Bugün 26 Nisan 2024 Cuma
  • Antalya20 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2427.694
    %-0.04
  • Dolar
    32.5699
    %0.15
  • Euro
    35.0032
    %0.66

Eyüp Koçak / Muhabir Türk

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Eyüp Koçak / Muhabir Türk

You Tube’a RTÜK sansürü mü?

23 Mart 2018 Cuma 04:02

 RTÜK’e internet yayınlarını denetleme yetkisi veren tasarı, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edilerek yasalaştı. Kabul edilen yasaya göre; radyo, televizyon hizmetlerini sadece internet üzerinden sunmak isteyen şirketler, RTÜK’ten yayın lisansı almazsa hizmet veremeyecek. Uzun süre konuşulan ve kamuoyunda ciddi tartışmalara neden olan konu, alışılagelmiş pek çok alışkanlığın sona ermesi demek.  

Herkesin aklında pek çok soru var.  Birçoğu bu tasarının sansüre neden olacağını düşünürken,  diğer bir çoğunluk da denetimin oldukça faydalı olacağını savunuyor. Radyo Televizyon Üst Kurulu Üyesi Taha Yücel, NTV’de katıldığı canlı yayında konuya ilişkin merak edilen soruları yanıtladı.  

RTÜK Üyesi Yücel,  daha önce geleneksel yayın ortamlarıyla meşgul olan kurumun, bundan sonra internet ortamında iletilen yayınlarla da meşgul olacağını söyledi. Torba tasarıda kabul edilen yasanın içeriğine de değinen Yücel, son zamanlarda sayısı artan ve abonelikle işlerliğini sürdüren dizi platformlarının da, RTÜK denetime tabi tutulacağını aktardı.  Söz konusu tasarının mecliste yasalaşmasına saygılı olduğunu söyleyen Yücel, mevcut yasa ile ilgili çekincelerini de canlı yayında dile getirdi. Mevcut yasanın, ileride toplumun beklentilerini karşılamada bir takım sorunlar yaratacağını söyleyen RTÜK üyesi Yücel, internetin bir bütün olarak tekrar ele alınmadan getirilen denetimin sağlıklı sonuçlar vermeyeceğine dikkat çekti.

Getirilen yeni yasa ile ilgili sansür eleştirilerine de değinen Yücel; dünyada ve Türkiye’de internetin sahipsiz olmadığını, denetime tabi tutulduğunu hatırlattı. Her ne kadar internetin özgürlük alanı geniş olsa da, pek çok unsurlar bakımından denetlendiğinin altını çizen Yücel,  mevcut yasa ile You Tube gibi platformların da RTÜK denetimine tabi tutulabileceğinin sinyalini verdi.

Türkiye,  internet kullanımının en yaygın olduğu ülkelerin başında geliyor. Özellikle son dönemlerde Blu TV, Puhu TV gibi internet yayıncılığı yapan siteler arttı. Televizyon kanallarında biplenen küfürlü ifadeler,  bu iki platformda sansürsüz olarak izleyiciye ulaştırılıyor. Bu konuda RTÜK’e de çok sayıda şikâyet gitmiş. Ama işin şöyle bir enteresan tarafı da var. Televizyon kanalında sansürlenen diziler artık rağbet görmüyor. Pek çok kişi, sırf edilen küfrü duymak için internet yayıncılığı yapan platformları tercih ediyor.   

RTÜK’e verilen yetki, bir yere kadar savunulabilir. Ancak lisans alma zorunluluğu You Tube gibi özgün içeriklerin üretildiği alanları da kapsarsa o zaman film kopar.  Sadece film kopmaz, Türkiye’yi dünyadan ciddi anlamda uzaklaşır. Sansür söylentileri söylentiden öte bir duruma geçer. Türkiye’de internet sitelerinin denetimini yapan mekanizmaların tek açı altında olması, suç unsuru taşıyan kategorilerin belirlenerek bir denetimin ortaya konması daha sağlıklı olur düşüncesindeyim. Belden aşağı edilen küfürlerin dizi aralarına sıkıştırılmasına ben de karşıyım. TV’lerdeki denetleme mekanizmaları, bu dizileri yayınlayan platformlar için geçerli olmalı. Asla ve asla You Tube gibi bireysel kullanıcıların yayın platformlarına el sürülmemeli.

 

 

 

 

 

Bu yazı toplam 2511 defa okunmuştur.
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim