Bugün 29 Mart 2024 Cuma
  • Antalya17 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2324.301
    %0.76
  • Dolar
    32.363
    %0.09
  • Euro
    34.9365
    %-0.39
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Altın Portakal’da 59’ncu heyecan…
15 Eylül 2022 Perşembe 17:24

Altın Portakal’da 59’ncu heyecan…

Türkiye’nin en uzun soluklu festivallerinden Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin 59’ncusu bu yıl 1-8 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

Türkiye’nin en uzun soluklu festivallerinden Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin 59’ncusu bu yıl 1-8 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Bu yılki afişleri Türk sinemasının efsane isimleri Filiz Akın ile Ediz Hun’un süslediği festivalin onur ödüllerini Perihan Savaş ve Erkan Can, Yaşam Boyu Başarı ödülünü ise Zerrin Tekindor alacak. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Türkiye’nin uluslararası alandaki markası olan Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin sinemanın ve Antalya’nın gururu olduğunu vurguladı. Böcek, tüm sanatseverleri festival coşkusunu yaşamak için 1-8 Ekim’de Antalya’ya davet etti.

 

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde bu yıl 59’ncusu düzenlenecek Antalya Altın Portakal Film Festivali, 1-8 Ekim tarihleri arasında gerçekleşecek. Festivalin basın toplantısı dün şehir merkezindeki bir otelde gerçekleştirildi. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, festivalin idari direktörü Av. Cansel Tuncer, Festival Yönetmeni Ahmet Boyacıoğlu, Antalya Film Forum’u temsilen oyuncu Damla Sönmez, belediye bürokratları ve çok sayıda gazetecinin katıldığı toplantıda, festival afişi, Onur Ödülü sahipleri, festivaldeki yenilikler ve festival programından detaylar paylaşıldı. Festival yönetmeni Ahmet Boyacıoğlu, biletlerin 3 ve 5 lira olarak belirlendiğini açıkladı. Festivalin son 2 yıldır pandemiye rağmen düzenlenmeye devam edildiğine dikkat çeken Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek ise, “Ülkemizin uluslararası alandaki markası, sinemamız ve Antalyamızın gururu olan Altın Portakal Film Festivalimiz bu yıl 59 yaşında. Son 2 yıldır insanlık, ülkemiz ve Antalyamız felaketlerin gölgesi altındaydı. Hepimiz için çok zorlu bir süreçti. Ancak, her şeye rağmen festivalimize ara vermedik. O kara bulutların sanatın ışığıyla dağılacağına inandık. Birliğimizi, beraberliğimizi, umudumuzu sanatın çatısı altında buluşarak pekiştirdik. Bu yıl bir kez daha yine o çatı altında mutlulukla, sevinçle buluşacağız” dedi.

basin-toplantisi00006.jpg

AFİŞİN YILDIZLARI FİLİZ AKIN VE EDİZ HUN

“Bizleri yalnız bırakmayan ve bu güzel buluşmaya varlıklarıyla bir kez daha değer katacak olan tüm sanatçılara, sektör temsilcilerine, sinema emekçilerine ve sinemaseverlere teşekkür ediyorum” diyen Böcek, “Bu yıl afişimizde yer alan ve afiş yüzümüz olan sinemamızın iki efsane ismi Filiz Akın ve Ediz Hun’a şükranlarımı sunuyorum. Onur ödüllerimizin sahipleri Perihan Savaş ve Erkan Can’a, Yaşam Boyu Başarı Ödülümüzü alacak olan Zerrin Tekindor’a sanatla geçen nice yıllar diliyorum” ifadelerini kullandı.

 

KORTEJ YENİDEN DÜZENLENİYOR

Yarım asrı geride bırakan festivalin Türk sinemanın tarihi olduğunu vurgulayan Böcek, “Bu tarih taşıdığı değerlerle anlamlıdır. Göreve geldiğimizde özüne döndürdüğümüz festivalimizin pandemi nedeniyle ara verilmek zorunda kalınan bazı değerlerine bu yıl nihayet kavuşacağız” diyerek, sanatçıların halkla buluştuğu geleneksel kortejin yeniden düzenleneceğini müjdeledi. Böcek, sinema TIR’ının da geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi ilçeleri dolaşmaya devam edeceğini bildirdi.

sam-3657.jpg

“PEK ÇOK YENİLİK VAR”

Festival kapsamında pek çok yeniliğe de imza atıldığını belirten Böcek, şunları dile getirdi:

“Göreve gelir gelmez tamamlanması için hızla çalışmalara başladığımız ve önümüzdeki günlerde kapılarını açacak olan Doğu Garajı Kültür ve Ticaret Merkezi’nde bu yıl ilk kez film gösterimleri yapılacak. Bu anlamda kültürel yaşama yeni bir soluk getirdiğimiz için mutluyuz. Yine bu yıl ilk kez Edebiyat Uyarlaması Uzun Metraj Senaryo Yarışması düzenliyoruz. Nitelikli eserlerin sinemaya uyarlanmasını teşvik edecek, yapımcı ve üreticilerin yeni filmler üretmesine maddi, manevi katkı sağlayacak ve sinemamıza güçlü senaryolar kazandıracak olan böyle bir yarışmanın Türkiye’de ilk kez Antalya Altın Portakal Film Festivalimizde düzenlenecek olmasının da gururunu yaşıyoruz. Antalya’yı kültür ve sanatın başkenti yapma yolunda durmaksızın çalışıyoruz. Geçtiğimiz yıllarda başlattığımız ve yurdun dört bir yanından öğrencilerimizin katıldığı ‘Altın Portakal Sinema Okulu’ bu yıl da devam edecek. Ayrıca Belediyemizin Hollanda Büyükelçiliği’nin katkılarıyla düzenlediği ‘Yeni Nesil Sinema Okulu’ projesi kapsamında kız öğrencilerimiz tarafından çekilen 5 kısa filmin özel gösterimleri yapılacak.”

 

“AYAĞIMIZI YORGANIMIZA GÖRE UZATTIK”

Festival bütçesiyle ilgili bir soruya cevap veren Başkan Böcek, “Ayağımızı yorganımıza göre uzattık. Bütçemizi ona göre ayarladık” diyerek Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ne kadar katkı vereceğinin de önümüzdeki günlerde belli olacağını açıkladı.

 

AFİŞTE ANKARA EKSPRESİ FİLMİNDEN BİR FOTOĞRAF KULLANILDI

Afişle ilgili bilgi veren Festival İdari Direktörü Cansel Tuncer ise, “Festival öze dönüş yolculuğunda sinemamızın usta isimlerine vefa borcunu unutmuyor. Afişimiz bu yıl, Yeşilçam’da izlenme rekorları kıran filmlerde başrol oynayan, sinemamızın usta isimleri Filiz Akın ve Ediz Hun’un 1970 tarihli ‘Ankara Ekspresi’ filminin setinde çekilen bir fotoğraf ile oluşturuldu. Ankara Ekspresi, 1971 Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde En İyi Film dahil olmak üzere 5 ödül kazanmış bir film. Hem bu önemli filmi tekrar hatırlamak, hem de Filiz Akın ve Ediz Hun’un eşsiz fotoğrafına afişimizde yer vermek bizim için çok mutluluk verici” diye konuştu.

sam-3659.jpg

KIZ ÖĞRENCİLERİN ÇEKTİĞİ 5 KISA FİLMİN ÖZEL GÖSTERİMLERİ YAPILACAK

Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilen ve Hollanda Büyükelçiliği tarafından fon desteği sağlanan “Yeni Nesil Sinema Okulu” projesiyle sinema alanında kariyer yapmak isteyen kız öğrencilerin desteklenmesinin amaçlandığına da dikkat çeken Tuncer, “Türkiye’deki tüm üniversitelerin ilgili fakültelerinde eğitim gören kız öğrencilerin toplumsal cinsiyet eşitliği, kadın hakları gibi konularda film çekmelerini teşvik etmeye yönelik proje kapsamında gelen başvurular; Bitlis, Mersin, Van ve Akdeniz üniversitelerinden akademisyenlerin de içinde bulunduğu ön eleme kurulu tarafından değerlendirildi. Ana jüri tarafından seçilen 5 projenin öğrencileri sinema profesyonellerinden oluşan bir ekiple verimli bir eğitim ve atölye süreci yaşadılar ve filmlerini çekebildiler. Bu filmleri 2 Ekim’de festival kapsamında gösterecek olmaktan çok mutluyuz” açıklamasında bulundu.

 

“BİLETLER 3 VE 5 LİRA”

Oldukça güçlü bir program hazırlandığını belirten Festival Yönetmeni Ahmet Boyacıoğlu ise, ulusal uzun metraj yarışmasındaki filmlerin bazılarının yurt dışındaki festivallerde gösterildiğini kaydetti. 45 uzun metraj, 167 kısa metraj ve 52 belgesel filmin başvuru yaptığını bildiren Boyacıoğlu, başvurulardan memnun olduklarını söyledi. Biletlerin enflasyondan etkilenmediğini vurgulayan Boyacıoğlu, 3 lira ve 5 lira olarak belirlendiğini açıkladı.

sam-3667.jpg

ONUR ÖDÜLLERİ PERİHAN SAVAŞ VE ERKAN CAN’A

Festivali’nin açılış gecesinde 1974 yılında “Bedrana” filmiyle Altın Portakal En İyi Kadın Oyuncu Ödülü’nü kazanan, beyazperdede sayısız filmde unutulmaz performanslara imza atan Perihan Savaş ile 1999 yılında “Gemide”, 2006 yılında “Takva” filmleriyle Altın Portakal En İyi Erkek Oyuncu Ödülü’ne layık görülen Türk sinemasının önemli filmlerinde rol alan Erkan Can’a Onur Ödülü verilecek. Yaşam Boyu Başarı Ödülü ise, hem tiyatro sahnesinde, hem beyazperdede, hem de televizyonda birbirinden farklı rollerde karşımıza çıkan ressam - oyuncu Zerrin Tekindor’a verilecek.

 

ALTIN PORTAKAL SİNEMA OKULU ÇEVRİMİÇİ DÜZENLENECEK

"Gençler üretecek, Antalya gençlerle birlikte yükselecek" sloganıyla ilk kez düzenlendiği 2019 yılından bu yana 650 öğrenciyi sinema profesyonelleri ile buluşturan ve geleceğin sinemacılarına destek olmayı amaçlayan Altın Portakal Sinema Okulu ise, 2-7 Ekim tarihleri arasında yine çevrimiçi düzenlenecek. Festival, Türkiye’deki üniversitelerde Radyo, Televizyon, Sinema, Medya, İletişim ve Görsel Sanatlar eğitimi alan öğrencilere bu yıl da ilham vermeye, hayallerine giden yolda bir adım daha atmaları için destek olmaya devam edecek. Her gün gerçekleşecek derslerde sinema sektörünün başarılara imza atmış önde gelen isimleri Altın Portakal Sinema Okulu’na seçilen 250 öğrenci ile deneyimlerini paylaşacak. Her yıl olduğu gibi bu yıl da Altın Portakal Sinema Okulu kapsamında sinema profesyonelleriyle gerçekleştirilecek söyleşi ve röportaj videolarına festivalin sosyal medya hesaplarından herkes ulaşabilecek.

 

ANTALYA FİLM FORUM’A REKOR BAŞVURU

2-4 Ekim arasında fiziki, 4-6 Ekim arasında çevrimiçi olarak düzenlenecek Antalya Film Forum’a bu yıl 5 kategoride toplam 206 proje ile rekor sayıda başvuru yapıldı. Uzun Metraj Kurmaca Pitching Platformu’nda 9; Sümer Tilmaç Antalya Film Destek Fonu Pitching Platformu’nda 3; Uzun Metraj Kurmaca Work in Progress Platformu’nda 5; Belgesel Work in Progress Platformu’na 5; Dizi/Kısa Dizi Pitching Platformu’nda 5 proje yarışacak. Projeleri değerlendirecek ana jüriler önümüzdeki günlerde açıklanacak.

basin-toplantisi00005-001.jpg

FİLMLERDEN KISA KESİTLER GÖSTERİLDİ

Yılın en yeni filmlerinin Türkiye’de ilk kez Antalya’da izleyiciyle buluşma heyecanı yaşayacağı festivalin toplantısında Ulusal Uzun Metraj Film, Ulusal Belgesel Film ve Ulusal Kısa Metraj Filmlerin kısa gösterimleri de yapıldı. HABER: YUSUF KATRAĞ

Bu haber toplam 3029 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim