Bugün 23 Nisan 2024 Salı
  • Antalya20 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2429.254
    %-0.19
  • Dolar
    32.552
    %0.19
  • Euro
    34.8813
    %0.59
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Çevre Düzeni Planında Jet Revizyon
25 Mayıs 2022 Çarşamba 18:08

Çevre Düzeni Planında Jet Revizyon

Mimarlar Odası’nın 1/100 bin ölçekli çevre düzeni planına açtığı davanın üzerinden 10 gün geçmeden bakanlık plan notunda değişikliğe gitti. Mimarlar Odası Antalya Şube Başkanı Hasan Çerçiler, “Bu değişiklik, bu davayı açmakta ne kadar haklı olduğumuzun

Mimarlar Odası Antalya Şubesi’nin 1/100 bin ölçekli çevre düzeni planına açtığı davanın üzerinden 10 gün geçmeden bakanlık plan notunda değişikliğe gitti. Mimarlar Odası Antalya Şube Başkanı Hasan Çerçiler, “Bu değişiklik, bu davayı açmakta ne kadar haklı olduğumuzun kanıtı” dedi.

 

Mimarlar Odası Antalya Şubesi, Antalya-Burdur-Isparta planlama bölgesi 1/100 bin ölçekli çevre düzeni planı değişikliğine yönelik bazı planlama alanları yönünden kısmi iptali ile yürütmenin durdurulması talebiyle geçen günlerde dava açtı. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı aleyhinde Antalya Nöbetçi İdare Mahkemesi kanalıyla Danıştay’a dava açılmasının üzerinden 10 gün bile geçmeden plan notunda değişikliğe gidildi ve Antalya Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğünde 24 Mayıs 2022 tarihinde askıya çıkarıldı. Bakanlık plan notunda değişikliğe giderek eko turizm alanlarında “butik otel, özel konaklama tesisleri ve kırsal turizm tesisleri ile bunlara bütünleşik spor tesisleri, satış üniteleri ve gerekli sosyal donatı alanları” ile “konaklama tesislerine emsal harici bodrum kat yapılabileceği” ibaresi eklenerek yapı yoğunluğunu arttıracak kararlar aldı.

 

 

YENİ YAPILAŞMA VE YOĞUNLUK RİSKİ

Konuyla ilgili Mimarlar Odası Antalya Şubesi’nden yapılan açıklamada, “Plan notunda yapılan bu değişiklik, özellikle eko turizm kararı getirilen Antalya’nın Kaş ilçesi Limanağzı ve Çukurbağ Yarımadası için kritik öneme sahip. Çünkü bu karar, son yıllarda yapılaşma baskısı altında bulunan Kaş’taki bu alanlar için yeni yapılaşma ve yapı yoğunluğunun arttırılması riski taşıyor. Limanağzı 3’üncü derece doğal ve tarihi sit, Çukurbağ Yarımadası ve yarımada girişi ise 1’inci derece arkeolojik sit alanı içerisinde zeytinlik alandan oluşuyor. Antalya 2’nci İdare Mahkemesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının 9 Temmuz 2019 tarihinde onayladığı 1/25 bin ölçekli nazım imar planını iptal etmişti. Daha önce mahkeme kararlarıyla kaldırılan turistik tesis alanları yerine eko turizm kararı getirilmişti. Yapılan plan değişikliği ile yine turistik tesis yapımına olanak tanınmaktadır” denildi.

 

“PLAN DEĞİŞİKLİĞİ DAVA AÇMAKTA NE KADAR HAKLI OLDUĞUMUZU GÖSTERİYOR”

Yapılan plan notu değişikliğini değerlendiren Mimarlar Odası Antalya Şube Başkanı Hasan Çerçiler, “Alelacele yapılan bu plan notu değişikliği bile Antalya-Burdur-Isparta Planlama bölgesi 1/100 bin Ölçekli Çevre Düzeni Planına dava açmakta ne kadar haklı olduğumuzu göstermekte. Mimarlar Odası Antalya Şubesi olarak 1/100 bin ölçekli çevre düzeni planı ile ilgili değişiklikleri yakından takip ediyoruz. Bölgenin ekolojik, tarihi ve kültürel değerlerine zarar verecek her türlü planlamaya karşı gerekli hukuki adımları kararlılıkla atacağımızın kamuoyunca bilinmesini istiyoruz” dedi.

 

KIRCAMİ BÖLGESİ DE DAVA DİLEKÇESİNDE

Kırcami’nin imar planlarıyla ilgili de açıklama yapan Mimarlar Odası Başkanı Çerçiler, “Mimarlar Odası olarak, geçmişte Kırcami’nin imar planlarına ilişkin yapmış olduğumuz öneriler dikkate alınmadığı için; ‘alan razı veren razı, ne haliniz varsa görün’ demiştik. Bu tutumumuz değişmemiştir. O nedenle 1/100 000 Ölçekli Çevre Düzeni Planına açtığımız dava dilekçemizde, Kırcami bölgesi yer almamıştır” diye konuştu. (HABER MERKEZİ)

Bu haber toplam 4963 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim