Bugün 19 Mart 2024 Salı
  • Antalya15 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2241.165
    %-0.14
  • Dolar
    32.3322
    %0.06
  • Euro
    35.1608
    %-0.13
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Akdeniz Meyve Sineği ile "Dijital Zararlı Tespit Tuzağı"yla mücadele
03 Şubat 2023 Cuma 09:28

Akdeniz Meyve Sineği ile "Dijital Zararlı Tespit Tuzağı"yla mücadele

Çukurova Bölgesi'nde özellikle turunçgil üretiminde ürün kayıplarına neden olan Akdeniz Meyve Sineği ile mücadelede çığır açacak "Dijital Zararlı...

Çukurova Bölgesi'nde özellikle turunçgil üretiminde ürün kayıplarına neden olan Akdeniz Meyve Sineği ile mücadelede çığır açacak "Dijital Zararlı Tespit Tuzağı" prototipi imal edildi.

Cihaz, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sait Muharrem Say'ın danışmanlığında yürütülen doktora tezi çerçevesinde doktora öğrencisi Ziraat Yüksek Mühendisi Ahmet Dündar tarafından geliştirildi.

Geliştirilen cihaz, başta Akdeniz Meyve Sineği olmak üzere dijital ortamda tanımlanmak şartıyla tüm zararlılarla mücadelede erken uyarı sistemi olarak kullanılabilecek. Muadillerine kıyasla çok daha etkin ve kolay işletilebilen cihaza ait bir de cep telefonu uygulaması geliştirildi. Sistemin parçası olan cep telefonu uygulamasıyla, önceden tanımlanmış zararlı eşik değerleri ve iklim parametreleri birlikte değerlendirilerek, günlük zararlı yoğunluğu hakkında üreticiler tespit ettikleri saat diliminde uyarı mesajı alacaklar.

Tescil ve patent işlemleri devam ediyor

Bu özellikleriyle sistem, iklim parametreleri ve zararlı yoğunluğu arasındaki ilişkinin, yapay zeka teknolojisiyle modellenmesi sonucunda, üreticiler ve ilgili kurumlar için erken uyarı sistemi olarak kullanılabilecek.

Geliştirilen dijital platformun yaygınlaşmasıyla, tarım ilacı uygulama sayı ve miktarının azalacağını vurgulayan Doç. Dr. Sait Muharrem Say, bu durumun üretim maliyetlerinde azalma, üretimde kalite ve miktar artışı ile çevre ve halk sağlığı alanlarında yararlar elde edileceğini ifade etti.

Ziraat Yüksek Mühendisi Ahmet Dündar da, geliştirilen dijital sistemin saha çalışmalarının tamamlandığını, seri üretim için gerekli tescil ve patent işlemlerinin devam ettiğini vurguladı.

Antalya Son Haber

Bu haber toplam 1858 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim