLKELER ARASI TİCARETİ ARTIRDI

Dışişleri Bakanlığı Antalya Temsilcisi Avni Aksoy, Türkiye’nin yürüttüğü dış politikanın ülkeye sağladığı ekonomik faydalardan da bahsetti. Bugüne kadar 19 ülke ile serbest ticaret anlaşması imzalandığını aktaran Aksoy; “Ticaretin karşısında en büyük sıkıntı gümrüklerin mevzuatıdır. Bugüne kadar 19 serbest ticaret anlaşması imzaladık. En büyük anlaşma Gümrük Birliği’dir. Yüksek düzeyde stratejik istişare konseyi kurulumuz, ülkeler arasında ticaret hacmini artırdı. 2002’de dış ticaret 14 Milyar dolar iken, bugün 74 milyar dolara yükseldi. Bu da ülkeler arasında diyalog geliştirmenin ticarete faydasının en büyük örneğidir” diye konuştu.  Aksoy, Gümrük Birliği ile yapılan anlaşmanın, mutlaka güncellenmesi gerektiğini de söyledi. Bu anlaşmanın artık Türkiye’nin çıkarına olmadığına dikkat çeken Aksoy; “ Gümrük Birliği anlaşmasını artık masaya yatırmamız gerekiyor” diye konuştu.

“İÇ HUZUR VARSA TURİZM VAR”

Türkiye’nin turizm pazarını sürekli artırdığını söyleyen Aksoy, bunun sebebini ülkedeki iç istikrara bağladı. Afrin’e yapılan operasyonların hiçbir şekilde turizmi etkilemediğine dikkat çeken Aksoy; “ Bizim turizmdeki pazarımızı korumamız tek bir şeye bakıyor. Ülkemizde huzur, güven ve istikrarın ne kadara bakıyor. Afrin’e bizim operasyon yapmamız turistleri ve tur operatörlerini etkilemiyor. Ama bizim içeride istikrarsızlık olsaydı tepkiyi hemen görürdük” diye konuştu.

TÜRKİYE’NİN AB’DEN BEKLENTİLERİ

Dışişleri Bakanlığı Antalya Temsilcisi Avni Aksoy, Türkiye’nin Avrupa Birliği ile olan ilişkisini de anlattı. Türkiye’nin hiçbir zaman Avrupa’dan kopmadığını ve üyelik sürecini devam ettirmek istediğini dile getiren Aksoy,  Türkiye’nin AB ile imzaladığı Gümrük Birliği anlaşmasının güncellenmesi gerektiğine dikkat çekti. Aksoy; “Avrupa Birliği üyeliği nihai hedefimizdir. Bir seçenek de değildir, zorunluluktur.  Tarihimize baktığımız zaman Türkiye, Ortadoğu’nun,  Doğu Akdeniz’in, Balkanların değil Avrupa’nın hasta adamıydı.  Türkiye’nin Avrupa’dan ayrı düşünülmesini tasavvur edemiyorum. Ama aynı zamanda bölge ülkelerin tamamıyla da ilişkimizin olması gerekiyor. AB ile ilişkilerimiz çok boyutlu.  Üzülerek gözlemlediğimiz şey, günlük siyasi hezeyanlardan kaynaklanan sebeplerle bazı konular öne çıkıyor.  Mesela AB, mülteci akımını kesin diyor ama ticarete gelince sonra konuşuruz diyor.  Kendi çıkarlarının nerede olduğunu bilmiyorlar. Avrupa’nın bize günü birlik siyasi yaklaşımlarla üyelik sürecine bakıyor. AB’den, 15 Temmuz silahlı darbe girişiminde istediğimiz desteği bulamadık. Terör örgütü FETÖ’ nün aranan bütün üyelerin Hollanda izin vermiş. Terörizmle mücadelede samimi işbirliği bekliyoruz. Vize serbestîsini derhal başlatılmasını bekliyoruz. Gümrük Birliği’nin artık güncellenmesini bekliyoruz. Gümrük Birliği lehimize işlemiyor. Suriyeli mülteciler için söz verdikleri fonların tamamının aktarılmasını bekliyoruz. Avrupa’da ırkçılık, İslam düşmanlığı artıyor. Bu konuda bizimle işbirliği yapılmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.

 

AKSOY’A PLAKET VERİLDİ

Yaklaşık 2 buçuk saat süren toplantının ardından, iş adamları dış politika konusunda Büyükelçi Avni Aksoy’a sorular yöneltti. YÖRSİAD olağan toplantısı, Aksoy’a plaket sunumu ile sona erdi. (Haber: Eyüp KOÇAK)

Bu haber toplam 9567 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim