Bugün 25 Nisan 2024 Perşembe
  • Antalya20 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2428.571
    %-0.03
  • Dolar
    32.5199
    %-0.10
  • Euro
    34.8
    %-0.22
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
“Belediyelerde gerçek kadro verilmedi”
11 Kasım 2022 Cuma 15:55

“Belediyelerde gerçek kadro verilmedi”

Taşerondan geçişlerde hastaneler ve bazı devlet kurumlarında gerçek kadro verilirken belediyede çalışanların şirketlere geçirilerek gerçek kadro verilmediğini belirten Güvenlik-İş Sendikası Antalya Bölge Başkanı Recep Mutaf, “Belediyelerde KHK’lı geçiş

Taşerondan geçişlerde hastaneler ve bazı devlet kurumlarında gerçek kadro verilirken belediyede çalışanların şirketlere geçirilerek gerçek kadro verilmediğini belirten Güvenlik-İş Sendikası Antalya Bölge Başkanı Recep Mutaf, “Belediyelerde KHK’lı geçiş yapan diğer birimlerde çalışanlarla birlikte özel güvenlik görevlilerinin de dahil olduğu yaklaşık 400 bin civarında taşeron gerçek kadroya kavuşamadı” şeklinde konuştu.

 

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (TÜRK-İŞ) bağlı Güvenlik ve Savunma İşçileri Sendikası (GÜVENLİK-İŞ) Antalya Bölge Başkanı Recep Mutaf, özel güvenlik görevlileriyle ilgili değerlendirmelerde bulundu. 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile taşerondan şirkete geçirilen belediyelerde çalışan özel güvenlik görevlilerinin gerçek anlamda kadroya kavuşamadığını belirten Mutaf, “Belediyelere şirket kurdurdular. Kadroya aldık diye gösterip yine şirket işçisi yaptılar” dedi. Üyelerinin yaşadıkları ekonomik sıkıntılara da dikkat çeken Mutaf, toplu sözleşmeleri üyelerinin talepleri doğrultusunda yürüttüklerinin altını çizdi. Özel güvenlik görevlilerine şehitlik, gazilik unvanı verilmesini beklediklerini kaydeden Mutaf, emeklilik yaşıyla ilgili de düzenleme yapılması gerektiğini vurguladı.

 

“HASTANEDEN MEZARLIĞA KADAR GÖREV YAPIYORUZ”

Mutaf, “Hayata başladığımız hastaneden, mezarlığa kadar her yerde bizim arkadaşlarımız görev yapmakta. Türkiye’de yaklaşık 400 bin civarında özel güvenlik görevlisi var. Kimlik kartı sahibi özel güvenlik sayısı 1 milyonun üzerinde. Çalışmayan ama özel güvenlik kimlik kartı olan kişiler bunlar” dedi.

siddet.jpg

“BELEDİYELERDE ÇALIŞANLARA GERÇEK KADRO VERİLMEDİ”

KHK ile taşerondan kadrolara geçişleri değerlendiren Mutaf, şunları söyledi:

“Taşerondan geçişlerde 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) kapsamında kamu kurumlarında hastaneler ve bazı devlet kurumlarına gerçek kadro verildi ama KHK kapsamında belediyede çalışan arkadaşlarımıza gerçek kadro verilmedi. Belediyelerde KHK’lı geçiş yapan diğer birimlerde çalışanlarla birlikte özel güvenlik görevlilerinin de dahil olduğu yaklaşık 400 bin civarında taşeron gerçek kadroya kavuşamadı. Belediyelere şirket kurdurdular. Kadroya aldık diye gösterip yine şirket işçisi yaptılar. 1-2 yılda ihale yapılırdı, bu kaldırıldı. Şu an sabit ama şirket işçisi olarak devam ediyorlar. Özlük haklarını devlet kadrosu gibi alamıyorlar. Onların yararlandıkları bazı haklardan yararlanamıyorlar.”

 

“ESKİDEN ASGARİ ÜCRETİN FARKIYLA ÇALIŞILIYORDU, ŞİMDİ BU FARK ALINAMIYOR”

Taşerondan geçiş yapanların daha önceden asgari ücretin yüzde 20-50’si gibi oranda değişen farklarla çalışırken bugün bu avantajlarını da kaybettiklerini kaydeden Mutaf, “En kötü asgari ücretin yüzde 15-20’si farkla çalışıyorlardı ama maalesef 2018’de direkt asgari ücrete sabitlediler. Sözleşme yapılsa asgari ücretin fazlası olarak anlaşılsa da bunu veremiyorlar. Asgari ücret yılda 2 kez artış gösteriyor. Bu sefer kurum kendi bütçesini ayarlayamıyor. Onun korkusunu yaşıyor. İstikrarı göremedikleri için o farkı ödemiyorlar. Bir bedel üzerinden toplu sözleşme yapıyorsun asgari ücret artarsa senin o bedelin de artıyor ama bu sefer belediyedeki herkes asgari ücret alma durumuna geliyor” şeklinde konuştu.

 

BÜYÜKŞEHİR’DE TOPLU SÖZLEŞME İMZALANACAK

Toplu sözleşme sürecine de değinerek bazı belediyelerde toplu sözleşme sürecinin başladığını bildiren Mutaf, “Antalya Büyükşehir Belediyesi’nde yeni dönem toplu sözleşme görüşmelerimiz başladı. 1 Kasım itibariyle üyelerimiz yeni sözleşmeden faydalanacaklar. Sözleşmenin detayları önümüzdeki günlerde belli olacak. Büyükşehir Belediyesi’ndeki arkadaşlarımıza yakında güzel haberler vereceğiz” dedi. Antalya Büyükşehir Belediyesi’nde Konyaaltı Belediyesi’yle yaptıkları sözleşmeden daha yüksek bir ücret artışı beklediklerine dikkat çeken Mutaf, Büyükşehir Belediyesi’ndeki 780 özel güvenlikten 740’ının kendi üyeleri olduğunu bildirdi.  

samuuuu-5116.jpg

“KONYAALTI’NDA GÜZEL BİR SÖZLEŞME İMZALADIK”

Konyaaltı Belediyesi ile 1 ay önce toplu sözleşme yaptıklarını hatırlatan ve Konyaaltı Belediye Başkanı Semin Esen’e teşekkür eden Mutaf, “Konyaaltı Belediyesi’nde 83 özel güvenlik görevlisi için çok güzel bir anlaşma sağladık. En düşük maaş 8 bin 100 liraya yükseldi. Tabi bu ücret sözleşmenin içeriğindeki diğer hususlarla artıyor. Eylül ayından itibaren toplu sözleşme uygulanmaya başlandı. Ayrıca orada engelli çocuğu olan bir üyemiz var. Aralık’ta Engelliler Haftası’nda 1000 lira ödeme yapalım dedik ama bunu sunduğumuz Başkan Semih Esen, ‘Bunu sadece 1 ay değil 12 ay yapalım’ dedi. Engelli çocuğu olan o üyemize her ay 1000 lira yardım yapılıyor şuanda. Üniversitede çocuğu okuyanlara da aylık KYK’ya göre ödeme yapılıyor. Duyarlılığı için Konyaaltı Belediye Başkanı Semih Esen’e teşekkür ediyoruz” dedi.

 

“ÜYELERİMİZİN TALEPLERİNİ ALARAK GÖRÜŞMELERE BAŞLIYORUZ”

Toplu sözleşmeler öncesinde üyelerini dinleyerek taleplerini aldıklarını belirten Mutaf, “Toplu sözleşme öncesi arkadaşlarımızla biraraya gelip taleplerini alıyoruz. Ona göre taslak hazırlayıp kurumla görüşmelere başlıyoruz. Sonuçta işçilerimizi, üyelerimizi savunmak durumundayız ama kurumlar önlerini göremiyorlar” açıklamasında bulundu.

 

PROMOSYON SORUNU ÇÖZÜLMEYE ÇALIŞILIYOR

Son dönemde sıkça gündeme gelen banka promosyonlarıyla ilgili de bilgi veren Mutaf, promosyon konusunda Kepez, Muratpaşa ve Manavgat belediyelerinde anlaşmanın sağlandığını ancak Büyükşehir ve Konyaaltı belediyeleriyle ASAT’ta henüz anlaşma sağlanamadığını bildirdi. Büyükşehir Belediyesi’nde iki promosyon ihalesi yapıldığını belirten Mutaf, şunları söyledi:

“İlk ihalede 10 bin 400 lira 3 yıllık teklif veren bir banka oldu. İkinci ihale 16 bin 100 liraya başka bir bankada kaldı. Eski bankaya ödenecek 2 bin 500 lira kesinti olacak. İşçilere yansıyacak olan 13 bin 600 lira. İlçe belediyelerindeki promosyonlar genellikle 15 bin liranın üzerinde. Bizde kendimize ilçe belediyelerini hedef aldık. İlçe belediyelerinin altında kalmamasını istedik. 2 bin lira daha az görünüyor. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek bankalarla görüşüp teklifi yükseltecek ya da ihale iptal edilerek yeni bir ihale yapılacak. ASAT’ta da aynı süreç işliyor. Oradaki ihale 17 bin lira. Bu teklif de kabul edilmeyecek diye düşünüyoruz. Konyaaltı’nda da 3 ihale yapıldı. Orada da istediğimiz rakamlara ulaşamadık. İşçiler ve belediye teklifi kabul etmedi. Haliyle kurumlar da işçisinin en iyi teklifi almasını istiyor.”

 

“HERKES GİBİ ÜYELERİMİZ DE EKONOMİK SIKINTI YAŞIYOR”

Her kesimde olduğu gibi özel güvenlik görevlilerinin de yüksek enflasyon nedeniyle ekonomik açıdan sıkıntı yaşadığını kaydeden Mutaf, konuşmasına şöyle devam etti:

“Yüksek enflasyonla kimse mücadele edemiyor. Herkes gibi üyelerimizin de borçları var. Ay sonunu göremiyorlar. Az önce belirttiğim promosyonlarla ilgili gece geç saatlerde bile arayanlar oluyor. ‘Bütün kartlarıma faiz işliyor, o yüzden sıkıştırıyorum. Promosyonu bekliyoruz’ diye mesajlar geliyor. Birde biliyorsunuz kiralar çok yükseldi. Devlet Hava Meydanları İşletmesi’nde (DHMİ) yetkili olduğumuz için tayin de olabiliyor. Başka şehirden bir arkadaşımız Antalya Havalimanı’na tayinini istedi. Buraya gelirken ev fiyatları nedir diye sordu. Ben de Antalya’nın durumunu anlattım. Burada kira fiyatları çok yüksek seviyelerde diye belirttim. Geldi ama uygun fiyata ev bulamadı. Aksu’nun bir köyünde ev tutmak zorunda kaldı. Bu ne kadar daha böyle gidecek bilmiyoruz.”

samuuuu-5111.jpg

 “EMNİYET İLE DİYALOĞUMUZ ÇOK İYİ”

Emniyet ile diyaloglarının çok iyi olduğunu söyleyen Mutaf, “Genel Kolluk - Özel Güvenlik İş Birliği ve Entegrasyon Projesi (KAAN) tam gaz sürüyor. Özel güvenlik görevlileri ile polis ortak whatsapp grubundan olay olduğunda paylaşımda bulunuyorlar. Ekip gibi yürütüyorlar. KAAN projesi Antalya’da çok güzel yürüyor” dedi.

 

“5188 SAYILI KANUN DAHA DA GELİŞTİRİLMELİ”

5188 sayılı kanunun sürekli yeni maddeler eklenerek yenilendiğini söyleyen Mutaf, “Şu anda onlarca maddesi var. İlk günkü gibi değil. Biraz gelişti ama daha da gelişmesi lazım. Örneğin kamu kurumlarında tek tip elbiseye geçilmesi konusu vardı. Her belediyede özel güvenlik görevlileri aynı elbiseyi giyiyor. Valiliğe, hastaneye, üniversiteye gittiğinizde de tek tip giyinen özel güvenlik görevlileri bulunur. Bu bizim sunduğumuz bir projeydi. Burada özel güvenlik işinin saygınlığını arttırmayı amaçladık” diye konuştu.

 

“ŞEHİTLİK, GAZİLİK UNVANI İSTİYORUZ”

Görev başında yaralanmada gazilik, ölüm halinde ise şehitlik unvanı verilmesi konusunda talepleri olduğunu açıklayan Mutaf, “Görev başında şehitlik, gazilik talebimizi meclise sunduk. Bu konuda bir adım bekliyoruz. Neticede kamuyu, kamu bünyesindeki vatandaşların canını, malını koruyorsunuz. Bu konuda hastanelerdeki arkadaşlarımız çok zor durumda. Hastanelerdeki özel güvenlik görevlileri zaman zaman saldırıya uğruyorlar. Hastası olan şahıslar hıncını ilk gördüğü kişiden alıyor. Özel güvenlik görevlisinin üzerine yürüyüp darp etmeye çalışıyor” dedi.

 

“EMEKLİLİKTE YAŞ SORUNU DÜZENLENMELİ”

Emeklilik yaşı konusunda da sıkıntılar yaşandığının altını çizen Mutaf, bu konuda da kolluk kuvvetleriyle aynı şartlara sahip olmayı beklediklerini açıkladı. Özel güvenlik görevlilerinin belli bir yaştan sonra çalışmalarının mümkün olmadığının altını çizen Mutaf, özel güvenlik görevlilerinin 60-65 yaşına kadar çalışmalarının imkansız olduğunu vurgulayarak kurumların da bu yaşlarda çalıştırmak istemediğini söyledi. Bu nedenle işten çıkarmaların yaşandığına işaret eden Mutaf, özel güvenlik emeklilik şartlarının da kolluk kuvvetleriyle entegre edilmesini istediklerini kaydetti.

 

19 KASIM’DA GENEL KURUL VAR

Güvenlik-İş’in genel merkez olağan genel kurulunun 19 Kasım’da yapılacağını da belirten Mutaf, “19 Kasım'da Ankara'da genel kurulumuz var. Tüm Türkiye'ye örnek olup orada demokrasi şöleni yaşatacağız” açıklamasında bulundu.

 

“TÜRK ÖZEL GÜVENLİK GÖREVLİLERİ DÜNYA KUPASI MAÇLARINDA GÖREV ALACAK”

Bu yıl 20 Kasım – 18 Aralık tarihleri arasında Katar’ın ev sahipliğinde gerçekleştirilecek ve 32 takımın mücadele edeceği 2022 Dünya Kupası maçlarında Türkiye’den giden özel güvenlik görevlilerinin görev alacağını bildiren Mutaf, “Dünya Kupası’nın bir çok stadında özel güvenlik hizmetini Türk özel güvenlik görevlileri sağlayacak. Türkiye genelinden özel güvenlik görevlileri 1 buçuk aylığına oraya göreve gittiler” şeklinde konuştu. HABER: YUSUF KATRAĞ

Bu haber toplam 5757 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim