Bugün 29 Mart 2024 Cuma
  • Antalya27 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2325.019
    %0.79
  • Dolar
    32.3529
    %0.08
  • Euro
    34.9558
    %-0.26
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
“19 Mayıs, kutlu bir gündür”
19 Mayıs 2022 Perşembe 13:17

“19 Mayıs, kutlu bir gündür”

19 Mayıs 1919 tarihinin emperyalist işgale karşı kurtuluş darbesinin vurulduğu kutlu bir gün olduğunu vurgulayan Türk Eğitim Sen Antalya 1 Nolu Şube Başkanı Oğuz Öztürk, o dönemde verilen büyük mücadeleye dikkat çekti.

19 Mayıs 1919 tarihinin emperyalist işgale karşı kurtuluş darbesinin vurulduğu kutlu bir gün olduğunu vurgulayan Türk Eğitim Sen Antalya 1 Nolu Şube Başkanı Oğuz Öztürk, o dönemde verilen büyük mücadeleye dikkat çekerek, “Cumhuriyet'e giden bu yol unutulmayacak ve unutturulmayacak” dedi.

 

Türk Eğitim Sen Antalya 1 Nolu Şube Başkanı Oğuz Öztürk, İl Kadın Kolları Başkanı İlknur Borazan, İl Başkan Yardımcıları Fatih Taşkınöz, Varol Civcir, Erol Çetin ve Levent Erdoğdu ile birlikte 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı nedeniyle düzenlenen çelenk sunma törenine katıldı. Bugün sabah Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleştirilen törende Türk tarihinde önemli bir yere sahip olan 19 Mayıs ile ilgili duygularını dile getiren Öztürk, “19 Mayıs, emperyalist işgale karşı kurtuluş darbesinin vurulduğu kutlu bir gündür” diye konuştu.

 

“İTİLAF ASKERLERİ VATANIN HER KARIŞINDA CİRİT ATIYORDU”

Döneme ilişkin hatırlatmalarda bulunan Öztürk, “Mustafa Kemal Paşa, 19 Mayıs 1919’da Samsun’a ilk adımı attığında Osmanlı İmparatorluğu, Mondros Mütarekesiyle fiilen sona ermiş, İstanbul işgal edilmiş, itilaf askerleri vatanın her karışında cirit atıyordu. Adana, Antep, Urfa, Maraş, Konya, Antalya, İzmir kısacası yurdun dört bir yanı ablukaya alınmış, zararlı cemiyetler devleti içten yıkmak için faaliyetlerini sürdürürken, dışarıdan manda heveslileri müstemleke ve biat eden bir devlet için var gücüyle çabalıyordu. Mütareke döneminin ağır koşulları nedeniyle devletimizin hem siyasi, hem iktisadi geleceği tehdit altındaydı” dedi.

untitled-1y.jpg

“TOPYEKUN MÜCADELE KARARI ALINDI”

Mustafa Kemal Paşa’nın Samsun’a çıkmasının ardından, Havza ve Amasya genelgelerinin yayınlandığını hatırlatan Öztürk, “Tüm yurt çapında milli bilincin yerleşmesi için mitingler yapıldı, halk uyanışa çağrıldı. Bu mitinglerde edebi konuşmalarıyla kitleleri kendisine hayran bırakan Halide Edip Adıvar, Mehmet Emin Yurdakul, Hamdullah Suphi Tanrıöver gibi isimler önemli bir rol oynadı. Her birini saygı ile anıyoruz. Erzurum ve Sivas Kongreleriyle de milli sınırlar içinde vatanın bölünmez bir bütün olduğu, parçalanamayacağı, her türlü yabancı işgal ve müdahalesine karşı milletin topyekun kendisini savunacağı ve direneceği duyuruldu. Misak-ı Millinin temellerinin atıldığı Erzurum ve Sivas Kongresi ile Son Meclis-i temellerinin atıldığı Erzurum ve Sivas Kongresi ile Son Meclis-i Mebusan tarafından 28 Ocak 1920’de kabul edilen 6 maddelik milli andın yani Misak-ı Milli kararlarının 17 Şubat 1920’de tüm dünyaya duyurulması ise milli mücadelenin dönüm noktalarıydı” diye konuştu.

 

“KURTULUŞ DARBESİNİN VURULDUĞU KUTLU GÜN”

Cumhuriyet'e giden bu yolun unutulmayacak ve unutturulmayacak olduğunu vurgulayan Öztürk, “Biz Türk gençliğine güveniyoruz. İnanıyoruz ki; Türk gençliği her durum ve şartta vatanının esenliği için çalışmaktan geri durmayacak, Atamızın fikirleri ışığında bilgisi, donanımı, kapasitesi ile fark yaratacak, tarihini unutmadan, tarihe değer katarak ilerleyecektir. 19 Mayıs, emperyalist işgale karşı kurtuluş darbesinin vurulduğu kutlu bir gündür. 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramını en kalbi duygularımızla kutluyor;  devletimizin kurucusu büyük Atatürk’ü, silah arkadaşlarını ve şehitlerimizi saygı, minnet ve rahmetle anıyoruz” ifadelerini kullandı. HABER: MUSTAFA YETGİN

Bu haber toplam 4193 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim