Bugün 19 Nisan 2024 Cuma
  • Antalya17 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2495.87
    %0.48
  • Dolar
    32.5928
    %0.15
  • Euro
    34.7115
    %-0.04
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
“Bugün göz yumduklarımızla yarın risk altındayız”
01 Aralık 2022 Perşembe 16:08

“Bugün göz yumduklarımızla yarın risk altındayız”

Yabancı göçleri nedeniyle Antalya’da ortaya çıkan sıkıntılara dikkat çeken ATB Başkanı Ali Çandır, “Bugün bize biraz para, refah getiriyor diye göz yumduklarımızla yarın Antalya’nın hem sosyolojik, hem demografik hem de ekonomik yapısıyla risk altındayız”

Kent gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Antalya Ticaret Borsası (ATB) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, fahiş konut fiyatı ve kira artışlarıyla taş ve maden ocaklarına dikkat çekti. Yabancı göçleri nedeniyle konut fiyatlarında ve kiralarda aşırı artışların yaşandığına, işyerlerinin el değiştirmeye başladığına işaret eden Çandır, önemli uyarılarda bulunarak önerilerini ortaya koydu. Antalya’nın tabiatıyla var olan bir kent olduğunun altını çizen Çandır, taş ve maden ocaklarının verdiği zarara işaret etti. Antalya’da bazılarına yargı ‘dur’ derken yeni taş ve maden ocakları ruhsatları verildiğine dikkat çeken Çandır, “Biri biterken diğeri başlıyor. Bir taraftan yargı durdurdu diye sevinirken bir başka yerde yeni ruhsatlar verilerek Antalya’nın tabiatına tecavüz edilmeye devam ediliyor” ifadelerini kullandı.

 

“ANTALYA’NIN TABİATINA TECAVÜZ EDİLİYOR”

Antalya’nın taş ve maden ocaklarıyla ilgili sınavının bir türlü bitmek bilmediğini vurgulayan Çandır, “Biri biterken diğeri başlıyor. Bir taraftan yargı durdurdu diye sevinirken bir başka yerde yeni ruhsatlar verilerek Antalya’nın tabiatına tecavüz edilmeye devam ediliyor. Biz hiçbir sektörün gelir getirmesine, ülkeye para kazandırmasına karşı değiliz ama çıkarttığımız taşın bozduğumuz tabiata, bozduğumuz dengeye değer olması lazım. Sıradan bir madeni, sıradan bir taşı Antalya gibi tabiatı ile var olmuş bir kentten çıkartmanın hiçbir anlamı yok. Özellikli bir maden varsa ormanı da bozalım, evleri de bozalım ama sıradan bir maden, taş ve mermer için Antalya’nın tabiatıyla oynamayın. Antalya’da verilerek her türlü ruhsatın Antalya’dan verilmesi gerekiyor. Çünkü, bazı kararlar özellikle çevre duyarlılığı olan insanları rahatsız ediyor” diye konuştu.

 

“BİR BİLİNMEZLİĞE DOĞRU GİDİYORUZ”

Antalya’da konut fiyatı ve kira artışı sıkıntısı yaşandığına da dikkat çeken Çandır, “Antalya’daki konut sıkıntısı şuanda ‘Yabancı emlakçılar türedi’ ya da ‘Yabancılar ev kiralarını çok artırdı’ diye gündemimize geliyor. Bunu derinlemesine incelediğimizde bir bilinmezliğe doğru gidiyoruz. Antalya’daki karar vericilerin toplanması ve bu konuda belki de merkezden kararlar alınması lazım. Suyun gidişine bırakamayız. Maalesef bu gelişmeler bizim yapımızı bozmaya başladı” dedi.  

kepez-konut-bina-daire-ev.jpg

“YABANCILARIN YAPACAKLARI İŞLERİN İZNE TABİ OLMASI GEREKİYOR”

Yavaş yavaş işletmelerin el değiştirdiğinin de duyulmaya başlandığını söyleyen Çandır, “Bu küçük işletmelerden başlayarak büyük işletmelere doğru gidiyor. Dünyanın hiçbir ülkesinde herkes istediği yere gidip istediğini yapabilecek, istediği yeri satın alabilecek diye bir durum yok. Özellikle Antalya gibi Türkiye’nin incisi bir kent için başı boşluğun önüne geçmek adına kente gelen yabancıların yapacakları işlerin izne tabi olması gerektiğini düşünüyorum” açıklamasında bulundu.     

 

“BUGÜN GÖZ YUMDUKLARIMIZLA YARIN RİSK ALTINDAYIZ”

“Konut fiyatları ve kiraların artması birilerini belki memnun etti ama iş dünyamızı tehdit eder halde” diyen Çandır, “Çünkü, çalıştırdığımız insanlar aldıkları ücretlerin yarısından fazlasını kiraya vermeye başladılar. Dolayısıyla işi bırakıp köylerine dönme durumları var. Yabancılar konusunda bazı ilçelerimizde nüfus bir hayli arttı. Bu konuda bir duyarlılık ve özen göstermemiz gerekiyor. Bugün bize biraz para, refah getiriyor diye göz yumduklarımızla yarın Antalya’nın hem sosyolojik, hem demografik hem de ekonomik yapısıyla risk altındayız” ifadelerini kullandı. YUSUF KATRAĞ

Bu haber toplam 2374 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim