Bugün 27 Nisan 2024 Cumartesi
  • Antalya17 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2440.177
    %0.51
  • Dolar
    32.4575
    %-0.23
  • Euro
    34.7559
    %-0.63
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Bölge ihracatı 2 milyar dolara dayandı
19 Ekim 2021 Salı 17:07

Bölge ihracatı 2 milyar dolara dayandı

Batı Akdeniz’deki ihracatçıları bir araya getiren Ortak Akıl Çalıştayı’nda konuşan BAİB Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu, bölge ihracatının hiçbir zaman 2 milyar doları yakalayamadığına dikkat çekerek,

Batı Akdeniz’deki ihracatçıları bir araya getiren Ortak Akıl Çalıştayı’nda konuşan BAİB Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu, bölge ihracatının hiçbir zaman 2 milyar doları yakalayamadığına dikkat çekerek, “Şuanda 2 milyar dolar sınırına hızla yaklaşıyoruz. Bu bölgemiz açısından çok sevindirici” dedi.

 

Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) tarafından, tüm sektör temsilcilerinin katılımıyla Ortak Akıl Çalıştayı düzenlendi. Dün sabah şehir merkezindeki bir otelde başlayan ve gün boyu süren çalıştay, bölge ihracatını daha da artırmak, sektörleri her yönüyle masaya yatırarak, geleceğe yönelik yol haritasını belirlemek amacıyla gerçekleştirildi. Çalıştayda, karşılıklı görüş alış verişlerinin yanı sıra sorunlar ve çözüm önerileri ortaya kondu. Çalıştayın açılışında konuşan BAİB Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu, bölge ihracatının 2 milyar dolara yaklaştığını müjdeledi. Bölge ihracatının en fazla Çin’e gerçekleştiğini bildiren Çavuşoğlu, Özbekistan’a ihracatın arttığına dikkat çekti.

 

“SİZLERİN KATKILARI BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ”

Karşılıklı tecrübe ve görüşlerin paylaşılacağı, sorunların ve çözüm önerilerinin masaya yatırılacağı Ortak Akıl Çalıştayı’nın uzun süredir üzerinde çalıştıklarını bildiren Çavuşoğlu, “Yaklaşık 4 ay önce göreve geldik. Bölgemizin ihracatına katkılar sunmak ve ihracatımızı artırabilmek için yola çıktık” dedi. Eylül ayında bölge ihracatçılarıyla toplantılar gerçekleştirdiklerini hatırlatan Çavuşoğlu, “Birliğimizde sizleri misafir etmekten çok mutlu olduk. Bunun sürekliliğini sağlamak için elimizden geleni yapacağız. Çünkü, sizlerin katkıları bizler için çok önemli” diye konuştu.  

 

YAŞ MEYVE SEBZE SEKTÖRÜ BÖLGE İHRACATININ LİDERİ

Bölge ihracatının bugüne kadar 2 milyar doları hiçbir zaman yakalayamadığını belirten Çavuşoğlu, “Şuanda 2 milyar dolar sınırına hızla yaklaşıyoruz. Bu bölgemiz açısından çok sevindirici. Bu başarıya katlayarak devam edeceğiz. 2021 yılının ilk 9 aylık ihracatında yaş meyve sebze sektörü birinci, madenler ikinci, ağaç ve orman ürünleri üçüncü, kimyevi maddeler dördüncü, demir ve demir dışı ürünler beşinci sırada geliyor” açıklamasında bulundu.

sam-8282.jpg

İLK SIRADA ÇİN VAR, ÖZBEKİSTAN’A İHRACAT YÜKSELİŞTE

Ülkeler bazında ihracatta ilk sırada Çin’in olduğunu bildiren Çavuşoğlu, “İkinci sırada Almanya, üçüncü sırada Rusya, dördüncü sırada Özbekistan ve beşinci sırada Amerika Birleşik Devletleri yer alıyor. Özellikle Özbekistan ciddi bir atılım gerçekleştirdi. Bölgemiz açısından neredeyse Rusya’ya yakın bir ihracat rakamına yaklaştı. Bu süreçte bölgemizde yaklaşık yüzde 36’lık bir ihracat artışına karşılık Özbekistan’da yüzde 100’lük bir artış söz konusu. Tüm paydaşlarımızla görüşmelerimiz devam ediyor. En kısa sürede ticari heyet gerçekleştirmek istiyor ve ihracat rakamlarımızı artırmayı hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.

 

“PAZAR PAYIMIZI ARTIRMAYI HEDEFLİYORUZ”

Güçlü olunan pazarlarda mevcut pazar payını korurken, diğer ülkelerde pazar payını artırmayı hedeflediklerini açıklayan Çavuşoğlu, “Ur-ge ile yurt dışı pazarlarda pazar payımızı artırmaya çalışırken, ticari heyetlerle de güçlü olduğumuz ülkelerde mevcut durumumuzu koruyarak diğer ülkelerde pazar payımızı artırmayı hedefliyoruz. Zor süreçlerden geçtiğimizin farkındayız. Bazı sektörlerde çok ciddi atılımlara karşılık, bazı sektörler maalesef zor durumda. En azından zor durumda olanlara destek olup, yol vermemiz gerekiyor” diyerek çalıştaya katılanlardan ticari heyetler anlamında ülke önerileri beklediklerini kaydetti.      

 

“DESTEKLER HER GEÇEN YIL ARTARAK DEVAM EDİYOR”

Çavuşoğlu’nun konuşmasından sonra BAİB’in çalışmaları hakkında ihracatçılara bilgi veren BAİB Şube Müdürü Anıl Yılmaz ise, 1968 yılında kurumsal hayatına başlayan birliğin ihracatçılara her türlü desteği vermek için alım heyetleri, projeler, fuarlar gibi etkinlikler düzenlediğini belirtti.  Ticaret Bakanlığı koordinasyonunda ihracatçıların finansal ihtiyaçlarına çözümler bulmaya çalıştıklarını açıklayan Yılmaz, 2021 yılının 9 aylık döneminde verilen devlet desteklerine ilişkin detayları paylaştı. İhracatçılara verilen desteklerin her yıl artarak devam ettiğini söyleyen Yılmaz, destek kalemlerinin de genişlemekte olduğunu dile getirdi. Yeşil pasaport ve dolaşım belgesi onayları yaptıklarını hatırlatan Yılmaz, “Her yıl artan sayıda yeşil pasaport veriyoruz. 2021 yılının ilk 9 ayında 500’ün üzerinde firmamız yeşil pasaport almaya hak kazandı” ifadelerini kullandı.

sam-8290.jpg

“GEÇEN YILIN İHRACATINA BU YIL 9 AYDA ULAŞTIK”

Son 3 yılda hem ihracat rakamlarının hem de ihracat yapan üye sayısının arttığını açıklayan Yılmaz, bölgede 2 binden fazla aktif ihracatçı bulunduğunu söyledi. Bu yılın ilk 9 ayında yaş meyve sebze sektörü ihracatının yarım milyar doları aştığını bildiren Yılmaz, maden ve metaller sektörünün 375 milyon dolar, ağaç ve mamülleri sektörünün 230 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini kaydetti. Birliğin 9 ayda toplam ihracatının 1 milyar 900 milyon sınırına dayandığını dile getiren Yılmaz, geçen yılın tamamında yapılan ihracata bu yılın 9 ayında ulaşıldığını ifade etti.

 

“BAİB’E BAĞLI BÜTÜN İLLERDE İHRACAT ARTTI”

BAİB’in Antalya, Isparta ve Burdur illerini kapsayan bölgesel bir birlik olduğuna dikkat çeken Yılmaz, 2021 yılının ilk 9 ayında geçen yılın ilk 9 ayına göre her ilin ihracatının ciddi oranda arttığını belirtti. Antalya ve Isparta’da ihracatın yüzde 30’ün üzerinde arttığını açıklayan Yılmaz, Burdur ihracatındaki artışın yüzde 60’ın üzerinde olduğunu bildirdi. Antalya’nın en önemli ihracat pazarının Rusya olduğunu kaydeden Yılmaz, Almanya ve Çin’in önemli ihracat destinasyonları haline geldiğini belirtti. Burdur’un en önemli ihracat pazarının Çin olduğunu ifade eden Yılmaz, Çin’i İsrail ve Birleşik Devletlerin izlediğini açıkladı. Isparta ihracatında Özbekistan’ın ilk sırada yer aldığına dikkat çeken Yılmaz, Almanya ve Çin’in önemli ihracat pazarları olduğunu kaydetti. HABER: YUSUF KATRAĞ

Bu haber toplam 1518 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim