Bugün 26 Nisan 2024 Cuma
  • Antalya27 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2435.681
    %0.33
  • Dolar
    32.5203
    %-0.13
  • Euro
    34.8906
    %-0.16
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
“AKS en doğru projelerimizden birisi”
29 Temmuz 2022 Cuma 17:22

“AKS en doğru projelerimizden birisi”

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, “ATSO olarak en doğru projelerimizden birisi AKS projesidir” dedi. Kent kültür sanatına önemli bir katkı sağlayan AKS’nin Pazar günü sona erecek olan Rodin sergisine ev sahipliği yaptığını hatır

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, “ATSO olarak en doğru projelerimizden birisi AKS projesidir” dedi. Kent kültür sanatına önemli bir katkı sağlayan AKS’nin Pazar günü sona erecek olan Rodin sergisine ev sahipliği yaptığını hatırlatan Çetin, dünyanın en büyük sanatçılarından birinin daha Antalya’dan geçtiğine dikkat çekti.

 

Antalya Kültür Sanat (AKS), 19 Mayıs tarihinden bu yanadır Modern heykelin öncüsü olarak bilinen dünyaca ünlü Fransız heykeltıraş Auguste Rodin’in (1840-1917) eserlerinin yer aldığı “Tutkunun Heykeltıraşı Rodin – Erbil Arkın Özel Koleksiyonu’ndan Bir Seçki” adlı sergiye ev sahipliği yapıyor. Sanatseverlerin heyecanla takip ettiği sergi, Pazar günü son misafirlerini ağırlayacak. Rodin sergisinin 2022 yılında Antalya için en önemli olaylardan birisi olduğunu kaydeden ATSO Başkanı Davut Çetin, dünyanın en büyük sanatçılarından birinin daha Antalya’dan geçmiş olduğunu söyledi.

fsythzewaair0lt-1-1024x683.jpg

“YERLEŞİK YABANCILAR DA İLGİ GÖSTERDİ”

Serginin ulusal basında da büyük ilgi görerek haberler ve makaleler yazıldığını belirten Çetin, “Bazı liselerimiz özel ziyaretler düzenledi. Serginin kent turizmine de katkısı olduğunu gördük. Bu serginin Antalya’dan sonra İstanbul’a gideceğine inanıyorum. Sergiye özellikle Antalya’da yaşayan yabancılar da ilgi gösterdi. Keşke halkımız ve gençlerimiz de daha fazla yararlansaydı. Fakat kent kültürü konusunda daha çok yol kat etmemiz gerekiyor” dedi.

 

“AKS EN DOĞRU PROJELERİMİZDEN BİRİSİ”

“Antalya da Türkiye gibi kırsal kültürden kent kültürüne geçemiyor. Bir şehri, şehir için çalışan eşraf ile elitler yaratır. Eşraf ve elit, kültür ve sanatı destekleyerek kent kültürünü geliştirir” diyen Çetin, “Kent rantı yüksek olunca kültür peşinde koşan eşraf değil, rant peşinde koşan kent ağaları ortaya çıkıyor. ATSO olarak en doğru projelerimizden birisi AKS projesidir. Bunun için bu projeyi başlatan ve destekleyen herkese bir kez daha teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

 

27 ESERLİK KOLEKSİYON

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası’nın 140. kuruluş yıldönümü dolayısıyla, Girne’de bulunan Arkın Yaratıcı Sanatlar ve Tasarım Üniversitesi (ARUCAD) ve The Arkın Rodin Collection Gallery iş birliği, Kültür ve Turizm Bakanlığı desteğiyle düzenlenen sergide, Kıbrıslı iş insanı Erbil Arkın’ın özel koleksiyonundan derlenen 22 eser yer alıyor. Aralarında Öpücük, Sonsuz Bahar, Düşen Adam, Eve gibi ikonik yapıtların da yer aldığı sergi, sanatçının tasarladığı ve bir kısmı sanatçı hayattayken dökümü yapılmış, bir kısmı da daha sonra Rodin Müzesi tarafından sınırlı sayıda üretilmiş heykellerden oluşuyor. Erbil Arkın’ın İngiltere’de güzel sanatlar eğitimi aldığı yıllarda başlayan ve giderek tutkuya dönüşen Rodin hayranlığının sonucunda oluşan ve şimdilik 27 eserlik koleksiyon, Rodin’in kariyeri boyunca dönüm noktalarını oluşturan birçok eseri barındırıyor. Sanatçının ilk sergileme girişimi olan ancak 1864 Paris Salonu’na kabul edilmeyen ‘Kırık Burunlu Adam’  büstü, 1875’te ürettiği ve çok gerçekçi olduğu için doğrudan modelden kalıp alınarak uygulandığı eleştirilerine uğrayan ‘Tunç Çağı’,  Cehennem Kapıları adlı yapıt için üretilmiş ve sonra her biri teker teker ikonlaşmış ‘Öpücük’, ‘Düşen Adam’, ‘Eve’ adlı eserler bunlardan bazıları. Sergi bu 27 parçadan kondisyon veya nakliye güçlüğü nedeniyle getirilemeyen 5 parça dışındaki bütün koleksiyonu kapsıyor.

895c53ca-e0c6-404a-a5fc-df94a4b42211-1024x768.jpg

PAZAR GÜNÜ SONA ERİYOR

Avrupa sanatının köklü heykel geleneğini 19. yüzyılın romantizminden 20. yüzyıla ve modern çağın büyük sanat serüvenine taşırken, izleyenleri antik söylencelerin içinden geçen bir yolculuğa çıkaran “Tutkunun Heykeltıraşı Rodin – Erbil Arkın Özel Koleksiyonu’ndan Bir Seçki” isimli sergi, Pazar günü (31 Temmuz 2022) sona erecek. HABER: EROL YILDIZOĞULLARI

Bu haber toplam 2597 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim