Bugün 29 Mart 2024 Cuma
  • Antalya16 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2323.82
    %0.75
  • Dolar
    32.3831
    %0.24
  • Euro
    34.8459
    %1.00
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
"Bütçe görüşmelerinde memur ve emekliler unutulmamalı”
08 Aralık 2022 Perşembe 17:06

"Bütçe görüşmelerinde memur ve emekliler unutulmamalı”

Yüksek enflasyon nedeniyle memur ve emekli maaşlarının eridiğini belirten Türkiye Kamu Sen Antalya İl Temsilcisi ve Türk Büro Sen Antalya Şube Başkanı Yılmaz Danabaşoğulları, TBMM’de devam eden bütçe görüşmelerinde memur ve emeklilerin unutulmaması gerek

Yüksek enflasyon nedeniyle memur ve emekli maaşlarının eridiğini belirten Türkiye Kamu Sen Antalya İl Temsilcisi ve Türk Büro Sen Antalya Şube Başkanı Yılmaz Danabaşoğulları, TBMM’de devam eden bütçe görüşmelerinde memur ve emeklilerin unutulmaması gerektiğini kaydetti.

 

Türkiye Kamu-Sen Araştırma ve Geliştirme Merkezi’nin yaptığı 2022 Kasım ayına ait asgari geçim endeksi sonuçlarını değerlendiren Türkiye Kamu Sen Antalya İl Temsilcisi ve Türk Büro Sen Antalya Şube Başkanı Yılmaz Danabaşoğulları, yüksek enflasyon nedeniyle maaşların eridiğini ve mağduriyetleri giderecek adımların önemli olduğunu söyledi.

 

“YOKSULLUK VE AÇLIK SINIRI ARTTI”

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine dayanılarak Kasım 2022 fiyatlarına göre yapılan araştırmada dört kişilik bir ailenin yoksulluk sınırının 18 bin 594 lira olarak hesaplandığına ve çalışan tek kişinin yoksulluk sınırının ise 8 bin 554 lira olarak belirlendiğine dikkat çeken Danabaşoğulları, “Sonuçlar, dört kişilik bir ailenin yoksulluk sınırının bir önceki aya göre 525 lira, yüzde 2,91 oranında arttığını gösterdi. Çalışan tek kişinin açlık sınırı ise bir önceki aya göre 165 lira, yüzde 2,48 oranında yükseldi ve 6 bin 831 lira olarak hesaplandı. Türkiye’de 4 kişilik bir ailenin ortalama gıda ve barınma harcamaları toplamı ise Kasım ayında 6 bin 728 lira olarak tahmin edildi” diye konuştu.

 

“MAAŞIN YARISI GIDA HARCAMASINA”

Yapılan araştırmada, 4 kişilik bir ailenin sağlık kuruluşlarının belirlediği gibi sağlıklı bir biçimde beslenebilmesi için gerekli harcamanın Kasım 2022 verilerine göre günlük 161 lira olduğunun belirlendiğini belirten Danabaşoğulları, “Ailenin aylık gıda harcaması toplamı ise 4 bin 842 lira oldu. Kasım 2022 itibari ile ortalama 9 bin 671 lira ücret alan bir memurun ailesi için yaptığı gıda harcaması, maaşının yüzde 50’sini oluşturdu. Kira gideri ise Kasım 2022 ortalama maaşının yüzde 19,51’ine denk geldi. Buna göre bir memur, ortalama maaşının yüzde 69,51’ini yalnızca gıda ve barınma harcamalarına ayırmak zorunda kaldı. Diğer ihtiyaçlarını karşılamak için ise maaşının yüzde 30,42’si kaldı. Ortalama ücretle geçinen bir memur ailesinin ulaşım, sağlık, eğitim, haberleşme, giyim gibi diğer zorunlu ihtiyaçlarını karşılaması için Kasım 2022 maaşından geriye yalnızca 2 bin 941,98 TL kaldı” dedi.

 

“BÜTÇE GÖRÜŞMELERİNDE MEMUR VE EMEKLİLER UNUTULMAMALI”

Türkiye Kamu Sen AR-GE Merkezinin asgari geçime ilişkin her ay düzenli olarak yaptığı çalışmanın son derece önemli sonuçlar içerdiğini kaydeden Danabaşoğulları, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde devam eden bütçe görüşmelerine işaret etti. Bütçe görüşmelerinde memur ve emeklilerin unutulmaması gerektiğinin altını çizen Danabaşoğulları, şunları ifade etti:

“Geride bıraktığımız Kasım ayı rakamlarına bakıldığında bir kez daha görüyoruz ki, ekonomik anlamda yaşanan sıkıntılar ve enflasyonun yarattığı olumsuzluklar vatandaşlarımızı zorlamaya devam etmekte. Kamu çalışanlarına altı aylık dönemler halinde verilen enflasyon farkı maaşlarda yaşanan erimenin telafisi noktasında yeterli olmamakta. Hali hazırda gerçekleşen enflasyon memur maaşlarına yapılan zammı aşmış durumdadır. Dolayısıyla, maaşlar erimiştir. Bu erime mutfak masrafları dikkate alındığında enflasyonun da üzerindedir. Kış aylarına girdiğimiz şu günlerde aylık harcama kalemlerine ısınma, yakıt gibi yeni eklenecek olan giderlerle kamu görevlilerimiz ve emeklilerimizin geçim sıkıntıları biraz daha artacaktır. Bu noktada, Türkiye Kamu Sen olarak uzun süredir dile getirdiğimiz ek zam, refah payı ve enflasyon farkının aylık olarak maaşlara yansıtılması konularında bir an önce adım atılması çağrımızı bir kez daha yineliyoruz. 2023 yılı bütçesinin TBMM’de görüşüldüğü şu günlerde memurlarımızın mağduriyetlerini giderecek bir adım milyonlarca vatandaşımızı mutlu edecektir. Bu başlıklarda atılacak adımlar, hayat pahalılığının memurlarımıza ve emeklilerimize olumsuz yansımalarının giderilmesi bakımından önemli bir adım olacaktır.” HABER MUSTAFA YETGİN

Bu haber toplam 2395 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim