Bugün 19 Nisan 2024 Cuma
  • Antalya22 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2497.709
    %0.55
  • Dolar
    32.5927
    %0.13
  • Euro
    34.8193
    %0.16
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Arı: "Otobüsçüler can çekişiyor"
01 Aralık 2021 Çarşamba 17:29

Arı: "Otobüsçüler can çekişiyor"

Şehir içi indirimli ve ücretsiz yolcu taşımasında otobüsçülere verilen desteğin 2018 yılından beridir aynı olduğuna dikkat çekerek otobüsçülerin masraflarının arttığına işaret eden CHP Antalya Milletvekili Cavit Arı, "Otobüsçüler bu süreçten gerçekten mağ

Şehir içi indirimli ve ücretsiz yolcu taşımasında otobüsçülere verilen desteğin 2018 yılından beridir aynı olduğuna dikkat çekerek otobüsçülerin masraflarının arttığına işaret eden CHP Antalya Milletvekili Cavit Arı, "Otobüsçüler bu süreçten gerçekten mağdurlar. Ekonomik anlamda zaten can çekişiyorlar. Bu rakamlar devam ettiği müddetçe daha da mağdur olmaya devam edecekler. Otobüsçülerin bu taşıma ücretlerinin artırılması, makul seviyeye yükseltilmesi gerekir" dedi.

 

CHP İstanbul Milletvekili Grup Başkan Vekili Engin Altay, Manisa Milletvekili Grup Başkan Vekili Özgür Özel ile Sakarya Milletvekili Grup Başkan Vekili Engin Özkoç tarafından, şehir içi ücretsiz toplu taşıma hizmeti sunan otobüs işletmecilerinin mağduriyetlerinin önlenmesi amacıyla verilen Meclis araştırması önergesi, Türkiye Büyük Millet Meclisi genel kurulunda görüşüldü. Görüşmelerde önergenin gerekçesini CHP Antalya Milletvekili Cavit Arı açıkladı. Otobüsçülerin masraflarının arttığına dikkat çeken Arı, indirimli ve ücretsiz taşıma karşılığında Bakanlık tarafından otobüsçülere verilen desteğin 2018 yılından beridir aynı olduğuna işaret ederek, artırılması gerektiğinin altını çizdi. Arı, otobüsçülerin ekonomik olarak can çekiştiklerini söyledi.

 

İNDİRİMLİ VEYA ÜCRETSİZ TAŞIMAYA DİKKAT ÇEKTİ

Şehir içi toplu taşımada mevzuat kapsamında bazı vatandaşların indirimli veya ücretsiz taşındığını belirten Arı, "Türkiye Cumhuriyeti devletinin sosyal bir devlet olmasından yola çıkarak belirlenen mevzuat kapsamında vatandaşlarımızın bir kısmının yüzde 50, bir kısmının da tamamen ücretsiz olarak şehir içinde halk otobüsleri tarafından taşınmasıyla ilgili bir uygulama var. Bu uygulama kapsamında belirlenen esaslara göre gazi, gazi yakınları, şehit yakınları, yüzde 40 ve üstü engelli vatandaşlarımız, 65 yaş üzeri vatandaşlarımız, devlet sporcuları, basın mensupları, Jandarma ve Emniyet mensupları gibi belirlenmiş olan vatandaşlarımızın da ücretsiz olarak halk otobüsleri tarafından taşınması gerçekleşmekte. Türkiye'de 22 bin özel halk otobüsü bulunuyor ve bu düzenlenmiş esaslara göre ücretsiz veya yüzde 50 indirimli olarak taşıma işlemi gerçekleşiyor" dedi.

 

"ÜCRETSİZ TAŞIMA DEVAM ETSİN AMA TAŞIMACI ESNAFI DA DÜŞÜNÜLMELİ"

Ücretsiz ve indirimli taşıma karşılığında Bakanlık tarafından otobüslere belirli bir ücret verildiğini söyleyen Arı, "İstanbul, Ankara ve İzmir gibi şehirlerde bin 330 TL, diğer büyük şehirlerde bin TL, büyükşehir olmayan diğer illerde ise 800 TL olarak otobüslere bu ücretsiz taşıma karşılığında ödeme yapılmakta" dedi. Antalya'yı örnek gösteren Arı, "Antalya ilimizde pandemi öncesinde günlük 350-380 bin arası otobüsler tarafından yolcu taşınmaktadır. Ancak pandemi sürecinde günlük taşınan yolcu sayısı 230 binlere kadar düşmüş durumda. Bir önceki ay Antalya'da ücretsiz olarak taşınan yolcu sayısı 1 milyon 767 bin civarında olmuştur, bunlar resmi rakamlar. Şimdi, bir otobüs için toplamda Antalya gibi yerlerde bin TL. Eğer ki bu ücretsiz taşımada ücretsiz taşınan ya da indirimli taşınana ücret ödenseydi Antalya'da tamamen ücretsiz taşımada bir otobüsçüye 14 bin 500 TL, indirimli taşıyana da 12 bin 900 TL ödeme yapılacaktı. Şimdi kaç para verilmekte? Bin TL. Bu ücret 2018 yılında belirlenmiş bir ücret ve 2018 yılında belirlenmiş ücretle 3 yıldır aynı para ödenmekte. Ücretsiz taşınan vatandaşımızın ücretsiz taşınmasını destekliyoruz, ücretsiz taşınmalarına devam edilsin, o konuda biz de destekçiyiz. Ancak zaten ekonomik koşullarla can çekişen esnaflarımız var, taşımacı esnaflarımız var. Bu esnaflarımızın da düşünülmesi ve bunların da desteklenmesi gerekir" diye konuştu.

otobus-toplu-tasima-trafik-2019-1-002.jpg

"OTOBÜSÇÜLER MAĞDUR"

2018 yılından bu güne doların 4,80 TL'den 13 TL'ye yükseldiğine dikkat çeken Arı, "Mazot 2018 yılında 5,30 TL, bugün neredeyse 10 TL'ye yükselmiş durumda. Bir otobüsçü lastik alsa otobüsüne 2018 yılında bin 350 TL verecekti, bugün 3 bin 500-3 bin 600 TL ücret vermek durumunda. Otobüsçüler bu süreçten gerçekten mağdurlar. Ekonomik anlamda zaten can çekişiyorlar. Bu rakamlar devam ettiği müddetçe daha da mağdur olmaya devam edecekler. O nedenle, buradan, iktidara ve iktidara bağlı Bakanlığa sesleniyorum. Otobüsçülerin bu taşıma ücretlerinin artırılması, makul seviyeye yükseltilmesi gerekir. Dolar yüzde 167, mazot fiyatı yüzde 85, lastik fiyatı yüzde 167 artmış ama ücret aynı. Yani bu oranlara göre makul bir artış yapılması, otobüsçünün hakkının savunulması gerekir. Şehir içi ücretsiz toplu taşıma hizmeti sunan otobüsçü esnafının yaşadığı bu mağduriyetin önlenmesine yönelik olarak konunun tüm yönleriyle incelenmesi ve gerekli önlemlerin alınması için Meclis araştırması açılmasını arz ve teklif ediyoruz" açıklamasında bulundu.

 

ÖNERGEYE HDP'DEN DESTEK

Önerge üzerine konuşan HDP Antalya Milletvekili Kemal Bülbül ise, önergenin desteklenmesi gerektiği kanaatinde olduklarını bildirdi. "Sosyal devlet olmanın bir gereği olarak, yurttaşlara bir hak verilmiş ve bu hak gereği yurttaşlar ücretsiz olarak toplu taşıma araçlarından, halk otobüslerinden yararlanabiliyorlar" diyen Bülbül, Büyükşehir, küçük şehir ayrımının söz konusu olduğunu ve 2018 yılında belirlenen desteğin artık işlevsiz kaldığını söyledi. Esnafın, ekonomik olarak oldukça zor durumda olduğunu kaydeden Bülbül, "Burada öneri olarak KDV oranının düşürülmesi, plaka tahdidi getirilmesi, tüm ülkede uygulanacak toplu taşıma kanununun yapılması, abonman kart uygulamasının sadece bir ile özgü değil tüm illere özgü ve denetlenebilir olması, taşıdığı yolcu ücretini alamama konusundaki şikayetlerin ciddi anlamda değerlendirilmesi ve bu mağduriyetin toptan giderilebilmesi için önergede sözü edilen ve kastedilen araştırma talebinin bir bütün olarak ele alınması gibi bir durum söz konusu" dedi.

 

ÖNERİ KABUL EDİLMEDİ

Diğer parti grupları adına da yapılan konuşmalardan sonra gerçekleştirilen oylamada Cumhuriyet Halk Partisi'nin grup önergesi kabul edilmedi. HABER: YUSUF KATRAĞ

Bu haber toplam 2108 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim