Bugün 24 Nisan 2024 Çarşamba
  • Antalya17 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2430.366
    %0.04
  • Dolar
    32.529
    %0.08
  • Euro
    34.865
    %0.09
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
“Beşkonak halkına kulak verin”
02 Ekim 2022 Pazar 17:22

“Beşkonak halkına kulak verin”

Geçtiğimiz günlerde mermer ocağına karşı mücadele veren Manavgat Beşkonak halkı, bu kez bölgede verilen Rüzgar Enerji Santrali (RES) iznine karşı ses yükseltti. Projenin vereceği zararlara dikkat çeken Beşkonaklılar, seslerine kulak verilmesini istedi.

Antalya’nın Manavgat ilçesi Beşkonak bölgesinde halkın mücadelesi bitmek bilmiyor. Geçtiğimiz günlerde bölgede verilen mermer ocağı iznine karşı mücadele veren Beşkonaklılar bu kez Rüzgar Enerji Santrali iznine karşı mücadele başlattı. Beşkonak halkı, “Beşkonak Yeşilbağ köyümüzde rüzgar enerji santrali istemiyoruz. Ballıbucak Köyü Delisarınç ve Kızıldağ mevkii Milli Park sınırı dışarısına çıkarılmalıdır. Beşkonak Ballıbucak’ta önce ek Milli Park revizyonu sonrasında tapu istiyoruz. Yıl 2022 Türkiye’de tapusuz olan 5 yerden 3’ü Beşkonak’ta. Türkiye rafting turizminin merkezi olan Beşkonak’ta tapu istiyoruz. Bir karar verin Beşkonak’ta turizm mi? tarım mı? mermer mi? RES mi? Torosların eteği Beşkonak Ballıbucak’ta içme suyuna hasretiz. Beşkonak sahipsiz değildir. Beşkonak halkına kulak verin” yazılı döviz ve pankartlarla seslerini duyurmaya çalıştı. Yeşilbağ muhtarlığının haklı gerekçelerle olumsuz rapor vermesine rağmen köyün içme suyunu sağlayan açık su havzasının bulunduğu mera olarak kullanılan dağ keçilerinin otlatma alanında Rüzgar Enerji Santrali’ne izni verilmesinin yanlış olduğuna dikkat çeken Antalya Beşkonaklılar Birlik ve Beraberlik Derneği Başkanı Hakan Halim Okudan, “Artık önümüzdeki yıllarda su maden değerini taşıyacaktır. O sebeple su havzalarımızı koruyabilmek adına köyümüzün haklı gerekçelerinin de bulunduğu ve istemediği bu projenin bir an evvel iptal edilmesini talep ediyoruz” dedi.

 sam-4111.jpg

“TÜRKİYE’NİN EN NİTELİKLİ DOĞAL YERLERİNDEN BİRİ”

Beşkonak Köprülü Kanyon bölgesinin Ballıbucak Köyü Delisarınç, Kestanelik Kızılağaç mevkiinin milli park revizyonu ile mülkiyeti yıllardır çözülemeyen tapulama sorunu olduğuna dikkat çeken, Yeşilbağ Köyü’nün doğu kısmında Emerdin dağında izin verilen Rüzgar Enerji Santrali’ni istemediklerini kaydeden Antalya Beşkonaklılar Birlik ve Beraberlik Derneği Başkanı Hakan Halim Okudan, “Beşkonak demek tarih demektir, Beşkonak demek medeniyet, ülkemizin ekonomisine katkı demektir. Çünkü Beşkonak Köprülü Kanyon Bölgesi içerisinde barındırdığı ormanları, doğa harikası kanyonları, günü birlik kullanılabilecek rekreasyon alanları ile tarihi köprüleri, köyleri, harabeleri ve su kemerleri gibi değerleriyle Antalya’nın keza Türkiye’nin en nitelikli doğal yerlerinden bir tanesidir” dedi.

 sam-4115.jpg

“TAPU SORUNU VAR”

Beşkonak Bozyaka’da, Burmahan’da ve Kırkkavak köylerinde bölgenin doğal, tarihi, ekolojik, ekonomik ve hukuki gerekçelerini açıklayarak izni verilen mermer ocaklarının açılmasına hep birlikte engel olduklarını hatırlatan Okudan, şunları söyledi:

“Beşkonak Köprülü Kanyon’un 3 alanda diğer bölgelere kıyasla mukayeseli üstünlüğü vardır dedik. Birincisi turizm, ikincisi tarım, üçüncüsü lojistik. Eğer bir yatırım yapmak, bölgenin potansiyelini koruyarak, geliştirmesine katkı sunmak ve ülke ekonomisine daha fazla girdi sağlamak istiyorsanız Beşkonak’ta bu alanlara yatırım yapılmasını söyledik. Şehrimize yapılacak her yatırım, sadece tarımı ve turizmi canlandırmak için değil aynı zamanda biyoçeşitliliğimizi de koruyacak statüde olmalıdır. Beşkonak coğrafyası 1973 yılında Milli Park, 1978 yılında arkeolojik SİT ve 1994 yılında doğal sit alanı olarak ilan edilmiştir. Atalarımızın bu coğrafyadaki geçmişi 800 yıla dayanmaktadır. Kalıntılar ile yaşantılarımız sabittir. Yıl 2022 ve ülkemiz genelinde 5 adet mahalde tapusu olmayan yerler mevcuttur. Bu 5 yerin sadece 3’ü Beşkonak Köprülü Kanyon’un 3 köyüdür. Türkiye’nin rafting turizm olan ve dünyaya açılan penceresinde tesis kadastrosu ve tapu olmaması bölgemizde ciddi mağduriyetler yaşatmakta ve bölgemizin gelişimini engellemektedir. 2020 yılı Şubat ayında Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle Köprülü Kanyon Milli Parkı’nda revizyon yapılarak 36 bin hektarlık milli park alanımız, Isparta Sarp dağlarını da içerisine alarak 47 bin 473 hektara ulaşmış, Türkiye’nin en büyük Milli Parkı olma özelliğine kavuşmuştur. Köy yerleşim merkezleri bu revizyon ile Milli Park sınırları dışarısına çıkartılmış sadece Ballıbucak Köyü, Delisarınç ve Kestanelik Kızılağaç mevkii milli park sınırları içerisinde bırakılmıştır. İçerisinde 118 hanenin ASAT ve TEDAŞ aboneliği bulunan taşınmazların var olduğu mahallelerdir. Bu köyümüz yıllardır içme suyuna hasrettir. ASAT yetkililerimiz ve Büyükşehir Belediye Başkanı’ndan da bu talebe hassasiyet göstermesini istiyoruz.”

 sam-4123.jpg

“TAPU SORUNU ÇÖZÜLMELİ”

Beşkonak’ta tesis kadastrosu yapılabilmesi için önce unutulan Ballıbucak Köyü, Delisarınç, Kestanelik Kızılağaç mevkiinin Cumhurbaşkanlığı ek Milli Park kararnamesi ile sınır dışına çıkartılması, 3 köyün de tesis kadastrosu için alt yapı oluşturulması ve Beşkonak köylerinin tapularının vatandaşlara verilmesi gerektiğini vurgulayan Okudan, “Keza Beşkonak merkezde Bozyaka rafting turizmi yapılan köyümüzdür. İşletmelerimizin daha iyi hizmet verebilmesini, turizmi, tarımı, hayvancılığı geliştirebilmenin kapısını tapu aralayacaktır. Devlet ile vatandaşlarımız arasındaki bağın kuvvetlenmesini sağlayan tek unsur da mülkiyettir” şeklinde konuştu.

 sam-4118-copy.jpg

“BİRAN EVVEL İPTAL EDİLMESİNİ TALEP EDİYORUZ”

Isparta’ya sınır Yeşilbağ Köyü’nün hemen doğu kısmında kalan Emerdin Dağı’nda muhtarlığın haklı gerekçeler ile sunduğu olumsuz rapor olmasına rağmen köyün içme suyunu sağlayan açık su havzasının bulunduğu mera olarak kullanılan dağ keçilerinin otlatma alanında Rüzgar Enerji Santrali izni verildiğine ve çalışmaların başladığına dikkat çeken Okudan, “Artık önümüzdeki yıllarda su maden değerini taşıyacaktır. O sebeple su havzalarımızı koruyabilmek adına köyümüzün haklı gerekçelerinin de bulunduğu ve istemediği bu projenin bir an evvel iptal edilmesini talep ediyoruz. Bu coğrafyayı sadece bizim değil, gelecek nesle doğal haliyle aktarmak tüm insanlığın borcudur” ifadelerini kullandı.”

 sam-4128.jpg

YETKİLİLERE SESLENDİ

Manavgat’ı yaşanılabilir kılan, doğasını, ormanını, suyunu koruyan Beşkonak halkının haklı taleplerine kulak verilmesini istediklerini kaydeden Okudan, yetkililerden, Antalya Valisi’nden, milletvekillerinden, bürokratlardan,  köylerin Milli Park, SİT ve tapu probleminin bir an evvel çözülmesini talep ettiklerinin altını çizdi. “Beşkonak’ın sahipsiz olmadığını Antalya’ya, Türkiye’ye ve Dünya’ya duyuracağız” diyen Okudan, “Çünkü Beşkonak, Beşkonak’tan büyüktür” ifadeleriyle konuşmasını tamamladı.

 sam-4138.jpg

MUHTARLARDAN OKUDAN’A DESTEK

Bölge mahalle muhtarları da Okudan’a destek verdi. Ballıbucak Muhtarı Muhammed Şahin, milli park probleminin ve su sorununun çözülmesini istedi. Yeşilbağ Muhtarı Ahmet Özkul ise, içme suyu kaynağının olduğu, dağ keçilerinin yaşadığı alana RES istemediklerini kaydederek, rüzgar tribünlerinin yapılacağı yerin mera alanı olduğunu söyledi ve bölgeye zararlı olacağının altını çizdi. Özkul, bölgede RES izninin çiftçilerle birlikte karşı çıkmalarına rağmen Mera Komisyonu’ndan olumlu geçerek verildiğine de işaret etti. Bölgedeki tapu sıkıntısına dikkat çekerek yetkililerle görüşmelerine rağmen çözülemediğini belirten Beşkonak Muhtarı İsmail Avcı ise, çözüm ve tapu beklediklerini vurguladı. HABER: YUSUF KATRAĞ

sam-4131.jpgsam-4134.jpg

Bu haber toplam 2517 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim