Bugün 19 Nisan 2024 Cuma
  • Antalya17 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2492.245
    %0.33
  • Dolar
    32.5542
    %0.05
  • Euro
    34.6939
    %0.01
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Artan fiyatlar sektörleri zorluyor
30 Kasım 2021 Salı 16:32

Artan fiyatlar sektörleri zorluyor

ATSO meslek komiteleri, son zamanlardaki yüksek fiyat artışlarının sektörleri zorladığına dikkat çekti.

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) meslek komiteleri, her ay düzenledikleri olağan toplantılarda sektörlerine ilişkin değerlendirmelerde bulunarak sorunları masaya yatırıyor ve çözüm önerileri sunuyor. Bazı komitelerin Kasım ayı toplantılarında öncelikli konu yüksek fiyat artışları oldu. ATSO 33. Grup Motorlu Taşıtlar Alım ve Satımı Meslek Komitesi üyeleri, ikinci el otomobil sektöründeki fiyat artışlarının hem tüketicileri hem de galericileri olumsuz etkilediğini belirtti. ATSO 30. Grup İnşaat Faaliyetleri Meslek Komitesi üyeleri ise, inşaat malzemelerinde artan fahiş fiyatlar karşısında sektör mensuplarının zorlandığına dikkat çekti.

 

“FİYAT ARTIŞLARININ CİDDİ OLUMSUZ ETKİLERİ VAR”

İnşaatın koronavirüs salgınından en çok etkilenen sektörlerin arasında yer aldığına işaret eden ATSO 30. Grup İnşaat Faaliyetleri Meslek Komitesi üyeleri, sektörün gerek yarattığı istihdam gerekse büyüklüğü açısından özellikle ülkemizde ekonominin lokomotifi görevini üstlendiğini ifade etti. İnşaat sektöründe, son zamanlarda önemli sorunlardan birisi olan inşaat malzemeleri fiyatlarındaki aşırı artışlardan dolayı sektörde çok ciddi olumsuz etkilerin görüldüğünü, sektör mensuplarının inşaat malzemelerinde her gün artan fahiş fiyatlar karşısında çok zorlandıklarını ifade eden Komite üyeleri, inşaat malzemelerinin haksız yere bu kadar pahalanmasının ülke ekonomisine çok büyük zararlar verdiğini kaydetti. Yüksek fiyatlar nedeniyle vatandaşlar için artık bir ev almanın neredeyse hayal olduğunu ifade eden sektör temsilcileri, konut fiyatlarının yükselmesi nedeniyle konut almakta zorlanan vatandaşların kiralık evlere yönelmesine, kiralık ev bulunamamasına ve bunun sonucunda ev kiralarının da aşırı yükselmesine sebebiyet verdiğini açıkladı. Konut satışlarının durma noktasına geldiğini belirten sektör temsilcileri, konut satışı durduğu takdirde birçok sektörün bu durumdan olumsuz etkileneceği ve istihdamın azalacağından dolayı işsizlik oranlarının da artacağı uyarısında bulundu.

 

“FİYATLARDAKİ AŞIRI ARTIŞA ÇÖZÜM BULUNMALI”

Devlete ve kamuya sözleşme karşılığı iş yapan müteahhitlerin de inşaat malzemeleri fiyatlarındaki aşırı artışlardan olumsuz etkilediğini ifade eden sektör temsilcileri, “Ülke ekonomisini, başta inşaat sektörü olmak üzere birçok sektörü ve vatandaşlarımızı olumsuz etkileyen söz konusu durumun ortadan kaldırılması için devletimizin bir an önce inşaat malzemelerindeki aşırı fiyat artışları ile ilgili soruna el atıp çözüm bulması gerekmekte” görüşünde birleşti.

 

“HEM TÜKETİCİLER HEM DE GALERİCİLER OLUMSUZ ETKİLENİYOR”

Öte yandan, ikinci el otomobil sektöründeki fiyat artışlarının hem tüketicileri hem de galericileri olumsuz etkilediğini belirten ATSO 33. Grup Motorlu Taşıtlar Alım ve Satımı Meslek Komitesi üyeleri ise, alım gücü düşen üyelerin ticaret yapamaz durama geldiğini kaydetti. İkinci el otomobil sektöründe geçen yılın ikinci yarısından itibaren başlayan fiyatlardaki artışların günden güne devam ettiğini kaydeden sektör temsilcileri, bu durumdan hem tüketicilerin hem de galericilerin olumsuz etkilendiğinin altını çizdi. Sektörden yararlanmak isteyen rant gruplarının piyasayı bozduğunu da ifade eden Komite üyeleri, bu olumsuz durumu önlemek için devletin sahada denetim yapması gerektiğini belirtti. İkinci el otomobil alım satım işiyle uğraşanlar için zorunlu hale getirilen yetki belgesi olmayan kişilerin, kaçak yollardan bu işle uğraşmaya devam ettiklerini belirten Komite üyeleri, meslekle alakası olmayan ancak finansal gücü yüksek olan firmaların veya tacirlerin alım satım yaptıklarını ileri sürerek, bu durumun da ikinci el otomobil piyasasının dengesini bozduğunu açıkladı.

kapak-030848.jpg

“TİCARET YAPAMAZ DURUMA GELDİK”

Sıfır kilometre araçlarda stokçuluk yapıldığını da ileri süren sektör temsilcileri, bu yüzden devletin gümrükleri, sıfır araç satan bayileri ve internet sitesinde reklam veren firmaları denetlemesi ve fiyat artışlarına bakılması gerektiğini vurguladı. Sektör olarak çok mağdur olduklarını söyleyen Komite üyeleri, alım güçlerinin giderek düştüğünü ve ticaret yapamaz hale geldiklerini belirtti.

 

ÇÖZÜM İSTEDİLER

Her iki komitenin toplantısında da fiyat artışları sıkıntısına çözüm bulunması amacıyla Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) aracılığıyla Ticaret Bakanlığı nezdinde gerekli girişimlerde bulunulmasının ATSO Yönetim Kurulu’na sunulmasına karar verildi. Komitelerden gelen konuları değerlendiren ATSO Yönetim Kurulu ise gerekli girişimleri başlattı. HABER: EROL YILDIZOĞULLARI

Bu haber toplam 2262 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim