Bugün 20 Nisan 2024 Cumartesi
  • Antalya20 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2496.161
    %0.03
  • Dolar
    32.4971
    %0.13
  • Euro
    34.5977
    %-0.09

Mustafa Yetgin

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Mustafa Yetgin

Zeytin ve sağlığımız

01 Aralık 2018 Cumartesi 01:58
Sadece Sonbahar ve Kış aylarının değil, tüm sene boyunca tükettiğimiz zeytin ve zeytinyağı sağlığımız açısından çok mühim bir besin kaynağı.
Şunu ifade etmem gerekir ki; zeytinyağı sağlık iksiri desem yanlış olmaz.
Ülkemizde son senelerde  zeytinlik alanların azalması gerçekten üzücü bir durum.
Asırlardır insanlığın tükettiği bu doğal besin kaynağı hem yeşilliğiyle, hem besin değeriyle, hem de yağıyla büyük fayda sağlıyor.
   Sağlık açısından en yararlı ürünlerden birisi olan zeytinyağı yaklaşık 5000 yıl önce keşfedildiği düşünülmektedir. Çok yüksek besinler içerdiğinden dolayı yaygın olarak hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır.
   Zeytinyağı eski Mısır  medeniyetinden itibaren çok yaygın olarak kozmetik ürünlerinde kullanılmaktadır. Hem dahili hem de harici olarak kullanılmaktadır. Cilt ve saç sağlığı dışında sindirim sistemi sağlığını korumak için de eski çağlardan beri kullanılmaktadır.
  Zeytinyağı E ve K vitaminleri açısından çok zengindir. Bunun dışında kalsiyum, demir, sodyum ve potasyum içermektedir.
   Doğal zeytinyağı cildin kimyasal yapısına çok daha uygundur. Bu özelliği sayesinde özellikle kuru ciltlere oldukça faydalıdır. Bunun yanında dirsek ve dizlerde aşırı kuruma sonucu meydana gelen sertleşmelere karşı çok etkilidir. Düzenli olarak kullanıldığı zaman cildin yumuşak kalmasını sağlar.
   Zeytinyağı aynı zamanda cildin üzerinde kötü görünümlü stresleri, siyah lekeleri ve akneleri tedavi edebilir. Ayrıca ciltlerde meydana gelen çatlakları gidermeye yardımcı olur. Bunun için söz konusu hastalıklardan etkilenen bölgelere haftada 3 kere uygulamak yeterlidir.
Zeytinyağı aynı zamanda makyaj çıkartmak için de kullanılmaktadır. Zeytinyağı diğer kimyasal maddelerin aksine cildi tahriş etmeden ve sertleşmesine neden olmadan makyajların çıkarılmasını sağlar.
   Zeytinyağı hassas ciltler için önemli bir şifa kaynağıdır. Hassas ciltler genelde diğer ürünlere karşı alerji eğilimlidir. Fakat zeytinyağı özellikle hint yağı ile karıştırılarak kullanıldığında cilt temizliğini de sağlayabilir. Cildi serbest radikallerden, yağlardan ve ölü hücrelerden temizleyerek cildin sağlıklı bir şekilde hava almasını ve sürekli nemlenmesini engeller. Bunun dışında nemlenmeyi sağladığı için özellikle kuru ciltlerde meydana gelen dökülme sorunlarını giderir.
Zeytinyağı etkili bir antioksidandır. Bu özelliğinden dolayı serbest radikallerin neden olduğu kırışıklık, tahriş ve yaşlanma sorunlarını geciktirebilir. Ayrıca cilt hücrelerinin yenilenmesini ve sürekli sağlıklı kalmaları için gerekli olan mineralleri ve vitaminleri sağlar.
Zeytinlik alanlarımızı koruyalım ve geliştirelim.
Sağlıklı günler dileğimle.
Bu yazı toplam 2011 defa okunmuştur.
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim