Bugün 20 Nisan 2024 Cumartesi
  • Antalya17 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2496.161
    %0.03
  • Dolar
    32.4971
    %0.13
  • Euro
    34.5977
    %-0.09
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
“Bizi çok daha kötü günler bekliyor”
01 Ağustos 2022 Pazartesi 17:43

“Bizi çok daha kötü günler bekliyor”

Dar ve orta gelirlilerin fahiş fiyat artışları nedeniyle ev alamaz hâle geldiğini, aşırı kira artışlarının barınma sorunu yaşattığını belirten İMO Antalya Şube Başkanı Mehmet Soner Akdoğan, “Antalya memurun gelmek istemediği, işçinin, dar gelirlinin

Dar ve orta gelirlilerin fahiş fiyat artışları nedeniyle ev alamaz hâle geldiğini, aşırı kira artışlarının barınma sorunu yaşattığını belirten İMO Antalya Şube Başkanı Mehmet Soner Akdoğan, “Antalya memurun gelmek istemediği, işçinin, dar gelirlinin barınma sorunu yaşadığı bir kent haline geliyor. Antalya’da bizi uzun vadede çok daha kötü günler bekliyor. Gecekondu mahallelerinde bile 3-4 bin liranın altında kiralık ev yok” dedi.

 

Son dönemde aşırı artan konut ve kira fiyatlarıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Antalya Şube Başkanı Mehmet Soner Akdoğan, önümüzdeki günlerde dar ve orta gelirli vatandaşları olduğu gibi inşaat sektörünü de zor günlerin beklediğini belirtti. Antalya’da dar ve orta gelirli vatandaşların ev alamaz hâle geldiğini söyleyen Akdoğan, yabancılara yönelik konut üretildiğine dikkat çekti. Bazı bölgelerde yabancılara yönelik konut satışlarının sınırlandırılmasıyla sektörü zor günlerin beklediğine işaret eden Akdoğan, enflasyonun düşürülmesiyle sorunların kendiliğinden çözüleceğinin altını çizdi.

 

“YABANCILARA YÖNELİK KONUT ÜRETİLİYOR”

Yabancılara konut satışlarının arttığına dikkat çeken Akdoğan, “Şuanda Antalya’da yabancıya satış odaklı konut üretiliyor. Yabancı yatırımcıya ya da yurt dışındaki gurbetçilere yönelik hizmet var. Dar ve orta gelirli vatandaşın konut alma şansı yok. Zaten bankalar 500 bin liraya kadar kredi veriyor. Krediler kağıt üzerinde kamu bankalarında 1.20’lerde ama özel bankalara gittiğinizde konut kredisi faiz oranlarının 2’nin üzerinde olduğunu görüyorsunuz” dedi.

 

“SEKTÖR ANTALYA’DA HAREKETLİ, ISPARTA VE BURDUR’DA DURGUN”

Antalya’daki inşaat sektöründe bir hareketlilik olduğunu belirten Akdoğan, “Müteahhitler başladıkları inşaatları biran önce bitirmek istiyor ama temsilciliklerimizden aldığımız bilgilere göre Isparta ve Burdur’da sektör durmuş durumda. Oralarda yabancıya satış olmadığı için sektör durmuş vaziyette” diye konuştu.

d0663f6b-95f3-4e33-8b67-95d6d2da03e7.jpg

“DAHA SAĞLIKLI DÜZENLEMELER YAPILMALI”

2018 yılından sonra Antalya’da konut stoku fazlalığı olduğunun konuşulduğunu hatırlatan Akdoğan, şunları söyledi:

“Onun öyle olmadığını gördük. Hatırlarsanız o dönemde İnsanlar dairelerini satamıyordu. Müteahhitler de faiz oranlarının indirilmesi beklentisi içindeydi. Seçim öncesinde konut kredisi faiz oranları 0,99’lara, 2020 yılında ise 0.69’lara kadar indirildi. Dönem dönem yapılan faiz indirimlerinden maalesef yine dar gelirli yararlanamadı. Dar gelirli vatandaşlar bankalardan kredi alamazken, 1 evi olan ikinci evini, 2 evi olan üçüncü evini aldı. O dönemde ilk evini alanlara, belli bir limitte geliri olanlara yönelik bir düzenleme yapılsaydı daha sağlıklı ve yerinde olurdu.”

 

“ASGARİ ÜCRETLİ YEMESE-İÇMESE BİLE EV ALAMIYOR”

Asgari ücretle çalışanların ve memurların artık ev alamaz hâle geldiklerini söyleyen Akdoğan, “Bugün Antalya’da 1 milyon liranın altında daire yok. Asgari ücret 5 bin 500 lira. Asgari ücretli çalışanlar bu daire fiyatları ve maaşla nasıl daire sahibi olacak? Bankalar 500 bin liraya kadar kredi veriyor. Bu 500 bin liralık kredinin aylık ödemesi 10 bin liranın üzerinde tutuyor. İki tane asgari ücretli yemese, içmese ev alamıyor. Bu fiyatlarla iki memur bile ev alamaz” açıklamasında bulundu.

sam-2844.jpg

“MEMUR GELMEK İSTEMİYOR, DAR GELİRLİ BARINMA SORUNU YAŞIYOR”

Tüm Türkiye’de konut fiyatları artarken Antalya’da çok daha fazla arttığını söyleyen Akdoğan, “Antalya bugün memurun gelmek istemediği, işçinin, dar gelirlinin barınma sorunu yaşadığı bir kent haline geliyor. Antalya’da bizi uzun vadede çok daha kötü günler bekliyor. Gecekondu mahallelerinde bile 3-4 bin liranın altında kiralık ev yok” diye konuştu.

 

“SEKTÖRÜ ZOR GÜNLER BEKLİYOR”

 Sorunları çözecek olanın merkezi idare ve yerel yönetimler olduğuna dikkat çekerek inşaat sektörünü zor günlerin beklediğini dile getiren Akdoğan, şunları ifade etti:

“Antalya’yı müteahhitler anlamında da zor bir süreç bekliyor. Üretilen konutların ne kadarı yabancıya satılacak? En son yabancıya konut satışıyla alakalı bir kısıtlama geldi. Nüfus yoğunluğuna göre yüzde 20’yi geçen Liman ve Hurma gibi mahalleler var. Bu gibi mahallelerde yabancı nüfus yoğunluğunun düşürülmesi amaçlanıyor. Bu kısıtlama gelince yabancıya konut satışı da duracak bir noktada. Dar ve orta gelirlinin de konut alma şansı yok. Yatırımcının daireye yaptığı yatırımla aldığı kira konusunda da sıkıntı var. Sektörü zor günler bekliyor.”

 

“DAR GELİRLİYE TOKİ KANALIYLA KONUT ÜRETİLMELİ”

Konut krizi meydana gelince dar gelirliye yönelik arsa satışının gündeme geldiğini hatırlatan Akdoğan, “Haziran ayında dar gelirliye yönelik Türkiye genelinde ilk 135 arsanın satışı oldu. Biz bu arsaları kimler aldı? bilmiyoruz. Ağustos ayından sonra dar gelirliye yönelik arsa satışının olacağı, TOKİ kanalıyla evler yapılacağı söylendi. Geçtiğimiz günlerde yine Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımız Sayın Murat Kurum; Sayın Cumhurbaşkanımızın Ağustos ayı içerisinde bir müjde açıklayacağını söyledi. Antalya’daki arsa fiyatları, dar ve orta gelirlinin durumları belli. Bu arsalar nerede olacak ve nasıl satılacak? bilmiyoruz. Arsa satış bandı ne olacak? Kimler alacak? bekliyoruz. Hükümetin yapacağı şey TOKİ kanalıyla konut üretmek. Bu kadar insana nasıl üretilir bilemiyoruz” dedi.

 

“ENFLASYONU DÜŞÜRMEYE YÖNELİK ADIMLAR ATILMALI”

Dar gelirlinin alım gücünün enflasyonun düşürülmesiyle artacağını vurgulayan Akdoğan, son olarak şunları dile getirdi:

“Dar gelirlinin alım gücünün en yüksek olduğu dönem enflasyonun en düşük olduğu dönemdir. Enflasyonu çözmeden bu sorunların hiçbirini çözemezsiniz. Enflasyon problemi çözülürse sorunlar da zaten kendiliğinden çözülecektir ama bu bir süreç içerisinde olur. Enflasyon canavarı ne zaman giderse işler o zaman düzelir. Buna yönelik adımların atılması, doğru bir ekonomik politika izlenmesi gerekir. Bugünkü izlenen ekonomik politikanın hiçbir bilimsel tarafı yok. Yerli ve milli ekonomik program deniyor ama bir benzeri yok. Ekonomik olarak bir deneyin içerisindeyiz. Konunun uzmanları bunun doğru olmadığını söylüyor. İzlenen ekonomik politikanın sonuçlarını hep beraber yaşayarak göreceğiz.” HABER: YUSUF KATRAĞ

Bu haber toplam 2194 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim